Wat is een heks

Op school hebben we allemaal geleerd over de heksenvervolgingen in Europa en met name Nederland. Dit hebben we allemaal met een mate van zekerheid aangenomen dat dit toen de juiste manier van “orde” houden was. Heel veel wijze vrouwen en later ook mannen en zelfs kinderen werden tot een vreselijke dood veroordeeld. De oorzaak hiervan: zij waren heksen. Maar wat zijn heksen nu eigenlijk.

Een Heks

In tegenstelling tot wat men in de Middeleeuwen dacht (eigenlijk door de kerk aangegeven) aanbidt een heks zeer zeker geen duivel. Een echte heks houdt de aarde, maan en zon in ere (eigenlijk vereert zij deze 3 elementen). Een heks zal nooit een individu op welke manier dan ook pijn doen. Een heks leeft volgens de natuurreligie, oftewel zij voelt zich een met de natuur. Een heks is vaak heel gevoelig voor wat een ander voelt, dit komt omdat zij zichzelf helemaal kunnen openstellen voor andere energiebanen.

In vroeger tijden, al ver voordat de heksenvervolgingen begonnen, werden heksen gezien als wijze vrouwen. Volgens de (plaatselijke) bevolking bezat een heks veel kennis (van onder andere kruiden) en bezat zij magische krachten. Een wijze kruidenvrouw werd vaak geroepen om als vroedvrouw aanwezig te zijn bij een barende vrouw. Deze wijze vrouwen kwamen voort uit iedere bevolkingslaag, en de leeftijd doet niet te zake, ze waren er jong en oud.

De oorsprong van de naam heks

In de volksmond wordt een heks ook wel toverkol genoemd. Het woord heks is afkomstig van “hexe”. Hexe is weer terug te voeren naar Haghetisse, uit het vroege Middel Nederlands. Haghetisse betekend letterlijk heggerijder, de heg is het symbool voor de grens tussen het fysieke en het spirituele.

Dan is er ook nog het woord “wicca” en “witch” dat veelal in de moderne hekserij wordt gebruikt. Deze beide woorden komen uit het Oud Engelse “wicce”. Dit betekend letterlijk heks en wicca is de betekenis van tovenaar.

Hoe ziet een heks eruit

Films, boeken, tekeningen en strips, ze weten allemaal wel de spot te drijven met een heks. Ze is oud en lelijk, vliegt op een bezem (wat een echte heks dus niet kan). Heeft onverzorgde lange, liefst grijze haren. Door de ouderdom loopt zij krom en is bijna altijd mager. Ook haar uiterlijk is niet vriendelijk, de grote wrat op de neus ontbreekt bijna nooit. Bijna altijd gekleed in het zwart en draagt de zo kenmerkende zwarte punthoed.

In werkelijkheid is aan een persoon niet (direct) te zien of hij/zij een heks is. Heden ten dage niet, maar ook niet in de oude tijden. Soms draagt een heks een pentagram om de nek, maar niet altijd. Ook dragen heksen niet per saldo zwarte kleding, heksen van tegenwoordig dragen gewoon de kleding uit de mode. Een echte heks kan niet vliegen, al werd dat tijdens de heksenvervolgingen wel gesteld.

De moderne heks

De moderne heks bidt, net als haar voorgangers, tegen de god of godin. Dit doet zij elke ochtend bij het ontwaken en bij het slapen gaan. Waar bidt zij? Dat kan overal gebeuren, daar waar een heks zich veilig voelt. De moderne heks mediteert en visualiseert en werkt nog steeds regelmatig in een cirkel. Dit is geen bezwering, maar een magische bescherming. Binnen de cirkel is de heks veilig voor kwade invloeden. Tevens maakt de cirkel de verbinding met al datgene dat boven als onder de heks is.

Wel viert een heks, net als vroeger de jaarfeesten. Dit zijn er 8 en worden sabbats genoemd. Daarnaast vieren zij de vollemaansfeesten, die esbats heten.
© 2010 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de jaarfeesten van een heksHeksen vieren 8 sabbats, oftewel jaarfeesten, per jaar. Deze worden ook wel de feesten van het Keltisch Jaarwiel genoemd…
MaansverduisteringenEr zijn twee verschillende verduisteringen: maan- en zonsverduisteringen. De reden waardoor deze verduisteringen ontstaa…
De Maan (schijngestalten)De Maan (schijngestalten)De maan. Weetjes, astronomische wetenswaardigheden over de maan. Waar komt de maan vandaan? Hoe groot is de maan eigenli…
Waarom we maar één kant van de maan zienWaarom we maar één kant van de maan zienWe zijn niet anders gewend, maar hoe komt het eigenlijk dat de maan dag-in dag-uit dezelfde kant naar de aarde toekeert?…
Joodse wijsheid uit de TalmoedJoodse wijsheid uit de TalmoedIn de erfenis der eeuwen ligt veel wijsheid opgetast. Ook hier geldt: dwaas is hij die zijn eigen geschiedenis versmaadt…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.