Steampunk ontstond in 1987, maar is Victoriaans

Steampunk ontstond in 1987, maar is Victoriaans In het Victoriaans tijdperk was er veel interesse in stoommachines en sciencefictionverhalen. Men stond aan het begin van het stoomkrachttijdperk en futuristische noviteiten werden dankzij de boeken van onder andere Jules Verne en H.G. Wells zeer gewaardeerd. Vanwege de grote belangstelling voor deze onderwerpen ontstond een subcultuur waarbij mechanische onderdelen werden gebruikt in kleding en gebruiksvoorwerpen.

Waar komt het woord steampunk vandaan?

Steampunk is een combinatie van het Victoriaanse, het begin van de industriële revolutie, ontdekkingsreizen, het occulte en ‘mad science’. Dit stond niet alleen in het Victoriaanse tijdperk in de belangstelling. Ook in latere jaren was veel belangstelling voor onderwerpen uit juist deze tijd. In 1987 ontstond de term steampunk. De Amerikaanse sciencefiction-, cyberpunk-, steampunk- en horrorauteur K.W. Jeter bedacht de term steampunk. Dit was een woordspeling op cyberpunk, welke hij gebruikte in een brief aan het tijdschrift Locus in april 1987. Sindsdien staat deze stroming bekend als steampunk.

Steampunk-kleding

Steampunk-kleding is kleding uit het Victoriaanse tijdperk (korsetten, laarzen, hoge hoeden, lange rokken) opgesierd met koper, tandwielen, metaal, kettingen, springveren, wijzerplaten enz. Vaak maken ook riemen en andere leren elementen onderdeel uit van de steampunk-kleding. Sieraden die hierbij gedragen worden, zijn in dezelfde stijl. Dat wil zeggen opvallende horloges, tandwielen, kettingen en sleuteltjes die samen een sieraad vormen wat doet denken aan de industriële revolutie.

Steampunk-boeken

Steampunk is een eigen leven gaan lijden, maar het begon allemaal met de boeken. Boeken waarin teruggekeken wordt naar een tijdperk waarin men dacht dat de wetenschap het antwoord was op alle levensvragen.

Hieronder worden een aantal Steampunk-boeken genoemd:
 • Tim Powers ‘De Poorten van Anubis’ ISBN 9789024562657
 • William Gibson & Bruce Sterling ‘De Stoomvlinder’ ISBN 9789029041645
 • Patrick Berkhof ‘Dizary – Het levende systeem’ ISBN 9789082566802
 • De Gouden Kompas trilogie door Philip Pullman, bestaande uit de boeken ‘Het Noorderlicht’, ‘Het listige mes’ en ‘De amberkleurige kijker’.

Steampunk als genre

Steampunk is een subgenre van het fantasygenre. Ook dit genre zelf kent weer subgenres.

Western steampunk

Een subgenre dat later ontstond is bijvoorbeeld de western steampunk. Denk hierbij aan de film Wild Wild West uit 1999 met Will Smith in de hoofdrol.

Steam fantasy

Steampunk gemengd met fantasiewezens zoals dwergen en gnomen wordt dan weer steam fantasy genoemd. Een goed voorbeeld hiervan is de serie The Gaslight Chronicles van Cindy Spencer Pape (niet in het Nederlands vertaald).

Clockworkpunk

Een ander subgenre word ook wel clockworkpunk genoemd. De schrijfster Cassandra Clare heeft een aantal boeken in dit genre geschreven en je treft dit aan in de Assassin’s Creed-videogames. Hierin zie je ook een ander accessoire wat duidelijk de steampunk-invloeden weergeeft: het steampunk-wapen. Dit zijn wapens met tandwielen, wijzers, ijzeren veren en metaal. Het kunnen pistolen, kruisbogen en messen zijn. Wie zoekt op internet onder 'maverick steampunk' genoeg voorbeelden om van een simpel speelgoedgeweertje een schitterend steampunk-wapen te maken.

Steampunk-films

Ook de filmindustrie heeft het genre omarmd. Er zijn heel wat steampunk-films uitgekomen na de introductie van de term. Enkele voorbeelden hiervan:
 • 2003 The League of Extraordinary Gentlemen
 • 2004 Steamboy
 • 2004 Van Helsing
 • 2007 Star Dust
 • 2007 The Golden Compass
 • 2008 City of Ember
 • 2009 Sherlock Holmes
 • 2010 Jonah Hex
 • 2010 Terry Pratchett’s Going Postal
 • 2011 Hugo
 • 2013 Oz the Great and Powerful
 • 2013 Hansel and Gretel
 • 2015 Victor Frankenstein
 • 2015 Crimson Peak

Bron: Allisonmeier, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Allisonmeier, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Steampunk in Parijs

Ook de architectuur is beïnvloed door het steampunk-genre. Een goed voorbeeld hiervan is het in 1994 gebouwde metrostation Arts et Métiers, wat doet denken aan een onderzeeër uit de boeken van Jules Verne. Vlakbij het metrostation vind je je het Steampunk Museum. Dit is het Musee des Arts et Metiers aan de Rue Reaumur 60 in Parijs. De Eiffeltoren, waarvan de constructie is opgebouwd van 18.038 stukken metaal vastgezet 2.500.000 klinknagels, zou je ook als een grote steampunk-attractie kunnen zien.
© 2017 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitvindingen en Jules VerneUitvindingen en Jules VerneJules Verne was een Franse science fiction schrijver die overleed in 1905. Hij schreef vele boeken die weliswaar fictie…
Het leven van Jules VerneHet leven van Jules VerneJules Verne schreef vele boeken die in deze tijd ook nog gelezen worden zoals onder andere "Twintigduizend mijlen onder…
Filmrecensie: 800 Leagues down the AmazonrecensieFilmrecensie: 800 Leagues down the AmazonJules Verne heeft nogal wat op zijn naam staan, een daarvan is bovenstaande titel. Luis Llosa regisseerde de versie van…
Hoe een derailleurversnelling werktHoe een derailleurversnelling werktIs het je al eens opgevallen dat een racefiets 21, 24, 27 of zelfs 30 versnellingen heeft, maar nooit 16 of 22? Ook al h…

De protestgeneratie, ook wel de babyboomgeneratieDe protestgeneratie, ook wel de babyboomgeneratieDe protestgeneratie is de generatie die is geboren in de periode 1940-1955. Deze generatie groeide op in een periode van…
De sluiting van de gevangenis op Alcatraz EilandDe sluiting van de gevangenis op Alcatraz EilandIn augustus van het jaar 1934 opende Alcatraz zijn deuren op een eiland in de baai van de stad San Francisco in de staat…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Titania666, Pixabay
 • http://www.oneiros.be/index.php/wat-is-larp/16-projecten/aether/welkom-op-aether/4-wat-is-steampunk
 • https://nl.pinterest.com/search/pins/?rs=ac&len=2&q=steampunk%20fashion&eq=steampunk%20&etslf=6001&term_meta[]=steampunk%7Cautocomplete%7C0&term_meta[]=fashion%7Cautocomplete%7C0
 • https://en.wikipedia.org/wiki/K._W._Jeter
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Eiffeltoren
 • Afbeelding bron 1: Allisonmeier, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 24-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.