Goede voornemens
Als er een nieuw jaar nadert komen alle goede voornemens weer op tafel. Klassiekers op het gebied van goede voornemens zijn ieder jaar het stoppen met roken en afvallen. Toch zijn er veel meer dingen die mensen zich voornemen voor het nieuwe jaar. Wat voornemens op een rijtje. Hoe maak je goede voornemens tot een succes?
Waarom goede voornemens?
Waar komt het vandaan dat veel mensen juist bij de start van een nieuw jaar goede voornemens hebben? Bij goede voornemens gaat het vaak om dingen waar mensen moeite mee hebben. Stoppen met roken, afvallen, schulden afbetalen, meer tijd en aandacht aan familie en/of vrienden besteden. Mensen zitten in een vast patroon, waar ze maar moeilijk uit kunnen breken. Gevoelsmatig moet een startpunt voor verandering een bijzonder moment zijn. Dit is voor de meeste mensen het begin van een nieuw jaar.
Welke voornemens leven er?
Zoals zoveel in het leven zijn ook goede voornemens aan trends onderhevig. Uiteraard zijn er ieder jaar een aantal klassiekers, zoals stoppen met roken en afvallen. Dit zijn tegelijkertijd de moeilijkste voornemens om je aan te houden. Vandaar dat ze ieder jaar bij velen opnieuw op de agenda staan. In 2013 zijn er ook wat opmerkelijke trends in onze voornemens:
Nee zeggen
Onze maatschappij is sterk veranderd. Het leven is erg individualistisch geworden. Als je niet voor jezelf durft op te komen, sneeuw je al gauw onder. Assertiviteit is dan een goede eigenschap om je hoofd boven water te houden. Nee leren zeggen scheelt tijd, stress en dwingt respect af bij anderen.
Meer sporten
Om ons lichaam gezond te houden zouden we meer moeten gaan sporten. Er zijn uiteraard mensen die hier geen enkele moeite mee hebben, omdat zij van nature al sportief zijn. Veel mensen worden echter zo opgeslokt door werk, studie en andere verplichtingen, dat het sporten er keer op keer bij inschiet. Kies, als je wilt gaan sporten, bij voorkeur een sport die bij je past. Je kunt een abonnement nemen op de sportschool, maar als dit jou totaal niet ligt, haak je heel makkelijk af. Een stimulans kan zijn, om samen met een vriend of vriendin te gaan sporten.
Stoppen met lijnen
Het stoppen met lijnen is een zeer opmerkelijke trend voor 2013. Het staat op het eerste oog haaks op de klassieker "afvallen", die toch bij veel mensen hoog op de prioriteitenlijst blijft staan. Met deze trend wordt echter niet bedoeld, dat we ons het komende jaar maar weer gaan volproppen. De focus om af te vallen komt meer te liggen op gezond eten, in kleinere porties. Trend is, dat mensen niet meer allerlei diëten gaan volgen, maar kiezen voor gezondere voeding. Doel blijft voor velen wel om slank door het leven te gaan.
Positieve instelling
In deze tijden van economische crisis is het voor veel mensen niet makkelijk om positief te blijven. Jonge mensen die net van school komen kunnen moeilijk aan werk komen. Mensen die werk hebben zijn steeds minder zeker van het behoud van hun baan. Wil je een huis kopen, dan zijn weliswaar de huizenprijzen laag, maar wordt het voor starters steeds moeilijker dit gefinancierd te krijgen. Wil je juist van je koophuis af, dan kan het zomaar een paar jaar duren voordat je een koper vindt. Al met al geen positief vooruitzicht. Toch is het dan juist belangrijk om positief in het leven te blijven staan. Denk in kansen, niet in problemen.
Minder geld uitgeven
Hoe positief we ook in het leven staan, feit blijft dat het leven ieder jaar duurder wordt, ons inkomen daar niet op wordt afgestemd en de toekomst voor velen onzekerder is geworden. Het is verstandig om hiermee rekening te houden. Dit kun je doen door je aan te wennen minder geld uit te geven. Heb je dat extra paar schoenen wel echt nodig? Is het niet verstandig een spaarpotje te maken voor onvoorziene tijden? De trend is, dat mensen weer meer gaan sparen.
Studie afmaken
Kennis is macht. In deze moeilijke economische omstandigheden zul jij je moeten kunnen onderscheiden op de arbeidsmarkt. Kies een studie die bij je past en werk er hard aan om je studie binnen de gestelde termijn af te ronden. De eeuwige student bestaat niet meer. Studenten zullen in de toekomst steeds meer zelf financieel moeten investeren in hun studie. Wil je rendement halen uit je studie, dan zul je serieus aan het werk moeten.
Tijd voor jezelf
Met alle verplichtingen, zoals werk, studie, huishouden, kinderen, familie en vrienden, blijft er vaak maar weinig tijd over voor jezelf. Om een burn-out te voorkomen, is het belangrijk regelmatig tijd voor jezelf vrij te maken. Een goede balans tussen verplichtingen en aandacht voor jezelf zorgt voor meer ontspanning in je leven. Je bent beter opgewassen tegen problemen.
Succesvolle goede voornemens
Hoe maak je een goed voornemen nou tot een succes? Helaas stranden namelijk veel goede voornemens nog voor de helft van het nieuwe jaar. Dit komt, omdat veel mensen zich onmogelijke doelen opleggen. Om meer kans op succes te hebben is het belangrijk je doelen niet te ambitieus te stellen. Doe het in kleine stapjes. Kies voor één goed voornemen waar je de focus op legt. Meerdere goede voornemens tegelijk leggen de lat veel te hoog. Laat je niet ontmoedigen door een terugval. Pak de draad zo snel mogelijk weer op en zet door. Vraag hulp aan anderen om je doel te bereiken.
Concretiseer je doelen door ze SMART te formuleren. SMART staat voor:
- Specifiek
- Meetbaar
- Acceptabel
- Realistisch
- Tijdgebonden
Specifiek: Stel concrete doelen voor jezelf. Het is duidelijker als je als doel stelt om in drie maanden 6 kilo te willen afvallen, dan dat je alleen maar van plan bent te gaan lijnen.
Meetbaar: Door het concretiseren van je doelen maak je ze makkelijker meetbaar. Als je na een maand 1,5 kilo bent afgevallen, weet je dat je 0,5 kilo achter loopt op schema.
Acceptabel: Stel je doelen niet te hoog. Kijk naar jouw eerdere lijnpogingen. Wat is een acceptabel aantal kilo's wat je in die drie maanden kunt afvallen.
Realistisch: Uit eerdere lijnpogingen weet je dat het niet realistisch is om je doel voor drie maanden op 10 kilo te zetten. Leg dit jezelf dan niet op. Stel je doelen wat lager, zodat het haalbaar blijft. Zelfs bij een tijdelijke terugval.
Tijdgebonden: Stel een tijdslimiet waarbinnen jij jouw doel bereikt wilt hebben. Dit geeft houvast.