Mohammed B, de moordenaar van Theo van Gogh

Mohammed B oftewel Mohammed Bouyeri is de moordenaar van Theo van Gogh. Van Gogh maakte onder andere een aantal films over moslims en de profeet en de inmiddels geradicaliseerde Bouyeri vond dat hij uit naam van zijn geloof daar een einde aan moest maken. Hij vermoordde Theo van Gogh op klaarlichte dag, dacht dat hij een martelaar zou worden, maar de politie schoot hem niet dood. Hij kreeg levenslang, maar liet zo nu en dan nog steeds van hem horen. De rechter oordeelde overigens dat Mohammed B nooit meer vrij mocht, omdat kans op herhaling veel te groot is.

Mohammed B vermoordt Theo van Gogh op 2 november 2004

Mohammed B heet voluit Mohammed Bouyeri. Hij werd geboren op 8 maart 1978 en heeft zowel een Nederlandse als een Marokkaanse nationaliteit. Hij werd veroordeeld voor een aantal zaken, maar de meest belangrijke was toch wel de moord op columnist Theo van Gogh die hij op 2 november 2004 pleegde. Ook is hij veroordeeld voor poging tot moord op ooggetuigen en politieagenten en op de druk die hij uitoefende op Tweede Kamerlid Hirsi Ali. Zij kon haar werk niet meer doen door zijn toedoen. Ook oordeelde de rechtbank dat hij lid was van de criminele organisatie Hofstadgroep. Dit is een islamitische groepering die aanslagen beraamde.

Over Mohammed B

Mohammed Bouyeri is een kind van de eerste generatie immigranten. Zijn ouders spraken slecht Nederlands en hadden weinig contact met oorspronkelijke Nederlanders. Arabisch spreekt Mohammed B zelf overigens ook heel slecht, thuis werd Tarifit gesproken, de taal uit het Rifgebergte. Mohammed B behaalde een havo-diploma en zat verder op de Hogeschool Inholland in Diemen. Daar behaalde hij geen enkel diploma. Bij de stichting Eigenwijks was hij werkzaam als vrijwilliger en maakte hij een plan voor een buurtcentrum waar scholieren onder andere geholpen konden worden. Dit plan werd niet ingewilligd door het Ministerie van VROM.

Steeds extremere denkbeelden

Mohammed B werd steeds extremer in de beleving van de Islam en kon daarom niet meer bij de Stichting Eigenwijks werken. Hij wilde bijvoorbeeld geen alcohol schenken en wilde ook niet aanwezig zijn als er activiteiten waren die gemengd waren, dus voor mannen en vrouwen samen.

Radicalisering

Mohammed B werd steeds radicaler nadat zijn vader in 2003 was hertrouwd en de oorlog in Irak in alle hevigheid woedde. Zijn moeder was twee jaar daarvoor gestorven. In de Tawheedmoskee ontmoette hij andere radicale moslims, onder wie Samir A. en leden van de Hofstadgroep. In zijn huis kwam die groep volgens het OM samen en werden plannen gesmeed. De AIVD plaatste daarom afluisterapparatuur om te kijken welke plannen de leden hadden.

Moord op Theo van Gogh

Mohammed B bracht Theo van Gogh om het leven met een mes. Hij sneed hem bijna helemaal zijn keel door. Theo van Gogh smeekte nog om zijn leven, maar Mohammed B had geen enkele clementie. Na zijn dood plaatste hij het mes waarmee hij Van Gogh had gedood in zijn buik met een briefje, bestemd voor Ayaan Hirsi Ali met een waarschuwing dat zij de volgende wel eens kon zijn.

Niet naar het paradijs

Mohammed B werd kort na de moord gearresteerd en niet zoals hij had gehoopt doodgeschoten. In zijn beleving zou hij in die laatste situatie als martelaar sterven en recht hebben op het paradijs. Hij werd alleen in zijn been geschoten. Advocaat Peter Plasman stond hem bij en hij beriep zich al die tijd op het zwijgrecht tot de laatste zitting. Waarschijnlijk omdat fundamentalisten vinden dat zij alleen zeggenschap aan Allah hebben af te leggen. Toch liet hij op het einde aan de moeder van Theo van Gogh weten dat hij wist dat zij verdriet had, maar hij dat verdriet niet kon voelen omdat hij uit naam van zijn geloof had gehandeld. Hij erkende overigens ook niet dat hij degene was die hen verdriet had gedaan.

Het paradijs voor moslims

Dat extremistische moslims denken dat ze als martelaar het paradijs ingaan, ontkrachten overigens gematigde moslims. Die zeggen dat Allah daar heel iets anders over zegt namelijk dat ook zij op de dag des oordeels voor Allah staan en hij dan over hen zal oordelen. Zelfmoordenaars zullen volgens hen tot die dag hun zelfmoord steeds opnieuw moeten beleven. Niet bepaald een paradijs dus, maar een hel.

Uitspraak Mohammed B

Van 11 tot 26 juli 2005 werd Mohammed Bouyeri in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam-Osdorp berecht. Hij moest bij zijn proces en vonnis verplicht aanwezig zijn.

Levenslang

Mohammed B kreeg levenslang. De rechtbank oordeelde dat hij niet terug kon in de maatschappij aangezien hij eerder had aangegeven dat hij dit soort daden zo weer zou plegen. Mohammed B zat eerst in de Bijlmerbajes, maar werd in september 2005 overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

Overplaatsing naar Vught

Mohammed B is in 2016 overgeplaatst naar de terroristenafdeling in het gevangeniscomplex in Vught. Hij zat al in Vught, maar dan in een extra beveiligde inrichting. Omdat hij daar al zo lang zat, bleek dat op gespannen voet te staan met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Door die verhuizing werd de situatie van Mohammed B een beetje anders. Zo mag hij wat vaker bellen (per week vier keer tien minuten in plaats van twee keer tien minuten). Ook mag hij bezoekers ontvangen zonder glas ertussen. In de gevangenis worden gevangenen zo verdeeld dat ze elkaar niet beïnvloeden. De zogeheten leiders kunnen anderen niet op extremistische ideeën brengen door dat Canadese systeem. Of Mohammed tot de groep van leiders of tot volgers behoort wordt nog uitgezocht. De staatssecretaris is duidelijk over de redenen van de overplaatsing van Mohammed B.

Mohammed B slaat keuken in elkaar in de gevangenis

In 2017 kwam hij weer in het nieuws omdat hij toen een keuken verbouwd had omdat hij het met de voorwaarden van zijn opsluiting niet eens was.
© 2017 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): MariaMaria was een vrouw van christelijke komaf. De bronnen zijn niet helemaal duidelijk of ze zijn vrouw was of een concubin…
Ayaan Hirsi Ali – schrijver van KettersAyaan Hirsi Ali – schrijver van KettersAyaan Hirsi Ali is van geboorte Somalische. Ze kwam als vluchteling naar Nederland, vroeg asiel aan en woonde tijdelijk…
2 november - een speciale datum in de geschiedenis2 november - een speciale datum in de geschiedenis2 november is de dag waarop de moord op Theo van Gogh wordt herdacht. Op die dag overleed ook het Nederlandse wielerfeno…
recensieOnzichtbare ouders, de buurt van Mohammed BOver de buurt waar de moordenaar van Theo van Gogh opgroeide schreef Margalith Kleijwegt het boek Onzichtbare ouders – D…

De laatste ontsnapping uit Alcatraz: Parker en ScottDe laatste ontsnapping uit Alcatraz: Parker en ScottHoewel er nog steeds gevangenen verbleven op het eiland Alcatraz bij de stad San Francisco in de staat Californië, ontst…
13e ontsnapping uit Alcatraz: Morris, Anglin broers & West13e ontsnapping uit Alcatraz: Morris, Anglin broers & WestWie gevraagd wordt hoeveel ontsnappingspogingen er uit Alcatraz ooit gedaan zijn, zal waarschijnlijk een laag getal noem…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Friesch Dagblad
  • Wikipedia
  • NOS http://nos.nl/artikel/2125063-mohammed-b-naar-speciale-terroristencel.html
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.