Uitverkoop: wanneer begint sale mode, kleding en schoenen?

Uitverkoop: wanneer begint sale mode, kleding en schoenen? Het kopen van kleding en schoenen is een dure bezigheid, vooral wanneer je de laatste mode wilt volgen. Wie het geduld heeft om wat langer te wachten koopt zijn of haar kleding en schoenen in de uitverkoop. De uitverkoop wordt ook wel sale, opruiming, koopjes of solden genoemd. Zeer bekend zijn de jaarlijkse zomersale en wintersale. Tijdens de opruiming is mode veel goedkoper dan tijdens de reguliere verkoopperiodes. Maar waarom is er een periode van uitverkoop? En wanneer vindt de uitverkoop ongeveer plaats in Nederland en in België in 2017?

Wat is de uitverkoop?

De uitverkoop is een benaming voor een periode waarbinnen producten met korting worden verkocht. De prijzen liggen tijdens de uitverkoop tussen de 10 en 70% lager dan tijdens de reguliere verkoopperiodes. De uitverkoop is vooral populair voor de modebranche. De term uitverkoop is niet de enige term die in gebruik is voor het aanbieden van mode en kleding met korting. Een wellicht nog bekendere term is de sale. Bekende voorbeelden zijn de zomersale en de wintersale. Andere benamingen die vaak gebruikt worden zijn opruiming of seizoensopruiming. In België worden vaak de termen solden of koopjes gebruikt.

Uitverkoop mode 2017

Vroeger mocht er in Nederland alleen op vaste momenten een uitverkoop plaatsvinden, maar dat is tegenwoordig niet meer. In Nederland zijn er geen vaste data voor uitverkoopperiodes. Er kunnen daarom gedurende het gehele jaar door uitverkoopperiodes plaatsvinden. De periodes dat kleding en schoenen met kortingen worden verkocht vindt plaats wanneer het modeseizoen al een tijdje bezig is. De wintersale vindt ongeveer plaats in de maanden december en januari. De zomersale vindt plaats in de maanden juni en juli. Naast de zomersale zijn er ook de midseason sales die in de periode tussen de zomer- en wintersale zijn gepland. Grofweg kunnen de volgende periodes worden aangehouden:
  • Wintersale: december en januari
  • Midseason sale voorjaar: maart en april
  • Zomersale: juni en juli
  • Midseason sale najaar: september en oktober

Datum wisselt per winkel

Doordat er geen vaste datums zijn voor de uitverkoop bepaalt iedere winkelketen zelf wanneer ze beginnen met de sale. Er kan zelfs weken verschil zijn tussen twee modeketens. Een ontwikkeling is wel dat winkelketens op hun website steeds vaker een sectie inrichten waar het alle dagen van het jaar uitverkoop is (outlet).

Solden België 2017

In tegenstelling tot de Nederlandse winkels, waar dus het gehele jaar door uitverkoop mag plaatsvinden, zijn de Belgische winkels gebonden aan vaste data. De Belgische uitverkoop wordt solden of koopjes genoemd. De data dat de solden plaatsvinden zijn wettelijk vastgelegd en winkels mogen hier dus niet van afwijken. Ieder jaar is de wintersolden van 3 tot en met 31 januari en de zomersolden van 1 tot en met 31. De wintersolden van 2017 duurt dus van 3 tot en met 31 januari 2017 en de zomersolden van 2017 dus van 1 tot en met 31 juli 2017.

Welke modeartikelen worden er verkocht?

Voorbeelden van producten die met korting worden verkocht tijdens de zomersale zijn t-shirts, jurkjes, korte broeken, slippers, enzovoorts. Tijdens de wintersale worden artikelen verkocht als winterjassen, dassen, mutsen, truien, snowboots, enzovoorts.

Uitverkoop in hartje zomer en hartje winter

Het lijkt vreemd dat de uitverkoopperiodes plaatsvinden in hartje zomer en hartje winter. Waarom zou je immers de winterjassen met kortingen verkopen terwijl het winterseizoen in december en januari nog volop bezig is? Toch is het logisch te verklaren. De meeste mensen kopen hun winterkleding namelijk al in het najaar zodat ze hier de gehele herfst- en winterperiode profijt van hebben. Mensen kopen hun kleding immers niet pas in januari, terwijl circa twee maanden later het al warm lenteweer kan zijn.

Redenen uitverkoop

Winkels kopen voor of tijdens het seizoen mode zoals kleding en schoenen in. Het doel van een winkelier is om zijn ingekochte goederen te verkopen aan klanten met winst. Aan het begin van het seizoen, wanneer klanten hun garderobe willen aanvullen, gaat dit vaak eenvoudig. Winterjassen worden bijvoorbeeld in het begin van de winter veel verkocht. Maar tegen het einde van het seizoen lukt dit over het algemeen niet meer tegen reguliere prijzen. Omdat de opslag van restvoorraden jassen te duur is en omdat de mode het jaar erop weer helemaal anders kan zijn, verkopen winkeliers de jassen met korting. Vaak werkt de term uitverkoop ook als lokkertje voor potentiële klanten. Doordat de klanten de kans zien om goedkoop spullen te kopen, komen ze sneller naar de winkel toe. Eenmaal in de winkel bestaat de kans dat de klanten ook andere artikelen, die niet in de uitverkoop zijn, gaan kopen. Vaak is slechts een klein deel van een winkel ingericht met artikelen in de uitverkoop, het grootste deel van de winkel bestaat uit artikelen die nog tegen de reguliere prijs worden verkocht.

Black Friday Sale

Sterk in opkomst is de Black Friday Sale, een uitverkoop die bedacht is in de Verenigde Staten. De Black Friday Sale vindt op de vierde vrijdag van de maand november plaats (de dag na Thanksgiving Day).

Lees verder

© 2012 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer begint de uitverkoop en wanneer eindigt deze?Wanneer begint de uitverkoop en wanneer eindigt deze?Voor menig persoon die van mode houdt is de uitverkoop het jaarlijkse hoogtepunt. In feite zijn er twee hoogtepunten, na…
Solden 2020 - 2021: Wanneer begint de uitverkoop van België?Solden 2020 - 2021: Wanneer begint de uitverkoop van België?Een groot gedeelte van het inkomen in een gezin wordt uitgegeven aan kleding. Het kopen van kleding en schoenen zorgt da…

Feiten en weetjes over Latijns-AmerikaFeiten en weetjes over Latijns-AmerikaLatijns-Amerika, ook wel Zuid-Amerika genoemd, is een bijzonder deel van Amerika met veel cultuurrijke landen, ontdekt d…
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 07-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.