Malala: meisje dat door de Taliban in hoofd werd geschoten

Malala Yousafzai werd door de Taliban in het hoofd geschoten omdat ze naar school wilde. Ze werd in Birmingham opgenomen in het ziekenhuis. Het Pakistaanse meisje en haar familie mag verder 5 jaar in het land blijven en haar vader heeft een baan gekregen op het Pakistaanse consulaat in Birmingham.

Meisje in het hoofd geschoten door de Taliban

Malala werd op 9 oktober 2012 door de Taliban neergeschoten. Ze zat toen in een bus en ging van school naar hui. De moslimextremisten lieten de bus stoppen en gingen de bus in. Het meisje werd in haar hoofd geschoten, maar ook in haar borst. De Taliban zaten al langer achter haar aan, omdat ze streed voor meisjesonderwijs in Pakistan. Zij zijn tegen onderwijs voor vrouwen.

Bijna dood

Malala was na de aanslag meer dood dan levend. Ze werd met een ambulancevliegtuig naar Groot-Brittannië gebracht. Daar behandelden artsen die normaal alleen ernstig gewonde militairen behandelen. De kogel had haar hersenen geschampt en als dat een paar centimeter een andere kant uit was gegaan, was ze waarschijnlijk niet hersteld. De kogel van de Taliban was achter haar linkeroog terecht gekomen. Daarna ging hij door haar kaak en kwam daarna in haar linkerschouder terecht. Er volgden heel veel operaties die allemaal werden betaald door de Pakistaanse autoriteiten. Malala onderging diverse reconstructies.

Twaalf weken in het ziekenhuis

Het meisje verbleef 12 weken in het Queen Elizabeth ziekenhuis in Birmingham. Daarna mocht ze naar het tijdelijke huis dat haar familie heeft gekregen in East Midlands. Overigens moest ze na haar ontslag nog wel een aantal behandelingen ondergaan en therapieën volgen. Ook werd ze nog een keer aan haar schedel geopereerd.

Gezin mag vijf jaar in Groot -Brittannië blijven

Het gezin mag van Groot Brittannië 5 jaar in het land blijven. Haar vader Ziauddin heeft een baan gekregen op het Pakistaanse consulaat en verdient daarmee geld voor zijn gezin dat bestaat uit zijn vrouw, Malala en twee broertjes.

Oproep in de hele wereld

Wereldwijd leidde de aanslag op Malala tot grote beroering. Er waren zelfs mensen die haar de Nobelprijs voor de Vrede wilden geven. Overigens kan Malala voorlopig niet terug naar haar geboorteland, want de Taliban willen haar alsnog doden. Ze zou het westerse denken promoten en dat is een doorn in het oog van de extremistische groepering.

Sharia

De Taliban willen de Sharia in Pakistan wordt nageleefd. De Sharia wordt vaak omschreven als Islamitische wet, maar het is veel meer dan dat. Het woord betekent letterlijk de weg naar de waterbron, of te wel Allah. De sharia is dus de weg die de mens moet bewandelen om deze waterbron die zijn einddoel is - het paradijs - te bereiken. De wet in onze wereld wordt beoordeeld met het oog op de gevolgen in deze wereld, de Sharia beoordeelt het handelen dus meer met het oog op het hiernamaals. Ze geeft er bovendien morele kwalificaties aan. In de Sharia zijn onder andere het vijf keer bidden per dag, de reis naar Mekka, het geven van aalmoezen, de rol van Mohammed en Allah geregeld. Daarnaast zijn er zaken die verboden zijn, zaken die verwerpelijk zijn en zaken die aanbevelingswaardig zijn. Het feit dat de Taliban niet willen dat vrouwen naar school gaan, heeft te maken met die Sharia. De wetgeving is eigenlijk gebaseerd op drievoudige rechtsongelijkheid. Die bestaat uit rechtsongelijkheid tussen:
  1. mannen en vrouwen
  2. moslims en niet-moslims
  3. vrijen en slaven

Rechtsongelijkheid tussen mannen en vrouwen

De juridische rechtsongelijkheid tussen mannen en vrouwen uit zich in een groot aantal zaken. Zo mogen mannen met vier vrouwen trouwen, maar een vrouw maar met 1 man. Bij de verdeling van erfenissen krijgen vrouwen maar de helft van wat mannen krijgen en in rechtszaken staat de getuigenis van 1 man gelijk aan die van twee vrouwen.
© 2013 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschaps fabeltjesAls je zwanger bent of wilt worden, komen er zoveel mensen aan met allerlei wijsheden. Hierbij een lijst met fabeltjes d…
A Thousand Splendid Suns - Khaled HosseiniMariam wordt uitgehuwelijkt op haar vijftiende en trouwt met Rasheed. Hij mishandelt haar vaak en verplicht haar om een…
De mishandeling, uitbuiting en isolatie van jonge vrouwenIn veel landen is de emancipatie van de vrouw ver te zoeken. Vrouwen worden mishandeld en verhandeld. Voeding en onderwi…
De Boeddha's van BamiyanToen de Taliban in Afghanistan in 2001 besloten om de eeuwenoude Boeddha-beelden in de Bamiyan Vallei te vernietigen was…

Neemt China de wereld over?Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er drie landen geweest die werden aangeduid als supermachten, de Sovjet Unie, het Brit…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Friesch Dagblad
  • Diverse arabisten
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.