Gender fluid, het wisselende geslacht

Baggy jeans, rokjes, topjes, sweaters, alles is te vinden in je kledingkast. Maar niet alleen je kledingsmaak verschilt van dag tot dag, ook je geslacht wisselt mee. Mensen die zichzelf zien als gender fluid bekijken van dag tot dag of ze zich mannelijk of vrouwelijk voelen en gedragen zich naar deze gevoelens.

Gender fluid

Gender fluid betekent letterlijk 'vloeibaar geslacht', een officiële Nederlandse vertaling is er niet. Het geslacht gender fluid valt onder de overkoepelende term multigender. De term multigender is een benaming voor iedereen die zich met meer dan een geslacht identificeert.

Wanneer ben je gender fluid?

Voor veel mensen die gender fluid zijn is het in het begin heel verwarrend wie ze zijn en wat ze willen. Als je gender fluid bent heb je namelijk het gevoel dat je niet volledig thuishoort in een van de twee geslachten. Je bent geboren als man of als vrouw maar je interesses en gedragingen veranderen van dag tot dag. De ene dag voel je je meer man, de volgende dag meer vrouw en de dag er na voel je je geen van tweeën.

Er zijn mensen die gender fluid zijn die als ze zich een meisje voelen bij een meisjesnaam genoemd willen worden en als ze zich een jongen voelen bij een jongensnaam. Daarnaast heb je ook mensen die liever door het leven gaan met een naam die onzijdig is, bijvoorbeeld Sam.

Uit de kast komen

Niet alleen voor homo's, lesbiennes en biseksuelen is het nodig om uit de kast te komen, ook als gender fluid is het belangrijk om open te zijn. Het zal niet makkelijk zijn want het is niet iets wat je gemakkelijk uitlegt. Daarnaast is de inhoud van de term gender fluid ook niet bekend bij een hoop mensen. Er zijn wel manieren om het uit de kast komen makkelijker voor jezelf te maken:
 • Zorg dat je jezelf helemaal geaccepteerd hebt voordat je het anderen vertelt, dit maakt het een stuk makkelijk voor jezelf.
 • Zorg voor een goed en rustig moment om het te vertellen.
 • Begin in een vertrouwde omgeving met een klein groepje mensen.
 • Praat erover met kennissen of vrienden die met hetzelfde probleem als jou worstelen (of dit al hebben doorstaan), met z'n tweeën ben je tot meer in staat dan alleen.
 • Vertel het in één keer goed en duidelijk zodat je ellenlange discussies kan vermijden
 • Als er vragen zijn probeer deze te beantwoorden en als je zelf dingen nog niet weet geef dit dan ook eerlijk toe.
 • Mocht je het echt niet durven te vertellen kan je altijd een brief schrijven waarin je goed en duidelijk uitlegt wat je kwijt wilt.

Wanneer het uit de kast komen is gelukt zal dit als een enorme opluchting voor je voelen. Eindelijk kan je jezelf zijn en hoef je je niet meer te verstoppen achter het stereotype beeld wat mensen bij jouw geslacht hadden.

Ruby Rose

Een van de bekendste mensen die open gender fluid is, is Ruby Rose. Ruby Rose is onder meer model, DJ, actrice, presentatrice en ze was een MTV VJ. Anno 2015 is ze in Nederland vooral bekend om haar rol in de serie Orange is the New Black, een serie over een vrouwengevangenis.

Toen Ruby Rose een klein meisje was wilde ze een jongen zijn en spaarde zelfs al haar geld op voor een geslachtstransformatie. Tot ze opeens besefte dat ze daar geen behoefte meer aan had, ze voelde zich goed hoe ze nu was. Naast haar vrouwelijke lichaam heeft Ruby Rose er ook voor gekozen om haar naam hetzelfde te houden. Ruby Rose zegt wel dat ze zich vaker mannelijk voelt als vrouwelijk maar de meeste dagen voelt ze zich neutraal. In 2014 heeft zij een shortfilm gemaakt genaamd Break Free en een week later sprak zij openlijk over haar leven als een gender fluid.
© 2015 - 2024 Yvette001, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Gender Reveal Party: Onthulling van het geslachtDe Gender Reveal Party: Onthulling van het geslachtOm de komst van een baby te vieren worden allerlei feestjes georganiseerd. De baby shower, om de aanstaande moeder voor…
TransgenderismeTransgenderismeJe wordt geboren als een man, maar voelt je je hele leven een vrouw, of andersom? Je voelt je niet normaal en een beetje…
Polyamorie, polyromantisch en panseksueelBij de term geaardheid wordt snel gedacht aan hetero-, homo- of biseksueel. Echter, er zijn nog talloze andere minder be…
Gender ontwikkelingGender ontwikkelingJe hebt jongens en meisjes, mannen en vrouwen. De geslachtsrol van een persoon wordt gender genoemd. Naast biologische e…

Vijf tips om advocaatkosten te besparen als je gaat scheidenVijf tips om advocaatkosten te besparen als je gaat scheidenNaar de advocaat gaan, kost geld. En niet zo´n klein beetje ook. Vooral als men niet in aanmerking komt voor gefinancier…
Wat voor relatiemateriaal ben jij?Wat voor relatiemateriaal ben jij?Strikt genomen zijn mensen, en dit is absoluut met alle respect, een soort “kuddedieren” en willen de meeste mensen erge…
Bronnen en referenties
 • https://www.youtube.com/results?search_query=ruby+rose+break+free
 • http://www.huffingtonpost.com/2015/06/17/ruby-rose-gender-fluid-video-interview_n_7603186.html
 • http://nl.urbandictionary.com/define.php?term=gender+fluid
 • http://gender.wikia.com/wiki/Gender_Fluid
 • http://gender.wikia.com/wiki/Multigender
Yvette001 (23 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.