De Bijbel in de praktijk: Kerstmis ervaren

De Bijbel in de praktijk: Kerstmis ervaren Wat betekent Kerstmis voor u? Een gezellig feest met de familie of meer? Misschien komen de woorden: verwondering, bewaren en lofprijzen wel het dichtste bij de essentie van het Kerstfeest. Wat staat hierover in de Bijbel? De reacties op het Kerstfeest zijn verschillend en kunnen diepgaand zijn. Hoe ervaart u Kerstmis?

Kerstmis volgens Lucas

Lucas, één van de discipelen van Jezus schreef over hoe de herders (in die tijd de verschoppelingen van de maatschappij), Maria en anderen Kerstmis ervoeren (Lucas 2: 8–20). Het gaat hierbij om lofprijzen, verwonderen en bewaren:

“Niet ver daarvandaan brachten herders de nacht door in het veld, ze hielden de wacht bij hun kudde. Opeens stond er een engel van de Heer bij hen en werden ze omgeven door het stralende licht van de Heer, zodat ze hevig schrokken. De engel zei tegen hen: ‘Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen, dat het hele volk met grote vreugde zal vervullen: vandaag is in de stad van David jullie redder geboren. Hij is de messias, de Heer. Dit zal voor jullie het teken zijn: jullie zullen een pasgeboren kind vinden dat in een doek gewikkeld in een voederbak ligt.’

  • God prijzen "En plotseling voegde zich bij de engel een groot hemels leger dat God prees met de woorden: ‘Eer aan God in de hoogste hemel en vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft.’ Toen de engelen waren teruggegaan naar de hemel, zeiden de herders tegen elkaar: ‘Laten we naar Betlehem gaan om met eigen ogen te zien wat er gebeurd is en wat de Heer ons bekend heeft gemaakt.’ Ze gingen meteen op weg, en troffen Maria aan en Jozef en het kind dat in de voederbak lag."
  • Verbazing en bewaren "Toen ze het kind zagen, vertelden ze wat hun over dat kind was gezegd. Allen die het hoorden stonden verbaasd over wat de herders tegen hen zeiden, maar Maria bewaarde al deze woorden in haar hart en bleef erover nadenken."
  • God loven en prijzen "De herders gingen terug, terwijl ze God loofden en prezen om alles wat ze gehoord en gezien hadden, precies zoals het hun was gezegd.”

Mogelijke uitleg van Kerstmis

Jezus is niet geboren in een paleis, maar in een kribbe (voederbak). Er was voor Maria en Jozef geen plaats in de herberg (een nachtverblijf). De Romeinse keizer Augustus had namelijk in zijn hele rijk het bevel gegeven, dat er een volkstelling moest worden gehouden. Hierdoor waren alle overnachtingsplekken volgeboekt.

Jezus kwam dus ter wereld op hetzelfde niveau als de armsten, de herders. Naar een huis of een paleis, waren deze herders - als de outcast van die tijd - ook niet snel gekomen. Maar nu konden zij Jezus als eerste zien. Dit betekent, dat Jezus dus voor iedereen is gekomen.

  • Lofprijzen Jezus heeft later tegen zijn leerlingen gezegd: “Gelukkig jullie die arm zijn, want van jullie is het koninkrijk van God. (Lucas 6: 20).” Dit houdt in dat de eenvoudigen van geest meer open staan voor de boodschap van Kerst: eer God om vrede en welbehagen voor de mensen. Een grote menigte van engelen loofden immers God met deze woorden: “Ere zij God in de hoge, Vrede op aarde voor alle mensen die Hij lief heeft”. De herders geloven in God en gaan naar het kindje Jezus. Toen de herders weer terugkeerden, waren ook zij de goedheid en grootsheid van God aan het lofprijzen. Dat is Kerstfeest.
  • Verwonderen De mensen, die de herders tegen waren gekomen, hoorden over het wonder van Kerst. Bij hun zal deze verwondering kunnen uitgroeien tot geloof en verwachting. Iets wat met Kerst soms sterker wordt, maar ook door kan werken als de ware betekenis van Kerst wordt begrepen.
  • Bewaren Maria echter, bewaarde de woorden van de herders in haar hart. Zij overdacht ze, reflecteerde en contempleerde over het woord van God. Later, tijdens een toespraak van Jezus tot de menigte verheft een vrouw haar stem en roept: “Gelukkig de schoot die u gedragen heeft en de borsten waaraan u gedronken hebt!” Maar Jezus zegt: “Gelukkiger zijn zij die naar het woord van God luisteren en ernaar leven (Lucas 11: 27-28).” Nauw hieraan verband zijn de woorden van Jezus over bidden: “Vraag en er zal je gegeven worden (Bidt en u zal gegeven worden).” Hij geeft het belang aan voor de mensen van het bidden tot God.

Conclusie reacties op Kerstfeest

De reacties: verwonderen, lofprijzen en bewaren op het Kerstfeest zijn zeer verschillend. Toch zijn ze allemaal diepgaand en kunt u ze ook allemaal ervaren met Kerst. Maar ook de rest van het jaar.
De gedachte van Kerstfeest ervaren heeft uiteindelijk ook met vertrouwen en overgave te maken, waardoor het licht van God door u heen kan stralen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Deinfodeler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer begint de uitverkoop van kerstartikelen?Wanneer begint de uitverkoop van kerstartikelen?Kerstmis gaat gepaard met vele versieringen, kerstartikelen kunnen echter zeer prijzig zijn. Wie verstandig is koopt ker…
Kerstmis vieren naar eigen wensmijn kijk opKerstmis vieren naar eigen wensKerstmis is een feest waar zeer velen naar uitzien omdat het voor hen een feest van romantiek en gezelligheid binnen de…
Kerstmis, de geschiedenisKerstmis, de geschiedenisKerstmis wordt over de gehele wereld gevierd. Van Amerika tot aan ons kleine landje. Maar weet u ook waar Kerstmis eigen…
Boekrecensie: Dikkie Dik Sinterklaas en KerstmisrecensieBoekrecensie: Dikkie Dik Sinterklaas en KerstmisDikkie Dik, de bekende rode kater, beleeft allemaal spannende avonturen. In het boek rond het thema Sinterklaas en Kerst…
Bijeenkomsten voor en over het christelijke geloofBijeenkomsten voor en over het christelijke geloofIn de hedendaagse moderne tijd is ons leven steeds meer gericht op individualiteit en materie. Toch is er juist dan vaak…
Bronnen en referenties
  • http://www.biblija.net/ - De Nieuwe Bijbelvertaling, Herziene Statenvertaling
Deinfodeler (67 artikelen)
Laatste update: 29-11-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.