Bruiloftsliedjes, trouwliedjes, muziek/songteksten huwelijk

Het ultieme bruiloftsliedje voor een huwelijkssluiting bestaat niet, elk aanstaand bruidspaar zal zo z'n eigen favoriete trouwliedjes hebben die ze tijdens de huwelijksplechtigheid op het stadhuis, in de kerk, of op de avondbruiloft willen horen. Bijna elk koppel heeft zijn liedje waar beiden mooie herinneringen aan hebben en die ze willen horen op hun trouwdag, de lovesong waarop voor het eerst gekust werd, of de gevoelige ballad die de bruiloft band speelde tijdens de eerste ontmoeting. Kies je tijdens de huwelijksceremonie voor klassieke bruiloftsmuziek zoals Canon in D majeur van Johann Pachelbel of de overbekende Wedding March, de Hochzeitsmarsch, van Mendelssohn, vaak te horen in Amerikaanse tv-series of de Bridal Chorus (Here Comes The Bride/Daar Komt De Bruid van Richard Wagner. Of zoek je het in de popmuziek: Just Say Yes van Snowpatrol, het ja-woord in een notendop? Een overzicht van de mogelijkheden en liedjes die iets van doen hebben met de mooiste dag van het leven.

Snowpatrol - Just Say Yes

De ultieme woorden die bij een trouwerij horen liggen besloten in de songtitel Just Say Yes, van de Schotse band Snowpatrol. Zanger Gary Lightbody en kompanen scoorden met dit nummer een hit in 2009, hun grootste succes in Nederland, # 1 in de Top 40, #2 in de Single Top 100. Het muzikale jawoord is afkomstig van hun verzamelaar Up To Now.

Het veelzeggende, repeterende refrein:
Just say yes
Just say there's nothing holding you back
It's not a test, nor a trick of the mind
Only love


Frank Sinatra - Love & Marriage

Love & Marriage stamt al uit de jaren vijftig van de vorige eeuw en werd in 1991 opnieuw een hit in Nederland, omdat het gebruikt werd als openingstune van de Amerikaanse sitcom Married With Children. Frank Sinatra, vaak aangeduid als The Voice was een Amerikaans zanger en acteur. Hij overleed in 1998, op 82-jarige leeftijd.

Tekstfragment:
Love and marriage, love and marriage,
Go together like a horse and carriage.
This I tell ya, brother, you can't have one without the other


U2 - Beautiful Day

De universele tekstregels van Beautiful Day, afkomstig van het U2 album All That You Can't Leave Behind kunnen op diverse manieren uitgelegd worden. Hoewel dit lied eigenlijk niets met een huwelijkssluiting van doen heeft is het toch regelmatig op deze gelegenheden te horen vanwege de titel en het optimistische karakter van deze eerste # 1 hit van de Ierse band in Nederland. Bono vertelde ooit dat deze song handelt over een man die alles verloren heeft, maar zijn plezier ontleent aan de dingen die hij nog wel heeft.

Ten Sharp - You

Ten Sharp, een Nederlandse act bestaande uit Marcel Kapteijn en Niels Hermes scoorden in 1991 met You niet alleen in Nederland maar ook in Noorwegen, Zweden en Denemarken. Afkomstig van het album Under The Water-Line.
Andere kleine hitjes van de band: Japanese Lovesong en Ain't My Beating Heart.

Tekstfragment:
I was always on the run, finding out what I was looking for and
I was always insecure, just until I found
You you were always on my mind, you, you're the one I'm living for
You, you're my everlasting fire, you're my always shining star


Dolly Parton/Whitney Houston - I Will Always Love You

Alhoewel Whitney Houston wereldwijd met dit liefdesliedje een monsterhit scoorde in 1992 behoort het toe aan Dolly Parton die zowel de tekst als de muziek schreef en er zelf een hitsucces mee had in 1983. Whitneys versie werd gebruikt in de soundtrack van de film The Bodyguard. De versie van Parton is meer ingetogen, een countrysong over de liefde voor iemand die nooit over gaat, in het geval van Dolly de (platonische) liefde voor Porter Wagoner met wie ze samen een tv-show had. Eind zestiger jaren vroeg hij haar om bij hem op te komen treden, toen Dolly populairder werd dan Porter besloot ze de samenwerking te beeindigen, wat haar inspireerde tot het schrijven van I Will Always Love You.

Percy Sledge - When A Man Loves A Woman

De Amerikaanse zanger Percy Sledge (Leighton, Alabama, 25 november 1941) is in Nederland eigenlijk alleen bekend van de mooie soulballad When A Man Loves A Woman en in mindere mate My special prayer, beide steevast elk jaar terug te vinden met een notering in de Top 2000, aan het einde van het jaar op Radio 2.
Oorspronkelijk was When A Man Loves A Woman een hit in 1966, maar in 1987, toen spijkerbroekenfabrikant Levi's het nummer oppikte voor een commercial verscheen het opnieuw in de hitlijsten.
Het was de eerste # 1 hit die to stand kwam in de legendarische Muscle Shoals studio in Alabama, waar later Aretha Franklin, Paul Simon, Rolling Stones en veel meer bekende artiesten hun klassiekers opnamen.

Shania Twain - From This Moment On (with Bryan White)

Een zeer geschikt lied voor een huwelijkssluiting is afkomstig van Shania Twains derde album Come On Over, uitgebracht in november 1997. Op deze cd staan ook You're Still The One en That Don't Impress Me Much , beiden ook hits in Nederland.
Daarnaast bevat de schijf dus het nummer From This Moment dat ze zingt samen met Bryan White. Een zeer veel gebruikte song tijdens huwelijksplechtigheden, vooral in Amerika.

Tekstfragment:
From this moment as long as I live
I will love you, I promise you this
There is nothing I wouldn't give
From this moment
I will love you as long as I live
From this moment on


John Denver - Annie's Song

John schreef dit nummer uit diepe liefde voor zijn toenmalige vrouw Annie en belandde met dit liefdesliedje in 1976 in de hitparade. In later jaren raakte hij in een bittere echtscheiding verwikkeld met haar, zo ernstig dat hij op een dag met een kettingzaag bij haar op bezoek kwam en korte metten met het haar resterende deel van de huisraad maakte.
Een andere ironisch gegeven is het feit dat Henry John Deutschendorf, zoals de Amerikaanse countryzanger eigenlijk heette, in 1997 verongelukte met een door hemzelf bestuurd vliegtuigje. Ironisch met het oog op een andere hit van hem Leaving on a jetplane. Annie's Song is en blijft echter een prachtige liefdesverklaring.

Enkele tekstregels:
You fill up my senses
Like a night in a forest
Like the mountains in springtime
Like a walk in the rain
Like a storm in the desert
Like a sleepy blue ocean
You fill up my senses
Come fill me again


Wet Wet Wet - Love is all around

Voor de film Four Weddings and a Funeral (vier bruiloften en één begrafenis) nam de Schotse band Wet Wet Wet met goed gevolg hun liedje Love Is All Around opnieuw op waarna het terecht kwam op de soundtrack van de film, met als gevolg een grote # 1 hit in diverse landen in 1994, waaronder Nederland.
Wet Wet Wet, met voorman Marti Pellow was vooral succesvol eind jaren tachtig, tot midden jaren negentig van de vorige eeuw, met de genoemde hitsingle uit de feelgoodmovie. Ze gloreerden ook met Wishing I Was Lucky, Sweet Little Mystery, Sweet Surrender, Angeleyes en Goodnight Girl. Net voor de eeuwwisseling stopte Wet Wet Wet, in 2004 werd de groep opnieuw geformeerd en werd er nieuw plaatwerk opgenomen en weer opgetreden.

Rene Froger - This is the moment (uit de musical Jekyll & Hyde)

In het Alley Theatre in Houston, Texas (V.S.) ging in1990 de musical Jekyll & Hyde in première. This Is The Moment is het sleutelnummer uit deze produktie, een traditioneel musicallied van de hand van Frank Wildhorn en Leslie Bricusse.
Jekyll & Wyde werd eind tachtiger jaren geschreven door het duo Frank Wildhorn en Steve Cuden de tekst uit het lied komt in het stuk uit de mond van Jekyll:

This is the moment
This is the day
This is the moment when I know I'm on my way
Every endeavour I have made ever is coming into play/
Is here and now today
This is the moment
This is the time


In 1992 scoorde René Froger in Nederland een bescheiden hit met dit lied, het is nog altijd zeer geliefd bij (aanstaande) bruidsparen en wordt vaak gedraaid tijdens bijzondere momenten en gelegenheden.

Bryan Adams - (Everything I Do) I Do It For You

Twaalf weken lang verbleef hij op de hoogste positie van de hitlijsten in 1991: Bryan Adams met het mede hemzelf geschreven (Everything I Do) I Do It For You, afkomstig van het album Waking up the Neighbours.
Oorspronkelijk is het geschreven voor de soundtrack van de film Robin Hood: Prince of Thieves, maar verscheen ook op het eerder genoemde studioalbum van Adams.

Tekstfragment:
Look into my eyes, you will see
What you mean to me
Search your heart, search your soul
And when you find me there you'll search no more


Bruiloft Máxima en Willem Alexander, Adiós Nonino - Carel Kraayenhof/ Ástor Piazzolla

De oorzaak van het overbekende historische tv-moment met De Traan is Adiós Nonino (adieu vadertje), gespeeld door Carel Kraayenhof op de bruiloft van prinses Máxima en kroonprins Willem-Alexander, op 2 februari 2002 (02-02-2002).
Carel vertolkte het toepasselijke, instrumentale lied op de bandeon. In deze context verwijst het lied naar het afscheid voor Prinses Máxima van haar vaderland Argentinië, nu ze de toekomstige koningin van Nederland zal worden. En natuurlijk speelt op de achtergrond het verhaal mee dat haar vader, Jorge Zorreguieta, vanwege zijn discutabele oorlogsverleden van de Nederlandse regering niet aanwezig mocht zijn bij de koninklijke bruiloft.

Adiós Nonino is oorspronkelijk een lied van de Argentijnse tangomuzikant Ástor Piazzolla die het naar verluid schreef nadat hij een telefoontje had gekregen dat zijn vader was overleden.

Godley and Creme - Wedding Bells

Kevin Godley en Lol Creme, stapten in de jaren zeventig van de vorige eeuw uit de Britse band 10CC, en vormden het duo Godley and Creme. In 1981 verscheen hun album Ismism, met het nummer Wedding Bells (een anti-huwelijkslied?) dat later op single werd uitgebracht.
Uit de tekst wordt duidelijk dat het stel waarover het handelt gek is op elkaar, maar dat één van beide partners bij elk samenzijn de trouwklokken al hoort, terwijl de ander er alleen maar op uit is om samen plezier te hebben en elkaar vrij te laten.

De beide heren scoorden in Nederland ook hits met Cry, (beroemde zwart-wit videoclip met de in elkaar over vloeiende gezichten), An Englishman In New York, Under Your Thumb en A Little Piece of Heaven.
In 1988 beëindigde het duo hun samenwerking.

Bløf - Alles is liefde

Een lichtvoetig nummer van de Zeeuwse band Bløf, te horen in de soundtrack van de romantische komedie Alles Is liefde uit 2007. De film werd geschreven door Kim van Kooten en kende een Belgische remake: in Vlaanderen luidde de titel Zot van A. Een vrolijk lied over de liefde en prinsen op witte paarden, geschikt voor bruiloften en partijen.

Alles is liefde
Voor wie dat wil/ En voor wie nog durft te dromen
Over wonderlijke prinsen op witte paarden/ Die niet goed kunnen rijden
En hun geheimen lang bewaren/ En alles is ook liefde
Voor wie stilletjes verlangt


Mendelssohn Hochzeitsmarsch Wedding March

De Hochzeitsmarsch of op z'n Engels de Wedding March is gecomponeerd door Felix Mendelssohn Bartholdy. Hij componeerde het beroemde klassieke werk voor A Midsummer Night's Dream van William Shakespeare in 1842, origineel heet het werkstuk Incidental Music (Op. 61). Het nummer, gespeeld op pijporgel of kerkorgel is het traditionele nummer bij binnenkomst van het bruidspaar richting altaar.

The Bridal Chorus (Here Comes The Bride/ Daar Komt De Bruid) - Richard Wagner

De Bridal Chorus of op z'n Duits Treulich geführt is onderdeel van de opera Lohengrin uit 1850, gecomponeerd door de Duitser Richard Wagner. In Engels sprekende landen vaak aangeduid als Here Comes The Bride of in het Nederlands Daar Komt De Bruid. Het bruiloftslied wordt meestal instrumentaal uitgevoerd, bij voorkeur gespeeld op een groot kerkorgel, bij binnenkomst van de bruid in de kerk of op het stadhuis. Soms wordt het stuk aangeduid als de Wedding March, niet te verwarren met het gelijknamige muziekstuk van Mendelssohn.

In de opera wordt onderstaande tekst gezongen door Elsa, de bruid en haar aanstaande man Lohengrin.

Duitse tekststrofe:
Treulich geführt ziehet dahin
Wo euch der Segen der Liebe bewahr'
Siegreicher Mut, Minnegewinn
Eint euch in Treue zum seligsten Paar


Engelse tekststrofe:
Faithfully guided, draw near
Tto where the blessing of love shall preserve you
Triumphant courage, the reward of love
Joins you in faith as the happiest of couples


Queen - The Wedding March (Soundtrack Flash Gordon)

In 1980 kwam de sciencefictionfilm Flash Gordon uit, gebaseerd om het gelijknamige stripfiguur dat het licht zag in 1934. De film flopte genadeloos, alleen in Groot-Brittannië was de film redelijk succesvol.
De Britse popgroep Queen verzorgde de soundtrack voor deze film, waarvan het titelnummer Flash, van de hand van Brian May een hitje werd in Nederland. Op dit soundtrackalbum is ook het 56 seconden durende fragment The Wedding March te horen, een variant op de Bridal Chorus van Wagner, nu met de typische gitaarsound van Queens Brian May.

Chicago, Peter Cetera - You're The Inspiration

Het door Peter Cetera geschreven You're The Inspiration is terug te vinden op de lp/cd Chicago 17, uitgebracht in 1984.
Een van Chicago's meest succesvolle cd's waar behalve de genoemde single ook de hitsingles Stay The Night en Hard Habit To Break op terug te vinden zijn.

Always on my mind
in my heart
in my soul
baby.
You're the meaning in my life
you're the inspiration.
You bring feeling to my life
you're the inspiration.
Wanna have you near me
I wanna have you hear me sayin':
No one needs you more than I need you


Diana Ross en Lionel Richie - Endless Love

Endless Love werd geschreven door Lionel Richie, voormalig frontman van de seventies soulband The Commodores.
Hij zong het in samen met Motownlegende Diana Ross voor de soundtrack van de door Franco Zeffirelli geproduceerde gelijknamige film, met o.a. Brooke Shields in de hoofdrol. De hit uit de gelijknamige filmscore Endless Love: Original Motion Picture Soundtrack, onder andere een # 1 hit in Amerika was de grootste hit die Diana Ross ooit scoorde in haar lange carrière, voor haar soloalbum Why Do Fools Fall in Love nam ze later nog een soloversie op.

Het lied over de eindeloze liefde werd in later jaren gecoverd door Luther Vandross samen met Mariah Carey

Van Morrison - Have I Told You Lately

Deze romantische ballade van de Noord-Ierse singer-songwriter Van Morrison, vaak te horen op trouwerijen, verscheen in 1989 op het album Avalon Sunset en werd op single uitgebracht.
.
Have I told you lately that I love you
Have I told you there's no one above you
Fill my heart with gladness
Take away my sadness
Ease my troubles, that's what you do

Oh the morning sun in all its glory
Greets the day with hope and comfort too
And you fill my life with laughter
You can make it better


Ease my troubles that's what you do

Johann Pachelbel - Canon in D majeur

De Duitse organist en componist Johann Pachelbel schreef rond 1680, in de hoogtijdagen van de barok het klassieke muziekstuk Canon in D majeur voor drie violen en een basinstrument, b.v. een cello of viola da gamba.
De canon is veruit de beroemdste compositie van de Neurenberger musicus, die leefde van 1653 tot 1706.
Door de wijze van opbouw in de akkoorden is het een zeer populier klassiek muziekstuk geworden en als zodanig vaak uitgevoerd tijdens huwelijkssluitingen en in het algemeen op bruiloften.

Het genoemde en beroemde akkoordenschema is overigens een inspiratiebron geweest voor de opbouw van veel liedjes in de popmuziek.

Dixie Cups - Chapel Of Love

Oorspronkelijk was Chapel of Love, geschreven door Phil spector, Jeff Barry en Ellie Greenwich bedoeld voor The Ronettes, maar uiteindelijk werd het opgenomen door de zussen Barbara Ann en Rosa Lee Hawkins, samen met hun nichtje Joan Marie Johnson. De Dixie Cups, zoals de naam luidde van het meidentrio verstoten met dit nummer The Beatles met Love Me Do van hun #1 positie in de Amerikaanse charts in 1964.
Iko Iko is een andere bekend nummer van dit trio dat, niet meer geheel in originele bezetting nog altijd muzikaal actief is.

Goin' to the chapel/ and we're gonna get married
Goin' to the chapel/ and we're gonna get married
Gee, I really love you/ and we're gonna get married
Goin' to the chapel of love

Spring is here, the sky is blue, whoa oh oh
Birds all sing as if they knew
Today's the day we'll say, "I do"
And we'll never be lonely anymore because we're
Goin' to the chapel and we're gonna get married


tekstfragment:

Zij is de zon en de maan voor mij
Zij heeft het beste van allebei
Zo mysterieus
En zo warm tegelijk
En ze doet iets met mij
Ze is vrij
Vrij om te gaan maar ze blijft bij mij

Zij is de eb en de vloed erbij
Ze is onweerstaanbaar
Ze zegt me gewoon wat ze vindt
Een vrouw en een kind
Ze is wind en windstilte
En zij
Zij hoort bij mij
En zij opent een wereld voor mij


Bruno Mars - Marry you

Marry You, gezongen door de Amerikaanse Bruno Mars is de vierde internationale single van zijn soloalbum
Doo-Wops & Hooligans. Bruno schreef ze song, over het spontane idee om te gaan trouwen, samen met The Smeezingtons, die het nummer ook produceerden.

It's a beautiful night,
We're looking for something dumb to do,
Hey baby, I think I wanna marry you.
Is it the look in your eyes,
Or is it this dancing juice?
Who cares baby,
I think I wanna marry you


BZN - Wedding Bells

De Volendammers waren in 1997 succesvol met deze tranentrekker, over de kapel waar eens de trouwklokken luidden, maar waar men nu opnieuw te samen is om één van beide partners de laatste eer te bewijzen.

I'm down on my knees and I'm crying
Oh, my love, you were my everything
Now you lie at rest in the chapel
Where you once gave me my wedding ring

Wedding bells, I remember they were ringing,
here in the church where I said 'yes', ma belle
But then the wedding bells made way for angels singing
Adieu, goodbye, my love, adieu farewell

Lees verder

© 2012 - 2022 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bruiloft plannenHet plannen van een bruiloft kan beangstigend zijn. Het is de dag grootste dag van je leven en je wilt dan ook niets lie…
Een thema aan je bruiloft gevenJe bruiloft is een van de mooiste dagen uit je leven. Een zorgvuldige planning gaat aan de grote dag vooraf, zodat alles…
Bruiloftsjaren, hoe heten ze?Bruiloftsjaren, hoe heten ze?Een huwelijk sluit je voor je leven, als alles natuurlijk tenminste goed gaat. De meeste mensen kennen de zilveren bruil…
Vintage bruiloft: een nieuwe trendVintage bruiloft: een nieuwe trendNaast de do-it-yourself bruiloft is ook de vintage bruiloft een opkomende trend in Nederland. In Amerika is de zogenoemd…

Hoe origineel verkleed met carnaval? TipsHoe origineel verkleed met carnaval? TipsElk jaar barst carnaval weer los in vooral het zuiden van het land. Tijdens carnaval is het een traditie dat je verkleed…
Het hoe, wat en waarom van het katholieke geloofHet hoe, wat en waarom van het katholieke geloofMensen die geen religieuze achtergrond hebben, vragen zich vaak af hoe een bepaald geloof in elkaar zit. Mensen die wel…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://en.wikipedia.org
  • http://lpintop.tripod.com/thedixiecups
  • http://nltop40.nl
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 01-11-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.