Chinese Nederlanders: modelburgers, maar slecht geïntegreerd
Ongeveer 100 jaar geleden kwamen de eerste Chinezen naar Nederland. In 2011 wonen er inmiddels 71.000 Chinezen in ons land en ze doen het bijna allemaal goed. Althans de Chinezen die uit Hong Kong en uit de Volksrepubliek China komen. Want Chinezen uit Indonesië en Suriname tellen niet mee voor die telling.
Chinese Nederlanders, van horeca naar hogeschool
In augustus 2011 kwam een rapport uit van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) waarin staat dat het met de Chinezen in ons land erg goed gaat. Het rapport baseert zich op een steekproef onder duizend Chinezen in de leeftijd vanaf 15 jaar. Uit de antwoorden komt dat 2/3 deel van de Chinezen naar havo of vwo gaat. De tweede generatie is ook erg succesvol in het hoger onderwijs, maar liefst 85 procent volgt hoger onderwijs en dat is veel meer dan bij de autochtone Nederlanders. Het is zelfs 26 procent meer. Werkloosheid komt onder Chinezen ook bijna niet voor. Maar 5 procent van hen heeft geen werk. Uitkeringen genieten Chinezen in Nederland bijna niet. Alleen in de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar zit 15 procent in de bijstand.
Chinezen: een model minderheidsgroep?
Er wordt door deze goede resultaten wel gezegd dat Chinezen een model minderheidsgroep zijn. Ze doen het niet alleen veel beter dan andere allochtonen, maar ook dan de autochtonen. Maar hoe komt het toch dat die Chinezen het zoveel beter doen dan al die andere bevolkingsgroepen in ons land? Dat heeft voornamelijk te maken met de instelling van de Chinezen zelf en niet met allerlei integratietrajecten of inburgeringscursussen. Het zijn juist die traditionele normen en waarden die Chinezen erop na houden die er voor zorgen dat ze het zo goed doen.
Waarom doen Chinezen het zo goed in Nederland?
Het feit dat Chinezen het zo goed doen in Nederland komt door de volgende zaken:
- Ze werken hard
- Hebben veel ambitie
- Hebben een grote prestatiedrang
- Hechten veel belang aan een goede opleiding
- Hebben een grote werklust
De tweede generatie Chinezen is ook zo succesvol omdat de eerste generatie het zo goed heeft gedaan
De eerste generatie Chinezen kwam naar Nederland en werkte zich een slag in de rondte, met name in de horeca. Tweederde van alle Chinese bedrijven is een horecabedrijf. Dat waren eerst vooral Chinese restaurants, maar de Chinezen hebben zich inmiddels ook in de markt van de wokrestaurants en de snackbars gestort. En dat doen ze vaak met veel succes, ook in een branche van de snackbars die mogelijk eerst toch wat vreemd voor ze was. Die eerste generatie heeft de weg geplaveid voor de tweede generatie, maar hen ook bijgebracht wat hard werken is.
Oudere Chinezen zijn wel succesvol, maar niet goed geïntegreerd
Ondanks het feit dat Chinezen het goed doen in Nederland, zijn de ouderen toch vaak niet goed geïntegreerd. Velen spreken de taal slecht en hebben nauwelijks contact met allochtone Nederlanders. Ondanks het feit dat de Chinese cultuur heel gesloten is, hebben ze dat toch niet zozeer overgedragen op hun kinderen, want die blijken veel beter geïntegreerd te zijn.
Generatieconflicten binnen de Chinese gemeenschap
Dit verschil van integratie en het feit dat de tweede generatie veel opener is, zorgt wel voor een generatiekloof tussen de generaties. Jonge Chinezen zijn veel minder traditioneel, hoger opgeleid en komen dus ook in een andere (werk)omgeving terecht en zetten zich vaak ook af tegen de prestatiedruk die hun ouders hen opleggen.