Wicca: heksen soorten

Wicca: heksen soorten Zo als bij ieder geloof zijn er ook in de wikka veel verschillende stromingen. Hieronder staan de grootste beschreven. De verschillende soorten wicca worden in de wicca zelf tradities genoemd. De tradities zijn uitgelegd. Tussen de tradities zitten veel verschillen.

Alexandrische traditie

De oprichter van deze traditie is Alex Sanders (1926 1988), die deze vorm van hekserij rond de jaren 60 oprichte. Dit is een van de bekendste tradities in de wicca. Vooral in Nederland en Belgie heeft deze vorm veel aanhang. Misschien zelfs wel de meeste aanhang. Alex zelf hield veel van de media. Dit zorgde soms voor wat onrust aangezien hekserij nogal een taboe was in zijn tijd. Deze traditie en de Gardneriaanse traditie lijken nogal op elkaar. Alex werd op zeer jonge leeftijd al in de wicca ingeleid, door Pat kopinski. Dit was een Gardneriaanse heks. Alex werd graag door zichzelf, maar ook door andere gezien als de koning van de heksen. Bij de alexandrische traditie worden soms ook andere goden aangeroepen bij sabbats als bij de gardneriaanse traditie. Alexandrijnse coven lijken ook veel opener voor publiek te zijn. Soms laten ze zelfs niet-ingewijden toe op een sabbatviering, iets wat ondenkbaar zou zijn in een Gardneriaanse coven.

de Britse traditionele heks

De Britse traditie komt waarschijnlijk voort uit de Farrarstudies. Deze naam komt van een beroemde heksenpaar uit Engeland. De meest bekende organisatie op dit moment is de International Red Garters. De Britse traditionele heks is erg traditie gericht. Ze zijn gestructureerd in hun geloof en trainen zichzelf in paden, die oplopend steeds moeilijker worden De Britse traditie is een mengeling van Keltische en Gardenistische vormen.

Gardneriaanse traditie

Deze traditie komt uit het jaar 1954 en is gesticht door Gerald Gardner in Engeland. Gerald wilde beslist voorkomen dat de wicca verloren ging. Hij was zo vastbesloten dat hij de publiciteit opzocht. Dit werd in die tijd niet zo gewaardeerd. Toch wist Gerald zeker dat de wicca kon blijven bestaan, maar dat het een jongere generatie nodig had. Bij deze traditie wordt er vooral veel gewerkt met natuurmagie. Ook zijn ze zeer strikt met de regels. Bij de alexandrische traditie zijn ze hier minder strikt mee. Dit is dan ook het grootste verschil tussen deze twee. In Nederland is deze traditie waarschijnlijk het grootst. Al verschilt het niet veel met de Alexandrische traditie.

Keltische Wicca

De Keltische wicca maakt gebruik van veel verschillende goden en godinnen. Ze werken veel met de natuur, de elementen, en de voorouders. De elementen zijn water,vuur, lucht en aarde. De heksen die onder de Keltische wicca vallen, hebben veel verstand van de natuur. Zoal helende, genezende en magische krachten van stenen, planten, bloemen en bomen. Ook geloven ze in natuurwezens zoals elfen, gnomen en feeën.

Dianische traditie

De naam van deze traditie komt van de godin Diana. Waarschijnlijk komt deze traditie uit 1921 en is deze gevormd door Suzanna Budapest in Amerika. De traditie is vooral gericht op vrouwen en word ook wel de feministische traditie genoemd. In de tijd dat deze traditie gevormd werd, was iedereen erg bezig met het feminisme. De meeste covens laten ook allen vrouwen toe. De regels en ceremonies lijken voor de rest veel op die van de Gardneriaanse en Alexandrische traditie.

Eclectische Heks

Deze heks volgt niet echt richtlijnen die horen bij een traditie en heeft geen grondleggers zoals bij de Alexandrische en de gardneriaanse traditie. Ze zoekt uit alle tradities op gevoel de dingen uit die bij haar passen. Deze voert ze uit en leeft ze mee. Deze vorm is dus erg vrij en helemaal naar de persoon zelf aangepast. Eclectische covens bestaan vooral uit heksen die solidair waren en wel bij een coven wilde horen. In Nederland zijn deze covens er nog niet in Amerika bestaan ze echter wel al.

Strega Heks

Deze traditie komt oorspronkelijk uit Italië en is tot stand gekomen in 1353. Een vrouw genaamd Aradia heeft deze traditie waarschijnlijk opgericht. Deze traditie is een van de kleinste van Amerika, maar even goed de moeite waard.

Teutonische Heks

Dit is een Europese traditie die ontstaan is in Duitsland. Deze traditie is ook wel bekend onder de naam Nordic tradition. Dit omdat de traditie vooral bestaat uit Germaanse landen uit het noorden van Europa. Dit houdt in Engeland, Nederland, IJsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden.

Satanische traditie

Er kan gesproken worden over een satanische traditie. Officieel bestaat deze niet. Heksen gaan van oosprong uit van het goede, satan valt hier niet onder. Dit is dus geen echte stroming.

De erfelijke heks

Deze heks is opgegroeid in een familie van heksen. Het heks zijn wordt dan als het ware overgedragen net zoals ieder ander geloof. Als twee christenen een kind krijgen wordt dit bijna altijd ook een christen. Heel af en toe wordt er wel eens iemand van buiten de familie toegelaten. Vaak is er dan geen andere keus omdat de bloedlijn anders uitsterft. De ceremonie om iemand toe te laten tot een familie is zeer ingewikkeld en erg belangrijk. Je zou het kunnen vergelijken met een huwelijk of de communie. Er gaat veel voorbereiding aan vooraf.

De keuken heks

Deze heks is vooral gericht op het praktische van magie. Er wordt gewerkt in de eigen leefomgeving en vaak dicht bij huis. Waarschijnlijk is de wicca ontstaan met deze heks. En wel bij een kookplaats. Hier werden met groepen (covens) vieringen, toverformules, verhalen, magie en genezingen uitgevoerd. Er wordt bij deze traditie ook veel gebruik gemaakt van kruiden.

Seax wicca

Deze traditie is niet zo interessant vanwege de werkwijze, maar vooral vanwege de oprichter. De oprichter is Raymond Buckland en hij startte deze traditie in 1973. Raymond is vooral heel erg belangrijk geweest voor de wicca door het grootte aantal boeken dat hij heeft geschreven. Hierdoor heeft de wicca veel meer bekendheid gekregen.

Stads heksen

Dit zijn heksen die veelal in het centrum wonen en dus niet zo dicht bij de natuur. Ze houden zich dan vaak ook meer bezig met voorspellen, waarzeggerij en andere magische dingen. Ze zijn minder bezig met kruiden etc.

Lees verder

© 2011 - 2024 Eefjelienie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardnekkige misverstanden over wicca en de nieuwe hekserijHardnekkige misverstanden over wicca en de nieuwe hekserijWicca is een neoheidense religie die ondanks haar wijde verspreiding en bekendheid vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd.…
Wicca een geloof, levenswijze of religieMensen zijn steeds meer op zoek naar een eigen geloof, religie of levenswijze die bij hen past. In deze artikel wordt ee…
Wat is een wiccan?Wat is een wiccan?Een wiccan is een heks die verbondenheid voelt met de natuur en het spirituele en die dit met behulp van rituelen en een…
Wat is een heksOp school hebben we allemaal geleerd over de heksenvervolgingen in Europa en met name Nederland. Dit hebben we allemaal…

Had Jezus een dochter?Had Jezus een dochter?Sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw verschenen telkens meer veronderstellingen dat Jezus Christus een dochter h…
Reactie

Alice Rou, 01-08-2011
Vraag: mijn dochter, 17 jaar nu, zegt dat ze een Wicca "heks" is. Nu is zij hard drugs (speed) gaan gebruiken. Volgens mij gaat ze tegen dan alles in waar ze waar ze in gelooft. of niet? Reactie infoteur, 08-08-2011
Wicca heeft in principe niks te maken met drugs gebruik. Er wordt wel veel gebruik gemaakt van kruiden en dergelijke. Maar het in principe een geloof dat zeer aards is. Wicca wordt snel al in verband gebracht met duistere dingen, maar dit komt nog uit het verleden. Toen was wicca verboden. Ik ben geen deskundige, maar ik verwacht dat ze de wicca gewoon gebruikt als rede om volgens haar drugs te kunnen gebruiken die bij een geloof passen.

Eefjelienie (37 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.