Muziek, liedjes, songteksten begrafenis/crematie/uitvaart

Een overzicht van geschikte liedjes en songteksten voor een begrafenis of crematie. Sinds de ontkerkelijking in Nederland zijn intrede deed is de muzikale omlijsting van begrafenissen en crematies drastisch gewijzigd. Vaak wordt gekozen voor pophits i.p.v. de in vroeger tijden gebruikelijke christelijke liederen. Dela heeft tegenwoordig zelfs een uitvaartmuziek top 50 op haar website staan. Een lijst met muziek, toepasselijke afscheidssongs en teksten om een geliefde de laatste eer te bewijzen.

Claudia de Breij - Mag Ik Dan Bij Jou

Een gevoelig nummer, dat tekstueel eigenlijk meer handelt over het vinden van een schuilplaats, een veilige plek, op zoek naar bescherming. Al is de tekst niet zozeer toegespitst op het levenseinde is het toch een veel aangevraagd Nederlandstalig lied tijdens een crematie of begrafenis. 'Mag Ik Dan Bij Jou' is inmiddels een kleinkunstklassieker geworden. Dit sleutelnummer komt uit haar veel gelauwerde voorstelling 'Hete Vrede' uit 2010. Ze won met dit programma de Poelifinario, de prijs voor de beste cabaretvoorstelling van het seizoen.

tekstfragment

Mag ik dan bij jou schuilen/ Als het nergens anders kan
En als ik moet huilen/ Droog jij mn tranen dan
Want als ik bij jou mag/ Mag jij altijd bij mij
Kom wanneer je wilt/ k hou een kamer voor je vrij.

Als het einde komt/ En als ik dan bang ben,
Mag ik dan bij jou/ Als het einde komt,
En als ik dan alleen ben/ Mag ik dan bij jou?


Maaike Ouboter - Dat Ik Je Mis

De op dat moment 21-jarige Maaike Ouboter was in mei 2013 deelnemer van de tweede editie De Beste Singer-songwriter van Nederland. Ze begeleidde zichzelf op gitaar en deed een verpletterende auditie. Juryleden Eric Corton, Giel Beelen en Miss Montreal hielden het niet droog na haar performance.

Begrafenis prins Friso

Waarschijnlijk op uitnodiging van de koninklijke familie zong Maaike het auditienummer tijdens de uitvaart van prins Friso, op vrijdag 16 augustus 2013. De rouwplechtigheid vond plaats in de Stulpkerk in Lage Vuursche, de tweede zoon van koningin Beatrix werd later die dag begraven op de Nederlands Hervormde Begraafplaats Hoge Vuurseweg in Lage Vuursche.

De tekst van het melancholieke, hypnotiserende Dat Ik Je Mis gaat specitiek over haar overleden moeder. Haar beide ouders zijn overigens overleden, gedurende de periode dat ze op de middelbare school zat. Ze wist uiteindelijk heel Nederland te ontroeren: een week later stond ze op #1 in iTunes, het nummer ook op die positie binnen in de single Top 100.

Teksfragment

Ik mis je/ Ik grijp je/ Ik gris je
Ik wil je/ Bespeel me
Ik roer en beveel je/ Om bij me te blijven
In donkere nachten
Niet meer te smachten naar jou

Laat me los/ Ik moet nu alleen
En houdt me vast als het nodig is
In gedachten
Ik zoek je in alles om me heen
Maar al denk ik soms dat het zo beter is
Kan ik het niet helpen dat ik je soms mis


Zo Stil - Bløf/ Still - Jupiter Jones/ Begrafenis Tim Ribberink

In november 2012 plaatsen de ouders van de 20-jarige Tim Ribberink uit het Overijsselse Tilligte een ongekend openhartige rouwadvertentie in de regionale krant. In het bericht gaven de beide ouders duidelijk aan dat hun enige kind zelfmoord had gepleegd, na jarenlang gepest te zijn. Om de boodschap te verduidelijken publiceerden ze in dezelfde rouwaankonding een gedeelte van de afscheidsbrief van Tim. Vader Gerrit en moeder Hetty wilden op deze manier een aanklacht indienen tegen pestgedrag en dit landelijk weer op de agenda te zetten.

De openheid over deze zelfdoding en de oorzaken werden al snel landelijk nieuws. Alle kranten, blogs en nieuwsbulletins pikten dit op en bij de uitvaart waren cameraploegen aanwezig van zowel RTV Oost als de RKK, die in het programma Kruispunt op de late zondagavond van 11 november een reportage over Ribberinks begrafenis uitzonden.

Tijdens de uitvaardienst werd door een duo onder andere het nummer Zo Stil van Bløf gezongen, te vinden op hun compilatiealbum Hier: Het Beste Van 20 Jaar Bløf. Oorspronkelijk is het een liedje van de Duitse band Jupiter Jones die het als Still uitbrachten.

tekstfragment

Zo stil,
Dat iedereen wel weet dat dit zo blijft,
Voor altijd, voor altijd en een leven lang, het was,
Zo stil,
Dat iedereen het voelde in zijn lijf,
Geen pen, die ooit nog dit gevoel beschrijven kan.

Zo Stil,
Dat alle klokken zwegen ja,
De tijd stond onbeweeglijk,
Zo stil en zo verloren ging je weg,
Zo stil en zo verloren ging je weg.


Con te partirò/ Time to Say Goodbye Andrea Bocelli & Sarah Brightman

De blinde Italiaanse zanger Andrea Bocelli nam in 1995 met het liedje Con te partirò deel aan het Sanremo Festival. In 1996 nam hij een nieuwe versie van het veel bij begrafenissen gedraaide liedje op, nu in duet met Sarah Brightman en in het Engels: Time To Say Goodbye. Beide versies van het nummer werden in Nederland een hit en zijn jaarlijks terug te vinden in de Top 2000 van Radio 2.

One Sweet Day, Mariah Carey en Boys II Men

One sweet day staat op het vijfde studioalbum van Mariah Carey, getiteld Daydream, uit 1995. Het liedje werd geschreven door Mariah, Walter Afanasieff en de leden van Boyz II Men.

tekstfragment

Sorry, I never told you, all I wanted to say/ Now it's too late to hold you
Cause you've flown away/ So far away
And I know you're shining down on me from Heaven/ Like so many friends we've lost along the way
And I know eventually we'll be together/One sweet day


Waarheen, Waarvoor/Amazing Grace - Mieke Telkamp

In Nederland voerde zangeres Mieke Telkamp jarenlang de uitvaart toptien aan met Waarheen, Waarvoor, ooit bekroond met een gouden plaat. Ze stond in 1971 met deze uitvaartklassieker 24 weken in de top 40, haar hoogst behaalde positie was # 7. Ze werd tijdens de single-opname muzikaal begeleid door orkest Hi-Five, onder leiding van Harry de Groot.

Karel Hille schreef de tekst op de melodie van Amazing Grace, een meer dan 250 jaar oude compositie van de Engelsman John Newton. Deze oorspronkelijke versie, traditioneel gespeeld op de doedelzak, is wereldberoemd en wordt overal op aarde gebruikt ter opluistering van (militaire) begrafenissen. Vaak gecoverd, o.a. door Johnny Cash, Elvis Presley, Aretha Franklin en Willie Nelson.

Tekstfragment

Yes, when this flesh and heart shall fail,
and mortal life shall cease;
I shall possess, within the veil,
a life of joy and peace.

The earth shall soon dissolve like snow,
the sun forbear to shine;
but God, who call'd me here below,
will be forever mine.


Eye Of The Hurricane - Ilse DeLange

In januari 2012 overleed Joop de Lange, de vader van zangeres Ilse DeLange, op een moment waarop ze eigenlijk al een heel nieuwe album met vrolijke uptempo liedjes gereed had. In haar verdriet om het verlies van hem besloot ze dit album in de ijskast te zetten en compleet opnieuw te beginnen aan een cd die meer paste bij haar gemoedstoestand in die periode.

Dit alles resulteerde in Eye Of The Hurricane, dat op 14 september 2012 werd uitgebracht. Hierop staan drie liedjes die direct over het overlijden van een ouder gaan: Time Will Have To Wait, I Need For You en We Are One..

Tekstfragment Time Will Have To Wait

I hold your hand, I feel your fear/ Ive been so close but never near
but now that we face the unknown/ you say its harder for me/ I think its harder for you


Tekstfragment I Need For You

We are one one one,one one one
Rhythm of a beating hart
Never be apart, never be apart

Gave me love and i love you
I'm my blood pièces of you
We won't be apart


Ren Lenny Ren - Acda en de Munnik

In 2000 overleed Bart, de jongste broer van Thomas Acda op 30 jarige leeftijd aan een hartaanval. Zowel Thomas als Bart waren op dat moment vader van een zoon. Dit tragische voorval is de inspiratiebron voor de single Ren Lenny Ren van Acda en de Munnik, afkomstig van het album Groeten uit Maaiveld uit 2002.

De tekst verhaalt vanuit het perspectief van de overleden vader, die tegen zijn zoontje (Lenny) zegt dat hij er altijd zal zijn in de vorm van de wind om hem heen. Ga maar rennen, dan voel je me, jongen.

tekstfragment

Zoek me om je heen als je voelt dat je me mist/ ik weet gerust wat mijn vertrek heeft aangericht/ Ik kom wanneer je wilt/ denk maar m'n vader is de wind/
Zoek me in de bomen, zie de toppen zwaaiend gaan/ Ik ben je vader, de wind, ik kom eraan(ren, ren, ren)


Et Les Oiseaux Chantaient - Sweet People

Een rustgevend instrumentaal liedje met natuur- en vogelgeluiden is Et Les Oiseaux Chantaient van de Franse band Sweet People. Vaak aangevraagd en afgespeeld tijdens uitvaarten. In de zomer van 1980 was dit een top 10 hit in Nederland, afkomstig van de lp Summer Dream, in 2001 ook uitgebracht op cd en nog altijd verkrijgbaar, bijvoorbeeld via Bol.com.

Tears In Heaven - Eric Clapton

Eric Clapton schreef Tears in Heaven voor zijn 4-jarige zoontje Connor, die in 1991 overleed na de val uit een raam, van de 53e verdieping van een appartementengebouw in New York. Hij speelde verstoppertje.

tekstfragment

Would you know my name/ If I saw you in heaven?/ Would it be the same/ If I saw you in heaven?
I must be strong/ And carry on/Cause I know I don't belong/ Here in heaven


De Steen - Bram Vermeulen/ Paul de Leeuw

De Steen is een sfeervol en tekstueel sterk nummer, oorspronkelijk van Bram Vermeulen, die het zowel zong als componeerde. Tekst handelt over het idee dat je in je leven iets kunt doen, waardoor je nooit zult worden vergeten. De Nederlandse zanger, componist en cabaretier overleed in september 2004, gedurende een vakantie in Italië. Tijdens zijn uitvaart bracht Paul de Leeuw De Steen ten gehore en sindsdien heeft hij het ook op zijn repertoire gezet.

tekstfragment

Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde/ Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten
Ik leverde bewijs van mijn bestaan/ Omdat door het verleggen van die ene steen
De stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan


Hurt - Johnny Cash/Nine Inch Nails

Deze song over pijn en verdriet is oorspronkelijk een nummer van de Amerikaanse band Nine Inch Nails en werd geschreven door Trent Reznor. Het is afkomstig van hun album The Downward Spiral uit 1994. Hurt kent een tekst die voor diverse uitleg vatbaar is. Voor een begrafenis of crematie van iemand die zelfmoord heeft gepleegd kan de tekst zeer gepast zijn.

tekstfragment

I hurt myself today/ To see if I still feel
I focus on the pain/ The only thing that's real

The needle tears a hole/ The old familiar sting,
Try to kill it all away/ But I remember everything

What have I become/ My sweetest friend
Everyone I know/Goes away in the end


Onder productie van Rick Rubin nam Johnny Cash in zijn laatste jaren een zestal ingetogen cd's op. Op de vierde cd uit die American Recordings, getiteld The Man Comes Around staat Johnny's doorleefde cover van Hurt. Bekijk de bijbehorende clip op YouTube, opgenomen in zijn huis, dat overigens in 2007 afbrandde. In dit huis waar Cash samen met zijn vrouw June tot zijn dood in 2003 leefde, woonde in eerder jaren Roy Orbison. Ook toen brak er brand uit en kwamen twee zoons van Orbison om het leven.

Een veelgeprezen en beluisterd melancholiek nummer over vergankelijkheid, veroudering en verval, zo treffend samenvallend in de versie en beelden in de clip van Cash.

Eind 2002 werd American IV: the Man comes Around uitgebracht, het vierde studioalbum bij American Records. De videoclip bij het nummer "Hurt" (acht jaar eerder geschreven en uitgevoerd door Trent Reznor met diens band Nine Inch Nails op het album The Downward Spiral) werd zelfs genomineerd voor een MTV Video Music Award. Het huis waar Cash met zijn vrouw woonde tot zijn dood, dat ook decor was voor de videoclip, brandde op 10 april 2007

The Living Years - Mike & The Mechanics

Mike & The Mechanics is de hobbyband van de gitarist van Genesis, Mike Rutherford. De zang op The Living Years was van Paul Carrack. De single The Living Years is afkomstig van het album Living Years uit 1988. De tekst handelt over de spijt die je kunt hebben van zaken die niet zijn uit gesproken bij leven en welzijn van een dierbare, in dit liedje een vaderfiguur.

Say it loud, say it clear/ You can listen as well as you hear
It's too late when we die/ To admit we don't see eye to eye

I wasn't there that morning/ When my Father passed away
I didn't get to tell him/ All the things I had to say


Kijk Omhoog - Nick en Simon

De Volendammers Nick en Simon zongen Kijk Omhoog tijdens de uitvaartdienst van Arne Jansen, bekend van Meisjes Met Rode Haren, in december 2007 in zijn geboortedorp Gendringen. Het liedje refereert tekstueel niet direct aan overlijden of de dood, maar is voor meerder uitleg vatbaar. Kijk Omhoog is afkomstig van het tweede album Vandaag van het duo.

tekstfragment

Kijk omhoog naar de zon/ Zoek niet naar een antwoord/ Laat het los hou je vast aan mij
Deze weg wijst zichzelf/ Hij leidt je naar de toekomst/ Deze wolk drijft snel voorbij


Venice - The Family Tree

Venice is een Amerikaanse country-rock-band en maken muziek in de stijl van The Eagles. Ze bestaan al sinds 1977 en zijn in Nederland niet heel bekend, al treden ze hier met enige regelmaat wel op voor een trouwe schare fans. De tekst van The Family Tree gaat over de onderlinge familiebanden die nooit te verbreken zijn. Zeer geschikt liedje voor iemand die de spil van een familie of gezin was.

tekstfragment

Though the leaves will fall/ And the tears will flow/ May it always comfort us to know/ The family tree will always grow
Father down to son, mother to daughter


Treintje Naar Dromenland - Herman Brood/Leonie Sazias

Cees Stolk, partner van Leonie Sazias schreef het kinderliedje Treintje Naar Dromenland, bedoelt voor een cd van haar met kinderliedjes en verhaaltjes: Haasje En Rammelaar. Herman Brood bleek zo zeer gecharmeerd te zijn van dit kinderliedje, dat hij het zichzelf begeleidend op de piano in 1999 bracht in een tv-programma van Bart Peeters.

In 2011, na de zelfmoord van Herman Brood, zong zijn toen 7-jarige dochter Holly dit liedje tijdens zijn crematie. Alhoewel de tekst niets met "de dood" van doen heeft is het wel een eigen leven gaan leiden en nogal eens te horen op kinderbegrafenissen. Het "treintje naar dromenland" is dan de metafoor voor het afscheid en vertrek naar een mooie, andere wereld.

tekstfragment

Er gaat een treintje naar dromenland/ Achter het stuur zit een olifant
Ga maar lekker slapen/ Dan mag je zomaar mee/ Tsjoeketsjoeke, chocolade, naar de limonadezee


Afscheid Van Een Vriend - Clouseau

Afscheid Van Een Vriend is een liedje van de Belgische band Clouseau, in Nederland vooral bekend geworden door hun hit Anne. Het is afkomstig van hun album Doorgaan, uit 1992, maar is ook opgenomen op diverse verzamelcd's van de Belgen zoals Ballades (uit 2010) en Het Beste Van Clouseau. Alle albums van deze groep zijn uitgebracht bij platenmaatschappij EMI.

tekstfragment

Ik blijf nu hier jij gaat naar daar/ En daar is niet zover van hier
We spreken af, ik weet niet waar/ En daar ontmoeten we elkaar


Afscheid Nemen Bestaat Niet - Marco Borsato

Afscheid nemen bestaat niet werd geschreven door John Ewbank en Han Kooreneef. Het is afkomstig van het album Zien uit 2003, van Marco Borsato en stond acht weken op nummer één. Dit liedje staat constant hoog genoteerd in de Dela Top 50 van uitvaartmuziek, meestal in de top 5.

My Way - Herman Brood/Frank Sinatra

In 1969 had Frank Sinatra een hit met My Way, een compositie van de Franse componist Jacques Revaux met tekst van Paul Anka. Deze handelt over een persoon die aan het eind van zijn leven is beland en niet ontevreden constateert dat hij het misschien niet altijd even goed heeft gedaan op zijn levenspad, maar wel uniek geweest is. I Did It My Way!
Herman Brood nam My Way op voor zijn bigband-cd Back on the corner maar wilde het uiteindelijk niet op dat album hebben. Herman zei volgens een woordvoerder van platenmaatschappij BMG: ''Breng het maar uit voor je weet wel", doelend op het feit dat hij al verwachtte niet heel oud te zullen worden. My Way, in de uitvoering van Herman, klonk uiteindelijk tijdens zijn crematie, op het moment dat de kist, met daarop een fles Grand Marnier neerdaalde. (in een gesprek met Bart Chabot had hij zich laten ontvallen dat hij na zijn dood wel geflambeerd wilde worden...)

Tegelijkertijd draaiden op dat moment 12 verschillende radiozenders de plaat. Het nummer verscheen alsnog op single en werd postuum de eerste en enige #1 hit voor Brood.

Zo Zal Het Zijn - Rob de Nijs

Zo Zal Het Zijn is afkomstig van de cd Over Leven (En Dansen) van Rob de Nijs uit 1997. Tekstueel zeer geschikt voor een begrafenis, in het bijzonder als de overledene letterlijk strijd heeft moeten leveren om in leven te blijven.

Tekstfragment

Doof nu het licht en sluit je ogen/ En vergeet de strijd
Jouw leven hier is omgevlogen/ Maar je liefde blijft


Papa - Stef Bos

Bij het overlijden van een vader kan Papa van Stef Bos een zeer toepasselijk liedje blijken. Een tekst die handelt over het feit dat je tegen wil en dank toch gewoon heel erg op je vader bent gaan lijken in de loop van jaren en je daar stiekem heel erg trots op bent.

Geen Kind Meer - Karin Bloemen

Het ultieme lied voor een uitvaart als je moeder is overleden: Geen Kind Meer, van Karin Bloemen.
De bewustwording, het pijnlijke besef: nooit zul je je moeder nog iets kunnen vragen over je kindertijd, je puberteit. Het lied verhaalt, net als Papa van Stef Bos over de eigenschappen van een ouder, ditmaal dus de moeder, kenmerken en gewoontes die je eigenlijk tegen staan, maar die je toch van haar hebt geërfd, eigen hebt gemaakt.
De tekstdichter is Jan Boerstoel, componist is Marnix Busstra, de partner van Karin.

Mooie Dag - Bløf

Er is niets waar ik op wacht/ Morgen blijft het nacht/ Ik overdacht mijn zorgen en de wereld
En alle keren dat ik wakker lag/ Ik besloot/ Wat een mooie dag..........voor de dood....


Bovenstaand tekstgedeelte is afkomstig uit het lied Mooie Dag van de Zeeuwse band Bløf en eerbetoon aan hun overleden bandlid. Het is afkomstig van het album Blauwe Ruis uit 2002, de eerste cd die ze maakten na het overlijden van Chris Götte, drummer van de band tot zijn fatale motorongeluk op 17 maart 2001. Chris was op dat moment de partner van Studio Sport presentatrice Dionne de Graaff. Blauwe Ruis is opgedragen aan Chris, zijn familie en zijn vrienden.

Über Sieben Brücken - Peter Maffay

De Duitse rockzanger Peter Maffay, van origine afkomstig uit Roemenië, is in Nederland vooral bekend van Du, zijn nummer 1 hit, uit 1971. Van hem is echter ook Über Sieben Brücken.

Tekstfragment

Ueber sieben Brücken musst Du gehn/ Sieben dunkle Jahre überstehen
Sieben mal wirst Du die Asche sein/ Aber einmal auch der helle Schein


De symboliek van het nummer, de bruggen die je over moet steken, kunnen vertaald worden in de oversteek van het rijk van de levenden naar de "andere" wereld, wat dat voor de goede verstaander ook mag zijn. De brug als metafoor voor de grote oversteek na de dood. Vaak gehoord op begrafenissen en dan vaak na het gedicht van Toine Lacet: Breng me naar de brug..., met de toepasselijke eerste strofe:

Breng jij me weg tot aan de brug/ Ik ben zo bang om daar alleen te staan
Als wij daar zijn, ga niet direct terug/ Maar wacht totdat ik overga
en zwaai me na/ Dan voel ik me veilig en vertrouwd


Candle In The Wind, Elton John

Candle In The Wind stamt al uit 1973, toen het op de lp/cd Goodbye Yellow Brick Road van Elton John verscheen. In de oorspronkelijke versie, stond (Goodbye) Norma Jean centraal, de eigenlijke naam van Marilyn Monroe. De tekst, geschreven door de Bernie Taupin, gedurende lange tijd de vaste tekstdichter van Elton, handelde o.a. over het feit dat ze werd uitgebuit door de mensen rondom haar. Na het overlijden van Prinses Diana op 31 augustus 1997 werd door Bernie in allerijl de tekst herschreven en toegespitst op Diana, een persoonlijke vriendin van Elton John.

John zong het nummer op haar begrafenis enkele dagen later, waarbij hij zichzelf begeleidde op piano. Hij heeft destijds aangegeven Candle In The Wind, in deze versie, nooit meer live ten gehore te zullen brengen, behalve als het op verzoek van een van Diana's beide zonen zou zijn. Met 33 miljoen verkochte exemplaren de best verkochte cd-single allertijden. In Nederland gingen er 580.000 exemplaren over de toonbank.

If Tomorrow Never Comes - Garth Brooks/ Ronan Keating

If Tomorrow Never Comes is afkomstig van Ronan Keating's tweede studio album Destination uit 2002. (De Ierse zanger Ronan was ooit lid van de boyband Boyzone). De oorspronkelijke versie van het nummer is van de Amerikaanse country zanger Garth Brooks die het nummer schreef, samen met Kent Blazy. Het staat op zijn debuutalbum Garth Brooks, uit 1989.

If tomorrow never comes/ Will she know how much I loved her
Did I try in every way to show her every day/That she's my only one


Who Wants To Live Forever - Queen

Deze Queen-song (overigens geschreven door Brian May) is afkomstig van hun album A Kind of Magic uit 1986. Een groots en meeslepend nummer wat nog meer impact heeft gekregen door het overlijden van Queen-voorman Freddy Mercury in 1991. Hij stierf aan AIDS, op dat moment nog een vrij onbekende en vooral ongeneeslijke ziekte.

Paint the sky/China Roses: Enya

In 1997 verscheen de cd The Best of Enya, een collectie van haar beste materiaal tot dan toe. Paint the Sky with Stars was één van de beide nieuwe, nog nooit eerder van haar uitgebrachte tracks op dit album.

Only night will ever know/ Why the heavens never show
All the dreams there are to know/ Paint the sky with stars


Enya's mystieke, rustgevende liedjes stralen altijd troost en rust uit. Haar hoogtijdagen liggen in de jaren negentig van de vorige eeuw.

Een ander "hemels" nummer van Enya is China Roses afkomstig van haar album The Memory of Trees :
Who can tell me if we have heaven/ Who can say the way it should be
Moonlight holly, the Sappho Comet/ Angel's tears below a tree


We'll Meet Again - Vera Lynn

Een zeer geschikt nummer om een uitvaart voor een ouder persoon mee af te sluiten is We'll Meet Again, van Vera Lynn. De Engelse zangeres zong in de Tweede Oorlog voor de Britse troepen en in 1942 nam ze haar grootste hit op, speciaal voor de soldaten die gedurende lange tijd gescheiden waren van hun geliefden. Deze oorlogssong is elk jaar op 5 mei weer het slotlied van het bevrijdingsconcert op de Amstel in Amsterdam.

We'll meet again/ Don't know where/ Don't know when
But I know we'll meet again/ Some sunny day


The Road Ahead - City To City

Het Nederlandse duo City To City scoorde in 1999 een nr. 1 hit met The Road Ahead, te vinden op hun enige album met dezelfde titel. Het liedje was in die tijd te horen in een autoreclame voor het Japanse merk Mitsubishi.

The road ahead is empty/ It's paved
With miles of the unknown/ Whatever seems to be your destination
Take life the way it comes/ Take life the way it is


Laura/Ik zing dit lied voor jouw alleen - Jan(tje) Smit/Ich zeige Dir mein Paradies - Andrea Jürgens

Als kindsterretje zong Jantje Smit, zoals hij nog genoemd werd in 1997, het licht sentimentele Ik zing dit lied voor jouw alleen naar de eerste plek van de Top 40. Het werd zijn allereerste hit, dit muzikale eerbetoon van een kleinkind aan zijn overleden oma.

Het lied is gebaseerd op de hit van de Duitse voormalige kinderster Andrea Jürgens die in 1978 in Duitsland scoorde met Ich zeige Dir mein Paradies.

Jan Smit nam als volwassen zanger het weemoedige Laura op, terug te vinden op zijn cd Jansmit.com. Het is opgedragen aan en geschreven voor Christien Bootsman, een goede vriendin van Jan, die overleed aan kanker in 2005, op 25-jarige leeftijd.

Tekstfragment Ik zing dit lied voor jouw alleen

Op `n dag vertelde, mijn lieve oma/ dat zij op weg ging heel alleen
Voor haar allerlaatste reis/ naar `n heel mooi paradijs
Ze zei toen lieve jongen/ als ik daar aan kom
Zing jij dan nog jouw lied voor mij/ Want dan voel ik mij niet zo alleen


Tekstfragment Laura

Haar naam is Laura.../ een hele lieve meid...
Als ik in haar ogen kijk ben ik de weg heel even kwijt../ oh laura...
Een leven vol verdriet... al haar vrienden lopen buiten
Maar... voor Laura geldt dat niet...!


Heaven - Simply Red

Heaven is een albumtrack, afkomstig van de debuutcd Picture Book van Simply Red uit 1985.

Ev'ryone is trying to/ Get to the bar/ The name of the bar/ The bar is called heaven
The band in heaven/ They play my fav'rite song
They play it once again/ They play it all night long


Heaven is in dit nummer op twee manieren te interpreteren. Letterlijk: een uitgaansgelegenheid genaamd Heaven, waar je lievelingsnummer gespeeld wordt, of als metafoor voor de Hemel, die er uitziet als een uitgaansgelegenheid waar het goed toeven is.

Lees verder

© 2011 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe regel je je eigen begrafenis of crematieHoe regel je je eigen begrafenis of crematieHoe regel je je eigen begrafenis of crematie, zodat ook na je dood aan je wensen voldaan kan worden. Lees hier aan welke…
Wat kost een crematie?Na het overlijden zijn er twee mogelijkheden, begraven of cremeren. De meeste mensen hebben wel een duidelijke voorkeur…
Rouwfotograaf inhuren voor het vastleggen van een begrafenisRouwfotograaf inhuren voor het vastleggen van een begrafenisHet is nog niet heel erg ingeburgerd, maar steeds vaker zie je bij een begrafenis of crematie een professionele rouwfoto…

Hallucinogene paddenstoelen, hun ontdekkingDe eerste keer dat "hallucinogene" paddestoelen onder de aandacht van een groot publiek gebracht werd was in 1957 toen R…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bram_Vermeulen
  • http://www.muziekarchief.be/trackdetails
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Brood
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_Maffay
  • http://chartsattack.wordpress.com/2010/04/02/city-to-city-the-road-ahead1999
  • http://www.coenverbraak.nl/acda.html
  • Hitdossier 1945 - 1987
  • http://www.muziekencyclopedie.nl
Reactie

Christel Wes, 04-11-2013
Hier kan ik de liedjes voor mijn crematie uitzoeken. fijn dat jullie dit doen. Reactie infoteur, 05-11-2013
Graag gedaan, bedankt voor jou reactie.

Met vriendelijke groet,
Kroezenier

Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 27-01-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.