nieuws uitgelicht

Osama Bin Laden gedood

Osama Bin Laden, een terrorist die verantwoordelijk is voor vele aanslagen, maar vooral bekend van de aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon op 11 september 2001. Osama Bin Laden werd 10 jaar na de aanslagen gedood door Amerikaanse soldaten. Hij werd door deze soldaten in het hoofd geschoten. Bin Laden hield zich schuil in een bewaakte villa in Pakistan.

Achtergrond Osama Bin Laden

Bin Laden is de man die verantwoordelijk is voor vele aanslagen over de hele wereld. De aanslag waardoor hij een wereldwijd gezocht zwaar crimineel werd is de aanslag gepleegd op 11 september 2001. Hierbij vlogen twee vliegtuigen in de Amerikaanse Twin Towers. Bij deze aanslag zijn vele mensen omgekomen. Ook is er een aanslag op het Pentagon gepleegd.

Over Bin Laden

Bin Laden werd op 10 maart 1957 geboren in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië. Hij komt uit een rijke familie met vele broers en zussen. Zijn vader had een goedlopend bouwbedrijf. Hij studeert management en economie en raakt tijdens zijn studie geïnteresseerd in de fundamentalistische leer van de Islam. Nadat hij zijn studie heeft afgerond gaat Osama de bouwwereld in. Tijdens deze periode bouwt hij vooral moskeeën. Als de voormalige Sovjet-Unie buurland Afghanistan invalt gaat Bin Laden, net als vele duizenden moslims, meevechten in de heilige oorlog.

Carrière

Bin Laden is erg actief in de strijdt tegen de Russen en hij zorgt voor wapens en trainingen. Door steun van de CIA krijgen de moslims meer wapens in de hand en zo kunnen zij de Russen verslaan. De Sovjet-Unie trekt zich naar een aantal jaren van oorlog terug en Bin Laden wordt als held gezien. Hij gaat na de oorlog terug naar zijn bouwbedrijf maar blijft nog wel betrokken bij islamitische groeperingen. Dan richt hij in 1988 Al Qaida op. Hij verhuisd hiervoor naar Afgahnistan. Hier wordt hij goed ontvangen door het Taliban-regime.

Al Qaida

Bin Laden was oprichter en leider van de terroristische groep Al Qaida. Al Qaida (betekent "het fundament" of "de basis") is opgericht in 1988 en is nog steeds actief. Het doel van deze groep is het stichten van een islamitisch wereldrijk. Voor het bereiken van dit doel wordt terreur gebruikt. De bedoeling hiervan is om regeringen die volgens Al Qaida niet goed functioneren omver te werpen. De organisatie werd in eerste instantie vooral door Bin Laden gefinancierd. Daarnaast steunen rijke aanhangers AL Qaida en handelen zij in opium. De aanslagen van Al Qaida zijn vooral gericht op alles wat westers is en dan vooral Amerikaanse doeleinden. Sinds de aanslagen op 11 september is er een zoektocht naar Bin Laden ontstaan die telkens dood liep. Bin Laden heeft naar alle waarschijnlijkheid daarom geen grote rol meer kunnen spelen als leider. Al Qaida is daarna vooral opgesplitst in afzonderlijke organisaties zonder een sterke leider.

Bin Laden verdwenen

Na de aanslagen op 11 september 2001 is Bin Laden niet meer gevonden. Tot een tijd terug, de Amerikanen waren hem namelijk op het spoor. Hij zou zich schuilhouden in een gebergte in Pakistan. Maar hier werd hij niet gevonden. Een tijd later werd er gedacht dat hij zich schuilhield in een villa in Pakistan. Dit bleek uiteindelijk te kloppen.

Bin Laden gevonden

De Amerikaanse zijn met Pakistaanse hulp Bin Laden op het spoor gekomen. Ze zijn bij een villa in Abbottabad (Pakistan) uitgekomen. Dit door het volgen van een koerier die vermoedelijk verband had met Bin Laden. De inval van de Amerikanen in de villa was erop gericht om Bin Laden te doden. De villa waarin Bin Laden verbleef was omgeven door hoge muren en was bewaakt met camera's.

De villa waar Bin Laden ondergedoken zat / Bron: United States Department of Defense, Wikimedia Commons (Publiek domein)De villa waar Bin Laden ondergedoken zat / Bron: United States Department of Defense, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inval

Op 1 mei 2011 is er een inval gedaan in de villa waar Bin Laden zat. Bij de inval in de villa is Osama Bin Laden door Amerikaanse soldaten door het hoofd geschoten. Daarnaast is ook familie van hem gedood. Pakistaanse soldaten houden na de inval de wacht bij het gebouw om het te bewaken. DNA onderzoek schijnt te hebben uitgewezen dat het wel degelijk over Bin Laden gaat. Bin Laden is op zee begraven. Daarnaast zijn er nog vele mensen die niet zeker weten of Bin Laden nu wel echt gedood is. Er worden vragen gesteld als was hij het wel echt en is hij echt gedood en niet ontsnapt. President Obama van Amerika heeft in een persconferentie laten weten dat de missie is geslaagd en DNA onderzoek heeft uitgewezen dat hij het wel echt was. Daarnaast heeft de FBI op de website Bin Laden als gedood opgeschreven. Maar in Midden-Oosten vertrouwen ze de Amerikanen niet helemaal. Hier blijven de vragen dus nog bestaan.

Gevolgen

In de villa zijn harde schijven, dvd's en documenten gevonden. Mogelijk bieden deze bronnen informatie over aanslagen en andere kopstukken van Al Qaida. Nu Bin Laden gedood is, is het boegbeeld van AL Qaida weg maar dit zal de activiteiten van Al Qaida zeker niet stoppen of afremmen. De invloed van Bin Laden was waarschijnlijk nog maar klein. De dood van Bin Laden zou mogelijk wraakacties van Al Qaida of andere organisaties kunnen oproepen. Maar daar is zover bekend nog geen sprake van. Wel zal het Al Qaida een klap hebben gegeven dat de altijd goed verborgen gebleven leider toch gevonden is. Het is een belangrijke stap in de richting van terrorismebestrijding.
© 2011 - 2024 Schrijver254, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nostradamus en Osama Bin LadenNostradamus en Osama Bin LadenNostradamus was een profeet uit de 16e eeuw, die in staat was om heel wat schokkende en onthullende situaties te voorspe…
Belangrijkste aanslagen van Al-QaedaBelangrijkste aanslagen van Al-QaedaOp 1 mei 2011 werd bekend gemaakt door Obama, dat Osama Bin Laden, de grote Meesterbrein achter de aanslagen van 11 sept…
Al Qaida en Osama Bin LadenOp 23 december probeerde een nigeriaan een aanslag te plegen op een vliegtuig dat van schiphol naar Detroit vloog. Hij h…
Islamitisch Terrorisme: de eerste generatiesIslamitisch Terrorisme: de eerste generatiesDe eerste generatie van militante Islamitische terroristen, die nauwe banden met Al Qaeda hadden, had een aantal sterke…

Beeldvorming van heksen en hekserijBeeldvorming van heksen en hekserijDe beeldvorming van heksen en hekserij is door de eeuwen heen, afhankelijk van de cultuur, zeer verschillend geweest. Ma…
De bruiloft van William en KateDe bruiloft van William en KatePrins William en Kate Middleton geven elkaar 29 april 2011 het jawoord in Westminster Abbey in Londen. Daarna krijgen ze…
Bronnen en referenties
Schrijver254 (5 artikelen)
Laatste update: 27-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.