Waarom is roze voor meisjes?

Waarom is roze voor meisjes? Roze muisjes voor een meisje, blauwe muisjes voor een jongen. Vanaf onze geboorte worden veel kinderen gelijk in een bepaalde kleur gehuld. Maar waar komen de kleurverschillen eigenlijk vandaan en wat betekenen ze? Kort gezegd is roze voor meisjes omdat veel mensen dat zo vinden.

Kleurgeschiedenis

Vóór 1940 was er nog geen kleur 'vastgesteld' voor meisjes en jongens. Geslachtsspecifieke kleding was er toen nog niet; kinderen en baby's droegen vooral dezelfde kleuren. In eerste instantie was blauw voor meisjes en roze voor jongens. Roze was kordaat, en een sterke kleur. Blauw was juist delicaat en dat zou beter passen bij meisjes. Er was zelfs nog een andere optie toentertijd: blauw voor baby's met blauwe ogen en roze voor baby's met bruine ogen. Als je erover nadenkt, zou dat ook logischer zijn: kleuren moeten passen bij het uiterlijk en niet bij een geslacht. In Frankrijk hanteerde men het kleurensysteem het meest. De rest van de wereld wist niet precies welke kleuren nu voor welk geslacht waren.

Het vastleggen van de kleuren

In 1940 legden Amerikaanse fabrikanten dan toch twee kleuren vast: roze voor meisjes en blauw voor jongens. Hiermee gingen ze aan de slag voor een lijn genderafhankelijke kleding. Later zouden ook speelgoed en gebruiksvoorwerpen volgen. Uiteindelijk is roze dus voor meisjes omdat fabrikanten dat ooit hebben bedacht. Het heeft met biologische voorkeur niets te maken. Natuurlijk zijn er vrouwen en meisjes die roze als lievelingskleur hebben, maar omdat onze cultuur zo pro-roze voor meisjes is, is het de vraag of de voorkeur biologisch is. Uit diverse onderzoeken blijkt dat maar een klein percentage van de vrouwen roze als lievelingskleur heeft (onder de 5%), en dat ouderen (zowel mannen als vrouwen) roze meer gaan waarderen. Groepen konden roze vaak niet als kleur onderscheiden van mauve.

Marketing

Marketingtechnisch is het heel gunstig om voor meisjes en jongens heel verschillende kleding en speelgoed te hebben. Als je ervoor zorgt dat geen enkel meisje met 'jongensspeelgoed' gezien wil worden en als jongetjes weigeren de tweedehandskleding van hun grote zus te dragen 'omdat het te meisjesachtig is', zorg je ervoor dat ouders voor elk kind wat anders moeten kopen.

Schadelijke marketing

Wat voor impact heeft dit op kinderen, en uiteindelijk op volwassenen? Het blijkt dat hoe sterker de roze-blauw-cultuur heerst, hoe sterker mensen ervan overtuigd zijn dat vrouwen zachter en emotioneler zijn, en mannen stoerder en actiever. Ook kiezen vrouwen minder snel voor een 'mannenberoep' (en andersom). Zonde, vindt auteur van Delusions of gender, want wie weet lopen we nu briljante vrouwelijke wetenschappers mis, of kundige mannelijke basisschooldocenten of verplegers. Daarbij gaat de impact verder dan we denken. Onderzoek wijst uit dat als je voor het invullen van een vragenlijst je geslacht moet invullen, je automatisch meer in je 'genderrol' reageert dan wanneer achteraf om je geslacht wordt gevraagd. Je laat je dus onbewust al beïnvloeden.

Hoe help je kinderen?

Als je zelf niet veel op hebt met de scheiding roze en blauw, of als je een kind de kans wilt geven om zich optimaal te ontplooien, dan kun je ervoor kiezen om het alle kleuren van de regenboog aan te bieden. Over speelgoed kun je het leren dat speelgoed voor kinderen is, en dat 'jongens- en meisjesspeelgoed' verzonnen termen zijn. Elk kind zou een pop of knuffel moeten hebben om te leren 'zorgen voor', en elk kind zou huishoudelijk speelgoed moeten hebben om net als papa en mama te leren opruimen en schoonmaken. Spelen met Lego, blokken en puzzels is goed voor ruimtelijk inzicht. Kortom: houd alle opties open. Kinderen ontdekken dan vanzelf wat ze leuk vinden.

Blauw voor jongens en roze voor meisjes?

Concluderend is blauw dus voor jongens en roze voor meisjes vanwege onze cultuur, voor het grootste deel bepaald en vastgelegd voor marketing. Je hoeft je er niet verplicht aan te houden en de kleurvoorkeur heeft geen biologische oorsprong.

Lees verder

© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Gender Reveal Party: Onthulling van het geslachtDe Gender Reveal Party: Onthulling van het geslachtOm de komst van een baby te vieren worden allerlei feestjes georganiseerd. De baby shower, om de aanstaande moeder voor…
Het effect van kleur op je humeurHet effect van kleur op je humeurKleuren zijn er altijd en overal om ons heen, maar zijn wij ons wel bewust van de werking van deze kleuren op ons humeur…
Wat is een weerbeeldje of weerprofeet?Kent u ze nog van vroeger? De weerbeeldjes? Tegenwoordig komt u de weerbeeldjes steeds minder vaak tegen, dit is jammer…
Gender fluid, het wisselende geslachtBaggy jeans, rokjes, topjes, sweaters, alles is te vinden in je kledingkast. Maar niet alleen je kledingsmaak verschilt…

Naar festivals of concerten met een babyNaar festivals of concerten met een babyJe hebt een baby en bent dolgelukkig - maar hoe moet het nu met die leuke festivals en concerten? Een optie is om thuis…
Zwarte Piet wordt moderner en schoorsteenpietZwarte Piet wordt moderner en schoorsteenpietDe tegenstanders van Zwarte Piet hebben een protestgolf in gang gezet die het uiterlijk van het maatje van Sinterklaas l…
Bronnen en referenties
  • Delusions of Gender, Cordelia Fine (2010)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Pink
Reactie

Fr, 15-07-2016
Tja, roze en blauw. Ik weet niet wanneer de 'omschakeling' gebeurd is, maar ik herinner me dat vroeger in de school gezegd werd, roze is voor jongens, want de kleur roze verwijst naar de roos met haar doornen, en de doornen dienen als bescherming-verdediging. blauw verwijst naar O.L.V. die de meisjes beschermt. Reactie infoteur, 18-07-2016
Dank je voor je bijdrage! Bijzonder blijft dat, hoe zoiets compleet verandert.

Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 09-10-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.