De laatste ontsnapping uit Alcatraz: Parker en Scott
Hoewel er nog steeds gevangenen verbleven op het eiland Alcatraz bij de stad San Francisco in de staat Californië, ontstond in de jaren 60 de vraag of de gevangenis nog wel open moest blijven. Het gebouw was namelijk erg oud en leek niet meer te voldoen aan alle veiligheidseisen. De ontsnappingspoging van Frank Morris, de Anglin broers en Allen West in 1962 werd natuurlijk ook meegenomen in de discussie over of Alcatraz wel of niet open moest blijven. Voordat er een besluit genomen kon worden, deden Darl Dee Parker en John Paul Scott in december van dat jaar nog een allerlaatste poging om eerder van het eiland af te komen.
De gevangenen
De laatste ontsnappingspoging werd gepland door John Scott. Toen hij zijn plan uitgewerkt had, vroeg hij Darl Parker om mee te ontsnappen. Het is niet bekend hoe de mannen elkaar kenden of waarom John juist Darl vroeg.
Darl Parker
Darl Dee Parker werd op 9 februari 1931 geboren in Canton in de staat Ohio. Hij had zeven broers en zussen en stond al vanaf jongs af aan bekend om zijn opvliegende karakter. Toen hij dertien was, werd hij voor het eerst veroordeeld voor inbraak. Hierna groeide zijn strafblad snel tot hij in 1957 een zeer gewelddadige bankoverval pleegde in de staat Indiana. Hij werd gearresteerd, veroordeeld en naar de Allen County Jail in Fort Wayne in de staat Indiana gestuurd. Met behulp van een naar hem toe gesmokkeld gereedschap wist hij uit zijn cel te komen, waarna hij met een pistool een bewaker bedreigde en zijn uniform stal. Slechts vijf uur na zijn ontsnapping werd hij alweer opgepakt en terug naar de gevangenis gebracht.
John Scott
John Paul Scott werd op 23 januari 1927 geboren in Leitchfield in de staat Kentucky. Zijn jeugd verliep zonder opvallende gebeurtenissen. In 1944 behaalde hij zijn middelbare schooldiploma, waarna hij ging studeren aan de universiteit van Kentucky en twee universiteiten in Georgia. Hoewel hij daar netjes modules afrondde, ging hij toch in 1949 het criminele pad op. In 1957 beroofde hij een bank in Campton in de staat Kentucky, waarbij veel geschoten werd. John schoot een bewaker in zijn been, maar raakte zelf ook gewond. Zo werd hij twee dagen later, bij zijn arrestatie, gevonden.
Naar Alcatraz
John Scott was de eerste van het tweetal die naar Alcatraz gestuurd werd. Na zijn arrestatie werden zijn wonden verzorgd, waarna hij zijn straf te horen kreeg: 30 jaar gevangenisstraf, uit te zitten in de federale gevangenis Atlanta van de staat Georgia. Omdat hij hier een ontsnappingspoging deed met drie andere gevangenen, werd hij naar Alcatraz gestuurd. Op 31 maart 1959 werd hij AZ-1403.
Twee maanden later kwam Darl Parker op het gevangeniseiland aan. Hij was niet overgeplaatst uit een andere gevangenis, maar zijn veroordeling tot 50 jaar gevangenisstraf hield in dat hij direct naar Alcatraz gestuurd werd. Op 29 mei 1959 werd hij AZ-1413.
Het plan
John gebruikte meer dan een jaar de tijd om zijn ontsnapping voor te bereiden. Zo’n twee jaar na zijn aankomst op Alcatraz begon hij in de kelder van de keuken, waar hij werkte, met het doorzagen van de tralies van een raam. Hiervoor gebruikte hij gereedschap dat hij zelf gemaakt had van keukengerei.
Het raam waarvan John de tralies doorzaagde, was niet zichtbaar vanuit de wachttorens. Het bevond zich ook nog eens op drie meter hoogte vanaf de vloer, waardoor het moeilijk was er te werken. Dat was voor John extra reden om juist dat raam te kiezen.
Tijdens het werken had John andere gevangenen geregeld die op de uitkijk stonden en hem konden waarschuwen als er een bewaker aankwam. Het is niet bekend of hij die andere gevangenen ook gevraagd heeft om mee te ontsnappen.
Johns plan hield verder in dat hij, na het doorzagen van alle tralies, via een regenpijp naar het dak zou klimmen en dan met behulp van een touw ergens anders naar beneden zou gaan. Gestolen handschoenen wilde hij opblazen om als drijfmiddel te gebruiken. Darl Parker dacht niet mee met het plan – John vertelde hem simpelweg dat hij van plan was te ontsnappen en vroeg of Darl met hem mee wilde gaan.
De ontsnapping
Op 16 december 1962 besloten John en Darl dat het tijd was om hun plan in werking te zetten. Ze waren braaf aanwezig bij het tellen van alle gevangenen om half zes ’s middags, waarna ze aangaven dat ze het vuilnis naar de kelder gingen brengen. John ging als eerste, zodat hij de laatste tralies door kon zagen. Toen Darl ook beneden was, braken ze samen met een stuk gestolen gereedschap het raam uit en vluchtten ze weg.
Met behulp van pijpen, die zich op de hoek van het gebouw bevonden, wisten de twee mannen het dak te bereiken. Daar sprintten ze naar een plek waar ze niet gezien konden worden vanuit de wachttorens voor ze zich naar beneden lieten zakken aan een touw. Dankzij het donker en de mist konden ze ongezien het westelijke gedeelte van het eiland bereiken. Ze lieten zich langs een rioolpijp naar beneden zakken, maar vielen een stukje. Darl brak hierbij zijn voet.
Ondanks Darls verwonding wisten ze het water te bereiken. Ze bliezen de handschoenen op, duwden die in de mouwen van een shirt en bonden de zelfgemaakte zwemband om hun middel. Vervolgens begonnen ze te zwemmen.
Na de ontsnapping
Nauwelijks twintig minuten na de telling van half zes werd al ontdekt dat Darl en John weg waren. Het ontsnappingsalarm ging af en het gebroken raam werd ontdekt. Met behulp van de kustwacht werd er een zoektocht gestart. Darl werd als eerste gevonden, rond tien over zes. Hij was niet verder gekomen dan Little Alcatraz: een piepklein eilandje, zo’n honderd meter van Alcatraz Eiland vandaan.
Om tien over half acht kwam er een telefoontje bij Alcatraz binnen dat er een lichaam gevonden was bij Fort Point, vlakbij de Golden Gate Bridge. Het lichaam bleek gelukkig nog te leven – John had het water overleefd, maar was in kritieke toestand. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij snel opknapte. Nog diezelfde avond werd hij alweer terug naar Alcatraz gebracht.
Darl en John kregen allebei nog twee jaar extra gevangenisstraf voor hun ontsnappingspoging. John zat een deel van die straf uit in Leavenworth in de staat Kansas en in een gevangenis in de staat Illinois voor hij naar Florida over werd geplaatst. Daar overleed hij in 1987. Darl overleed in 1976 nadat hij nog tijd uit had gezeten in Kansas en Georgia. Beide mannen deden tijdens hun straf nog wel een nieuwe ontsnappingspoging.