College voor de Rechten van de Mens
Het College voor de Rechten van de Mens is vanaf oktober 2012 de nieuwe benaming voor de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) die door door de overheid in het leven werd geroepen om discriminatie tegen te gaan. Voelt u zich ongelijk behandeld vanwege leeftijd, seksuele geaardheid en dergelijke, dan kunt u een klacht bij het college indienen.
Waarom een College voor de Rechten van de Mens?
Elke persoon, ongeacht zijn etnische afkomst, geslacht, handicap, godsdienst, levensovertuiging, leeftijd of seksuele geaardheid, is even belangrijk en heeft dezelfde rechten. Het College voor de Rechten van de Mens streeft er onder meer naar om burgers ervan te overtuigen dat diversiteit ons allemaal ten goede komt. Een discriminatie-vrije samenleving is niet alleen leefbaarder, maar kan ook
beter presteren.
Nederland moet een land zijn dat gekenmerkt wordt door een discriminatievrije cultuur. Om dat te bereiken, moet het thema anti-discriminatie nóg sterker in de maatschappij worden uitgedragen.
De Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB)
Het wettelijk kader voor de bescherming tegen discriminatie is uitgewerkt in de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB) zoals die op 1 september 1994 van kracht werd. Feitelijk is die wet een precisering van Artikel 1 van onze Grondwet, waarin wordt bepaald dat iedereen die in Nederland woonachtig is, in gelijke situaties op eenzelfde wijze behandeld moet worden.
Weliswaar is er in ons sociale bewustzijn veel veranderd sinds die tijd, maar nog lang niet genoeg. De vermindering van vooroordelen is een lang proces en vereist meer dan alleen maar een wet. Invulling geven aan de Algemene Wet Gelijke Behandeling in de praktijk van alledag, moet onze primaire zorg zijn. Alle mensen die nog steeds slachtoffer zijn van discriminatie en hun belangenorganisaties zijn belangrijke actoren in dit proces van sociale verandering.
Klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens
Iedereen die zich om enigerlei reden ongelijk behandeld voelt, kan daarover een
klacht deponeren bij het College voor de Rechten van de Mens.
Dat kan schriftelijk of per e-mail gebeuren maar men hoeft er geen
advocaat voor in de arm te nemen. Evenmin is het noodzakelijk dat u de klacht zélf bij het college indient. U kunt die bijvoorbeeld ook aanhangig laten maken door uw vakbond, een belangengroepering of via uw rechtsbijstandsverzekering.
Het college onderwerpt uw klacht aan een onderzoek en doet op basis daarvan een uitspraak.
Wanneer kunt zich wegens discriminatie beklagen?
Vaak weten mensen niet tot wie ze zich moeten wenden of waar ze hulp kunnen krijgen als ze een discriminerende ervaring hebben meegemaakt. De medewerkers van het College voor de Rechten van de Mens kunnen in een eerste consult een inschatting van uw zaak maken, zodat u kunt beslissen hoe nu verder te gaan.
U kunt het college telefonisch bereiken dan wel via de website door middel van een elektronisch contactformulier.
U kunt bij het college onder meer een klacht deponeren als u zich benadeeld voelt met betrekking tot uw:
- geslacht;
- leeftijd;
- geloofsovertuiging;
- seksuele geaardheid;
- herkomst
- nationaliteit
- handicap of ziekte
- burgerlijke staat
- arbeidsovereenkomst;
- levensovertuiging;
- politieke overtuiging.
Contactgegevens College voor de Rechten van de Mens
Klachten over discriminatie kunnen per post of rechtstreeks via de website aan het college kenbaar worden gemaakt. Wie een klachtenformulier per post aan het college ter beoordeling wil zenden, kan dat adresseren aan:
College voor de Rechten van de Mens
Kleinesingel 1-3
Postbus 16001
3500 DA Utrecht
T 030 888 38 88
F 030 888 38 83
Als u twijfelt of uw klacht wel thuishoort bij het college, kunt u ook nog vooraf telefonisch contact daarover opnemen. Men houdt dagelijks van 2 tot 6 uur juridisch spreekuur, telefoon 030-8883888