Het einde der tijden, vaak voorspeld

Het einde der tijden, vaak voorspeld Het is in het verleden al vaak en door veel verschillende mensen en geloofsgroeperingen voorspeld. Het einde der tijden, het vergaan van de wereld. Het is voorspeld door de Maya’s, de Jehova getuigen, de bijbel, sommige Christenen, Isaac Newton en diverse sekteleiders. Kan iemand het einde der tijden voorspellen en zo ja, wanneer is dat dan "het einde der tijden"?

Maya’s

Volgens de Maya’s vergaat de wereld op 21 december 2210. Na veel rekenwerk is dit de conclusie van de Duitse aardwetenschapper Andreas Fuls. Dit zou de datum zijn waarop de kalender van de Maya’s eindigt. Of dit werkelijk het geval is valt te betwijfelen. Het is al heel vaak geprobeerd om de datum waarop deze kalender eindigt te achterhalen. De conclusie is telkens weer anders. Tot voor kort werd er nog van uit gegaan dat de kalender van de Maya’s eindigt op 21 december 2012. Overigens ontstond de aarde volgens de Maya kalender op 13 augustus 3114 voor Christus.

Jehova getuigen

Ook de beweringen van de Jehova getuigen zijn aan verandering onderhevig. Eerst zou de wereld volgens hen vergaan in 1914, daarna was 1925 de datum, toen werd hij doorgeschoven naar 1975 en nu gelooft deze organisatie met 6 miljoen leden dat de wereld zal vergaan in 2034.

Bijbel

In de tweede brief van Petrus, hoofdstuk 3 staat dat de hele wereld vernietigd wordt door vuur. Ook staat er in hetzelfde hoofdstuk dat één dag is als duizend jaar. Hieruit wordt door sommigen de conclusie getrokken dat zeven dagen in Genesis 7:4 kunnen worden opgevat als 7000 jaar. Zevenduizend jaar na de zondvloed die plaatsvond in 4990 voor Christus is 2012, maar tussen het Oude Testament en het Nieuwe Testament zit één jaar verschil. Het nieuwe testament heeft geen jaar nul. Hieruit wordt de conclusie getrokken dat de aarde vergaat in 2011 (4990 + 2011-1=7000). De zondvloed begon op 21 mei dus dat maakt de datum dat de wereld vergaat 21 mei 2011 is. Een datum die wij al gepasseerd zijn maar wel zeer lang door veel Christenen vooral in Amerika gezien werd als de Dag des Oordeels. Dit werd veroorzaakt door de voorspeller Harold Camping, oprichter van Family Radio, een christelijke radiozender in Californië. Zijn voorspelling werd in Amerika overgenomen door meer dan honderdvijftig andere christelijke radio en tv-zenders. Overigens heeft dezelfde Harold Camping ook 1994 al eens aangewezen als het jaar waarin de wereld zou vergaan en daarvoor was de datum volgens hem 21 mei 1988.

Ook Isaac Newton heeft de bijbel bestudeert om er achter te komen wanneer de wereld vergaat. Zijn conclusie was dat dit niet voor 2060 zou zijn. Hij beweerde ook dat Jezus zou terugkeren op aarde voordat de wereld zou vergaan.

Zevendedagadventisten

Deze Christenen houden er bijzondere denkbeelden op na. Hun geloof is ontstaan uit de ideeën van William Miller. Een theoloog en predikant die reeds in 1849 is overleden. Hij geloofde dat de aarde zou vergaan op 22 oktober 1844. Zijn ideeën hierover werden gepubliceerd in de Vermont Telegraph. Dit had een grote groep aanhangers tot gevolg. Er gebeurde natuurlijk niets op 22 oktober 1844 en deze dag werd uitgeroepen te de “Great Disappointment”(Grote Teleurstelling). Uit zijn talloze ideeën ontstond ondanks deze teleurstelling toch een geheel nieuwe beweging: de Zevendedagadventisten.

Heaven’s Gate

Dit was een sekte die het bestaan op aarde als tijdelijk zag en geloofde dat ze op 26 maart 1997 opgepikt zouden worden door buitenlandse wezens. Negenendertig mensen pleegden op die dag zelfmoord onder invloed van hun leider Marshall Applewhite.

Nostradamus

Ook Nostradamus zou het einde der tijden hebben voorspeld maar zijn kwatrijnen zijn zo ondoorgrondelijk dat je daar alle kanten mee op kan. Ook hij zou voorspeld hebben dat de aarde vergaat in 2012. Om precies te zijn op 21 december 2012. Dit omdat op die datum de aarde, de zon en het middelpunt van de Melkweg op één lijn staan. In zijn eigen tijd werd gelooft dat Nostradamus het einde der tijden voorspelde in 1792.

Maarten Luther

Deze Duitse antisemitische dominee heeft het einde der tijden voorspeld en dat maar liefst twee keer. Eerst zou de wereld vergaan in 1538 en daarna voorspelde hij dat dit in 1540 zou gebeuren. Maarten Luther is de grondlegger van de Lutherse kerk. De Lutherse kerk is later samen met de Nederland Hervormde Kerk en de Gereformeerde Kerk opgegaan in de Protestantse Kerkgenootschap in Nederland.

Efraim genootschap

Dit is een Nederlandse sekte gesticht door Heinrich van Geene. Hij kreeg tussen 1980 en 1990 de ene openbaring na de andere. Hij zou zelf de profeet Elia zijn. Hij voorspelde het einde der tijden op 21 november 2001 en natuurlijk gebeurde er op die dag… niets. Vandaag de dag heeft Heinrich van Geene nog steeds volgelingen. Het genootschap, weliswaar in sterk afgeslankte vorm, bestaat nog steeds.

Orde van de Zonnetempel

Deze sekte werd in 1984 gesticht door de Belgische homeopathisch arts Luc Jouret en de Franse Joseph Di Mambro. De neonazi Luc Jouret verkondigde dat de ondergang van de wereld nabij was. Zijn volgelingen zouden via zelfdoding een reis maken naar Sirius en zo de ondergang van de aarde ontlopen. Op 5 oktober 1994 pleegde hij samen met Joseph De Mambro en een klein aantal volgelingen zelfmoord. Dit leidde tot massale zelfdoding onder zijn volgelingen. In totaal zijn 74 sekteleden hen gevolgd in de dood.

Aoum Shinrikyo

Deze Japanse sekte geloofde dat de mensheid ten onder zou gaan in een Derde Wereldoorlog. Om dit te voorkomen moesten de leden van de sekte alle zonden van de wereld op zich nemen. Ook kregen ze de opdracht om op 20 maart 1995 zenuwgas te verspreiden in de ondergrondse van Tokio. Resultaat: twaalf doden en 1000 gewonden. De leider Shoko Asahara werd hierna ter dood veroordeeld samen met elf andere sekteleden. Toch heeft de sekte Aum Shinrikyo (Absolute Waarheid) nog steeds aanhangers in Japan.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jehova’s Getuigen en hun congressenElk jaar in de maand juli of augustus komen duizenden Jehova’s getuigen samen tijdens een meerdaags congres in de grote…
Wat geloven de Jehova's Getuigen van God, Jezus en de Geest?Wat geloven de Jehova's Getuigen van God, Jezus en de Geest?Jehova's Getuigen staan over het algemeen bekend als de mensen die van deur tot deur gaan om hun geloof uit te dragen. J…
Jehova's getuigen, de praktijkJehova's getuigen hebben hun eigen ideeën over de bijbel en hoe ze deze uitleggen en gebruiken. Er gelden voor Jehova's…
De vervolging van Jehova's Getuigen tijdens de oorlogDe vervolging van Jehova's Getuigen tijdens de oorlogJehova’s Getuigen behoorden na de machtsovername van de nazi’s tot de eersten die in concentratiekampen werden opgeslote…

Van Sint Pancraskerk naar de Hooglandse KerkDe Hooglandse Kerk is nu de kerk voor de Protestantste Leidenaren en is een opvallend grote kerk in de Leidse binnenstad…
De Semana Santa van QuitoEvenals in Spaanse steden, wordt ook in Quito, Ecuador, de Heilige Week gevierd met verschillende traditionele processie…
Bronnen en referenties
  • http://www.frankdeboosere.be/vragen/vraag109.php
  • http://worldwide.familyradio.org/nl/literature/jd/nl_jd.pdf
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/William_Miller
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Efraim_Genootschap
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Orde_van_de_Zonnetempel
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aum_Shinrikyo
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.