Eerwraak: Meisje van 17 met de dood bedreigd

Eerwraak: Meisje van 17 met de dood bedreigd Een islamitisch meisje van 13 bekeert zich tot het christendom. Haar vader dreigt haar uit eerwraak te vermoorden. Op haar 17e vlucht ze van Ohio naar Florida waar ze wordt gedoopt. De zaak komt voor de rechter, maar die schuift hem door naar de rechtbank van Ohio. Hoe kon de islamitische wet, de sharia, de Amerikaanse wetgeving verdringen? Waarom maakte de pers er zo weinig woorden aan vuil? Zelfs feministen en jeugdzorg sprongen niet voor dit meisje in de bres. Is het uit onverschilligheid of angst?

Meisje

De islamitische Rifka Bary bekeert zich in 2005 op 13-jarige leeftijd in de VS tot het christendom. Sindsdien is ze haar leven niet zeker. In 2009 ontvlucht zij het ouderlijk huis in Ohio uit angst voor haar vader die haar met de dood bedreigt. Ze krijgt hulp van een Methodistische pastor die ze via Facebook heeft leren kennen. In de staat Florida, zonder bijzijn van haar ouders,wordt ze in het geheim gedoopt. Ze belandt in de gevangenis en wordt vervolgens aan jeugdzorg toegewezen. Haar vader zegt later dat hij van haar houdt, of ze nu christen is of niet. Maar het vertrouwen is geschaad.

Islam

Wat weten wij eigenlijk van de islam? Dat er vijf zuilen zijn; vijf fundamentele religieuze verplichtingen van elke moslim onder de heilige wetten van de islam, te weten:
  1. De geloofsbelijdenis,
  2. de rituele gebeden,
  3. het geven van aalmoezen,
  4. het vasten tijdens de ramadan en tenslotte
  5. de pelgrimstocht naar Mekka.
Elke vrome moslim onderhoudt voor zover mogelijk trouw deze verplichtingen, omdat ze essentieel worden geacht om God te behagen.

Sharia

Op het eerste oog lijkt er geen probleem. Maar, denk even na en je beseft: geloof laat zich niet afdwingen. Van vrouwen eisen dat zij hun haar, laat staan hun hele lichaam verhullen, zou dat God behagen? Christenen worden opgeroepen het woord van God te verspreiden, moslims worden opgeroepen de wereld te onderwerpen aan hun geloof (de heilige oorlog). Welk 'geloof' predikt dat het God behaagt zelfmoordenaars te belonen met 70 maagden? Religie betekent 'zingeving', maar wie zijn gezond verstand gebruikt moet deze 'religie' wel verwerpen. De moslim die hiertoe besluit krijgt het echter zwaar voor de kiezen.

Blijkbaar reikt de islamitische sterke arm helemaal tot in Ohio. Al gaat het volgens het officiële argument van de plaatselijke autoriteiten om haar te isoleren om een "Het is een familiekwestie".

'Familiekwestie'

Dat is precies wat Rifqa Bary najaar/winter 2009, ondervindt. Woont zij in een islamitisch land, leeft zij onder de islamitische wet? Nee, zij woont in Ohio, Amerika, maar vluchtte voor haar vader die dreigde haar te vermoorden. In augustus vond ze even onderdak bij een christelijke gemeenschap in Florida. Dit kon echter niet verhoeden dat haar zaak in september voor de rechter kwam in Orlando, Florida. De rechter schoof het probleem door naar Ohio. Daar werd zij gevangen gezet, zonder toegang tot telefoon, internet, vrienden of geestelijke bijstand; iets wat normaal niet eens ontzegd wordt aan moordenaars, verkrachters en pedofielen. Wat is haar misdrijf? Ze is een afvallige en de sharia gebiedt vervolging. Reikt de islamitische sterke arm dan helemaal tot in Ohio? Blijkbaar wel, al luidt het officiële argument van de plaatselijke autoriteiten om haar te isoleren: "Het is een familiekwestie".

De barbaarse onderdrukking van vrouwen door de sharia, bracht Amerikaanse feministen nog nooit op de been

Barbaarse onderdrukking

Je zou denken dat feministen en jeugdzorg er direct bovenop sprongen en zich het lot van dit meisje ter harte namen. Fout. Jammer voor Rifqa dat zij haar familie niet ontvluchtte omdat ze zwanger was en een abortus wilde plegen; men zou spontaan voor haar actie gevoerd hebben. In geval van eerwraak, sekse discriminatie of besnijdenis, houden deze groepen zich echter opvallend stil. In het ene geval lijken ze bang voor de islamitische overmacht die afvalligen hun religieuze vrijheid en mensenrechten ontzegt, in het andere geval haten zij christenen om hun standpunt inzake abortus. De barbaarse onderdrukking van vrouwen door de sharia, bracht Amerikaanse feministen nog nooit op de been; noch Hilary Clinton, noch Gloria Steinem (wel gaan deze vrouwen naar Israël om er te protesteren tegen het recht van de joden om zichzelf te verdedigen.)

Eerwraak

De pers ventte het geval Riqfa niet uit omdat volgens haar eerwraak een zeldzaamheid is en dan nog vooral plaatsvindt in streng conservatieve moslimgemeenschappen. Voor het gemak zagen zij even de moord op twee zusjes in Dallas, omwille van hun christelijke vriendjes, in januari 2008 over het hoofd. In juli van datzelfde jaar werd in de staat Georgia eerwraak gepleegd, en enkele weken eerder vond 'een poging tot' in de staat NY plaats. In februari 2009 was er sprake van eerwraak in Buffalo (NY), terwijl op 7 augustus een geval van eerwraak gemeld werd op Long Island (NY). Het 'United Nations Population Fund' schat dat er wereldwijd jaarlijks 'slechts' 5.000 gevallen van eerwraak zijn.

United Nations Population Fund' schat dat er wereldwijd jaarlijks 'slechts' 5.000 gevallen van eerwraak zijn.

Vrijheid van geloof

Het geval Riqfa was een test case voor de vrijheid van godsdienst in Amerika. De regering van Ohio trad Riqfa's burgerrechten met voeten. Dat afvalligen gevangenschap wacht tot het moment dat ze berouw betonen en terugkeren naar hun geloof, is dat het toekomstbeeld voor ex-moslims? Of zal het recht zegevieren en vrijheid van godsdienst verdedigen? Alleen dan zullen meisjes als Riqfa enige hoop hebben. Haar zaak kwam voor op 22 december 2009 in Columbus Ohio. Verliest ze, dan wordt ze teruggestuurd naar haar familie, die nu bezweert haar niet te zullen vermoorden.

In 2015 brengt Riqfa haar verhaal uit in boekvorm: "Hiding in the Light: Why I Risked Everything to Leave Islam and Follow Jesus."
© 2009 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is eerwraak en hoe is het ontstaan?Eerwraak is een fenomeen waarbij een familielid de 'eer van de familie' wil herstellen door de persoon die de eer van de…
Malala: meisje dat door de Taliban in hoofd werd geschotenMalala Yousafzai werd door de Taliban in het hoofd geschoten omdat ze naar school wilde. Ze werd in Birmingham opgenomen…
Taqiyya, wat is dat?Taqiyya is een steeds bekender wordend begrip in Nederland. Maar hoe zit dat nu met taqiyya? Is dat een vrijbrief om ero…
Islamitisch FeminismeVoor sommige mensen lijkt het misschien iets onmogelijks, een feministische moslima, maar vrouwen overal in de Islamitis…

Pastorale theologie: ziekenzalving bij sterven en rouwPastorale theologie: ziekenzalving bij sterven en rouwDe zorg voor lijdende medemensen behoort tot de oudste opdrachten die de christelijke kerkgeschiedenis kent. In de geest…
Christelijke feestdagenTegenwoordig vieren wij nog veel christelijke feestdagen die lang geleden zijn ontstaan. Vaak weten wij niet eens meer w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Aravind91, Pixabay
  • www.frontpagemag.com
  • Nl.wikipedia.org
  • www.jihadwatch.org/2009/08
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 05-07-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.