Straatcultuur: een oorzaak van overlast en criminaliteit?

Straatcultuur: een oorzaak van overlast en criminaliteit? De straatcultuur: een cultuur waar veel mensen zich aan ergeren. De straatcultuur wordt gezien als een cultuur die veel overlast en criminaliteit veroorzaakt. Hier vind je wat de straatcultuur inhoudt en waarom de leden (vooral jongeren) van deze cultuur zich gedragen zoals ze zich gedragen. Als je kijkt naar de samenhang van de straatcultuur, behoren vooral mannelijke jongeren of adolescenten tot deze cultuur. Allochtone jongeren komen het meeste voor in de straatcultuur, maar ook allochtone jongeren vind je in de straatcultuur. Deze cultuur is etnisch heel gevarieerd. Ook al bestaat de straatcultuur vooral uit jongens of mannen, het aantal meisjes in deze cultuur neemt steeds meer toe.

Omdat de straat de belangrijkste plek is voor de leden, wordt deze cultuur de ‘straatcultuur’ genoemd. De straat is de meest toegankelijke openbare ruimte, waar over het algemeen weinig sociale controle is. Dit is wat de straat zo populair maakt voor deze jongeren.

Oppositiecultuur

De straatcultuur is een oppositiecultuur. Dat deze cultuur een oppositiecultuur is, is te verklaren aan de thuissituatie van de jongeren die tot deze cultuur behoren. De meeste jongeren uit de straatcultuur komen uit gezinnen met veel sociale en/of financiële problemen. Hierdoor krijgen deze jongeren het gevoel dat de maatschappij niks voor hun doet of wilt doen. Door de thuissituatie van deze jongeren, hebben ze vaak een kort lontje en houden ze alles goed in de gaten. Dat is ook waarom de straatcultuur vaak botst met de "gewone" burgerlijke cultuur en met de autoriteiten.

Door de thuissituatie van de jongeren van de straatcultuur, is respect een belangrijk deel van de cultuur. De jongeren hebben altijd het gevoel gehad geen of weinig respect te krijgen. Op straat, bij hun vrienden is het krijgen, maar ook het geven van respect daarom erg belangrijk geworden.

Behoeften

Jongeren uit de straatcultuur hebben veel behoefte aan respect en aan iemand die vertrouwen in hen heeft en die in hen gelooft. Ze hebben ook behoefte aan structuur, grenzen, duidelijkheid, regels en regelmaat. Dit zou je in eerste instantie niet denken, omdat ze juist tegen allerlei dingen zijn, maar juist een gebrek aan deze dingen maakt het dat deze jongeren zich gaan tegen keren tegen de rest van de maatschappij. De jongeren zoeken deze behoeften op bij jongeren met dezelfde behoeften, waardoor er vaak een hechte groep ontstaat.

Plaats in de maatschappij

De straatcultuur neemt een steeds dominantere positie aan binnen de Nederlandse maatschappij. Was straatcultuur eerst alleen te vinden in de grote steden, nu vind je straatcultuur bijna overal! De straatcultuur heeft zich van een subcultuur tot een opzichzelfstaande cultuur ontwikkeld.

Dat de straatcultuur zich van de grote steden ook heeft uitgebreid naar kleinere steden en dorpen, wil niet zeggen dat de straatcultuur overal hetzelfde is. De leeftijd, sekse en etniciteit van de leden van groepen uit de straatcultuur, is op elke plek verschillend.
© 2011 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
mijn kijk opLegaliseren van softdrugsIn Terneuzen stond de grootste coffeeshop van Nederland. Er kwamen veel buitenlandse toeristen, maar omdat een coffeesho…
Gedrag, criminaliteit, delinquentie en de rol van religieGedrag, criminaliteit, delinquentie en de rol van religieStatistische gegevens over stijgende misdaadcijfers zijn vaak gemeld door de media. Dit was vooral het geval tijdens de…
Wat doet een criminoloog?Wat doet een criminoloog?Criminologen onderzoeken wat criminaliteit is en wat de oorzaken zijn en de gevolgen voor de samenleving. Criminaliteit…
Soorten dansen: streetdanceIedereen heeft er weleens van gehoord: streetdance. Dit is een danssoort die vooroordelen oproept. Veel mensen denken bi…

Tafelmanieren en Erasmus en SachsTafelmanieren in de vroege middeleeuwen bestonden uit: geen vieze troep maken, niet gulzig zijn, niet opwinden en tafelg…
College voor de Rechten van de MensCollege voor de Rechten van de MensHet College voor de Rechten van de Mens is vanaf oktober 2012 de nieuwe benaming voor de Commissie Gelijke Behandeling (…
Bronnen en referenties
  • http://www.leren.nl/artikelen/2007/straatcultuur.html
  • http://blog.youngworks.nl/specials/wat-is-straatcultuur
Mirjamsel (66 artikelen)
Laatste update: 05-07-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.