De Arabische wereld: wat is de Arabische wereld?
Veel mensen denken bij de Arabische wereld aan de Islamitische landen. Maar het islamitische land Turkije is bijvoorbeeld helemaal geen Arabisch land. Ook Iran, Afghanistan en Pakistan zijn geen Arabische landen. Waarom dat zo is? Alles over de Arabische wereld en welke landen er vallen onder de Arabische wereld.
Wat is een Arabier?
Vroeger werd een inwoner van Arabië een Arabier genoemd. Arabië was toen:
- Saoedi-Arabië
- De Verenigde Arabische Emiraten
- Oman
- Jemen
- Qatar
- Koeweit
Wanneer is iemand een Arabier?
In 2011 wordt iemand een Arabier genoemd als:
- hij of zij Arabisch spreekt als moedertaal
- Leeft in een Arabische cultuur
Wie leven er allemaal in een Arabische cultuur?
Volgens de Arabische Liga zijn er zo’n 300 miljoen mensen die zich Arabier moeten noemen, omdat zij in een Arabisch land wonen en het Arabisch als moedertaal heeft. Deze 300 miljoen mensen leven in het gebied van Marokko tot Mauritanië tot aan de Perzische Golf en de Arabische Zee in het oosten.
Welke landen behoren tot de Arabische wereld?
De onderstaande landen behoren tot de Arabische wereld:
- Algerije
- Bahrein
- Egypte
- Djibouti
- Irak
- Jemen
- Jordanië
- Koeweit
- Libanon
- Marokko
- Mauritanië
- Oman
- Palestina
- Qatar
- Saoedi-Arabië
- Soedan
- Somalië
- Syrië
- Tunesië
- Verenigde Arabische Emiraten
In de 7e eeuw werd het Arabische rijk steeds groter
De komst van de Islam in de 7e eeuw maakte dat het Arabische rijk steeds groter werd. Er vond als het ware een arabisering plaats van niet-Arabische landen. Volken die tot dan hun eigen taal en geloof hadden, namen de Arabische cultuur en taal over. Dit gebeurde onder andere in landen in Noord-Afrika. Egyptenaren bijvoorbeeld stammen af van de oude Egyptenaren die niet geloofden in de Islam, maar in hun eigen goden. De Noord-Afrikaanse Arabieren waren over het algemeen Berbers ook weer met hun eigen taal en gebruiken. Ook volken in Irak en Syrië hadden geen Arabische inslag, maar zijn later gaan arabiseren. Perzië dat nu Iran heet behoort wel tot het Arabische rijk, maar daar heeft weer geen arabisering plaatsgevonden. Wel heeft de Perzische taal (ook wel aangeduid als Farsi) veel Arabische leenwoorden.
De Islamitische wereld en de Arabische wereld zijn niet hetzelfde
De Arabische wereld is niet gelijk aan de Islamitische wereld. De Islamitische wereld is namelijk veel groter dan de Arabische wereld. Islamitische landen zijn niet verbonden of veel minder verbonden met de Arabische cultuur, er wordt geen Arabisch gesproken, maar in die landen is de Islam wel de hoofdgodsdienst.
Wat is de oemma?
De oemma is de wereldwijde moslimgemeenschap. Het omvat dus alle landen waarin de hoofdgodsdienst de Islam is. Iran, Afghanistan, Indonesië, Oezbekistan, Palestina, Turkije, Pakistan en veel landen in Noord- en Oost-Afrika horen wel tot de Islamitische wereld, maar niet onder de Arabische wereld.
Reacties
Bella Gerant, 12-08-2016
Duidelijk artikel. Heeft me zeker nieuwe inzichten gegeven.
Reactie infoteur, 15-08-2016
Fijn dat het heeft geholpen inzicht te geven in de Arabische wereld.
Ruru, 10-07-2016
Somalie is geen arabisch land ja je kan arabisch op school volgen maar het is niet verplicht en de meerderheid spreekt het niet we hebben onze eigen taal, somalisch, dat ook in djibouti gesproken word ook hebben we een andere cultuur qua kleding ( dirac, qabasaar ) ook het het eten is heel anders, het lijkt erop dat jullie alle moslimlanden arabisch noemen somalie en djibouti zijn niet arabisch maar afrikaans. leer eerst wat meer hierover voordat je hierover schrijft
Reactie infoteur, 11-07-2016
Somalië is in 1974 toegetreden tot de Arabische Liga en behoort dus wel tot de Arabische landen. Als je goed leest, zie je ook dat ik een onderscheid maak tussen Arabische en Moslimlanden.