Tehilliem - Psalmen - de Joodse uitleg

Tehilliem - Psalmen - de Joodse uitleg De Psalmen zijn lofliederen aan de Almachtige G'd, de Schepper van het Universum. De Psalmen gaan over G'ds grootheid, Zijn goedheid en genade; Zijn macht en rechtvaardigheid. David stort zijn hart uit in deze Psalmen en belijdt zijn oprechte en zuivere vertrouwen in G'd alleen. Veel van de Psalmen zijn gebeden en smeekbeden aan G'd die koning David bad in tijden van moeilijkheden. Sommige psalmen bevatten goed advies, die de manier toont van ware geluk door deugd en de vervulling van G'ds geboden.

Psalmen van David reflecteren Joodse geschiedenis

De Psalmen reflecteren al de verschillende incidenten die in het leven kunnen plaatsvinden op zowel individueel niveau als van de hele Joodse natie. In de geschiedenis van David -zijn verbanning, vervolging, strijd en uiteindelijk triomf- vindt het Joodse volk een voorbeeld en een profetie van haar eigen leven. Geen wonder dat het Boek van de Psalmen door de eeuwen heen gediend heeft als grenzeloze bron van inspiratie, moed en hoop.

David niet de enige auteur

Niet alle Psalmen zijn door David gecomponeerd. Sommige zijn geschreven door Adam, Shem, Abraham, Mozes en anderen. Koning David heeft ze allemaal verzameld en zijn eigen Psalmen eraan toegevoegd die hij heeft gecomponeerd met Goddelijke inspiratie.

Het Boek van de Psalmen onderverdeeld

Het Boek van de Psalmen is verdeeld in vijf onderdelen, parallel aan de Vijf Boeken van Mozes. Het is verder onderverdeeld in zeven delen, een voor elke dag in de week, en verder bestaat het uit 30 delen, voor elke dag van de maand. Veel Joden hebben de gewoonte een deel van de Psalmen elke dag op te zeggen na de ochtendgebeden.

David werd niet boos op G'd

Davids leven was er één vol van conflicten. En hoe ging hij daar mee om? Niet door zijn lot te vervloeken. Nee, hij schreef Psalmen. Wanneer dingen moeizaam gingen, vroeg hij G'd om hulp. En wanneer het goed met hem ging, vergat hij G'd niet te danken.

Waarom werd David gekozen als de vader van de eeuwige Messiaanse dynastie?

David werd niet gekozen omdat hij een perfect mens was. Hij was menselijk en maakte fouten. Maar het ging erom hoe hij met zijn fouten omging. Koning Saul probeerde altijd excuses te vinden voor zijn fouten. Dit kostte hem uiteindelijk de troon. Koning David zocht altijd de schuld bij zichzelf. Onderwerping aan G'd betekent inzien dat G'd altijd gelijk heeft. Onze verlangens komen niet altijd overeen met die van G'd.

Dit is het geheim van de Tehilliem. In goede en slechte tijden wist David G'd te vinden en te prijzen. We moeten G'd voor zowel het goede als het slechte prijzen. Met het uitspreken van de Psalmen leren we hoe dat te doen.

Het reciteren van Psalmen

Er zijn Joden die de Psalmen in een cyclus van een week lezen. Er zijn anderen die een maandcyclus hanteren. Wanneer u begint met Psalmen te reciteren kunt u het best met de maandcyclus beginnen anders is het te overweldigend. Bij de maandcyclus leest u ongeveer 5 Psalmen per dag (er zijn 150 Psalmen).

Psalmen reciteren leidt tot een betere gezondheid, rijkdom aan geestelijke welzijn en harmonie in het huwelijk.

Psalm 1 tot en met 92

Wilt u meer Psalmen lezen met een Joodse uitleg? Ga naar: Psalmen 1 tot en met 92.
© 2013 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tehilliem: Psalm 43  een Joodse uitlegTehilliem: Psalm 43 een Joodse uitlegIn het Jodendom wordt Psalm 43 gezien als een betekenisvol gebed om de moeilijkheden van het lijden veroorzaakt door vij…
Taoïsme en Confucianisme zijn geestelijke stromingenTaoïsme en Confucianisme zijn geestelijke stromingenHet Taoïsme is in het zuidoosten van Azië een van de belangrijkste religieuze en filosofische stromingen. Taoïsme, Confu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hurk, Pixabay
  • Chabad website
Jehoeda (340 artikelen)
Laatste update: 12-07-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.