De Lijkwade van Turijn

De Lijkwade van Turijn wordt door een aantal geleerden, onderzoekers en theologen als echt beschouwd. De Lijkwade wordt dus echt als een afdruk van Jezus dode lichaam gezien. Als ik u vertel dat de stof van de lijkwade inderdaad in de omgeving van Jeruzalem is gemaakt en dat de menselijke afdruk van Jezus in het doek lijkt te zijn gebrand door een hele kortstondige energie puls, denkt u dan net als ik ook aan Zijn wederopstanding?

Onderzoek.

Om erachter te kunnen komen of de Lijkwade echt is, hebben vele wetenschappers onderzoek hiernaar gedaan. De universiteit van Zürich heeft een sporen onderzoek gedaan en kwam tot de opmerkelijke conclusie dat sporen en korrels van de lijkwade zijn geïsoleerd die inderdaad van planten komen die in de directe omgeving van Jeruzalem groeiden.

Bloed.

Er zijn sporen gevonden van bloed op de Lijkwade. Dr. Leoncio Garza-Valdes schrijft in zijn boek 'Het DNA van God?' dat geleerden van de universiteit van Texas na grondig onderzoek zagen dat de vlekken op het doek niet van verf afkomstig waren maar van bloed. Bovendien komen deze bloedvlekken volledig overeen met die van een Joodse man met de bloedgroep AB. Deze bloedgroep is typisch voor Joodse mensen. Ook konden ze de chromosomen bepalen en dat is XY, de chromosomen van een man dus.

Munten.

Grondig onderzoek liet ook zien dat er munten op de oogleden zijn neergelegd. Door een felle energiepuls is ook daar een afdruk van teruggevonden op de Lijkwade. Munten deskundige Michael Marx heeft kunnen vaststellen dat het munten waren van Pontius Pilatus die tussen de jaren 29 tot 36 na Chr. zijn geslagen. Op de voorkant van de munt staat een afbeelding van Pontius Pilatus en op de achterkant een afbeelding van een staf. Het is deze staf dat afgebeeld staat op de Lijkwade. Het was in die tijd overigens heel gewoon dat er munten op de oogleden van de dode werden gelegd.

Energie pulse.

De vraag wat wetenschappers nog altijd bezig houdt is: 'Wat voor soort energie is verantwoordelijk geweest voor deze buitengewone afdruk in de Lijkwade? Vast staat dat het een Joodse gekruisigde man betreft. De bloedsporen en de afdrukken in de Lijkwade zijn echt. Maar het lijkt alsof er een soort zeer korte verbranding in milliseconden tijd heeft plaatsgevonden. En deze korte energie puls heeft voor een gedetailleerde afdruk van het lichaam gezorgd in de Lijkwade. Wetenschappers staan voor alsnog voor een raadsel.

Uit het Evangelie van Lucas:

Maar op de eerste dag van de week gingen ze bij het ochtendgloren naar het graf met de geurige olie die ze bereid hadden. Bij het graf aangekomen, zagen ze echter dat de steen voor het graf was weggerold, en toen ze naar binnen gingen, vonden ze het lichaam van de Heer Jezus niet. Hierdoor raakten ze helemaal van streek. Plotseling stonden er twee mannen in stralende gewaden bij hen. Ze werden door schrik bevangen en sloegen de handen voor hun ogen. De mannen zeiden tegen hen: ‘Waarom zoekt u de levende onder de doden? Hij is niet hier, hij is uit de dood opgewekt. Herinner u wat hij u gezegd heeft toen hij nog in Galilea was: de Mensenzoon moest worden uitgeleverd aan zondaars en moest gekruisigd worden en op de derde dag opstaan.’ Toen herinnerden ze zich zijn woorden.

2010.

Eerder noemde de paus de lijkwade "dat mysterieuze aangezicht dat in stilte spreekt tot het hart van de mensen". Paus Benedictus XVI heeft toestemming gegeven om de lijkwade van Turijn in 2010 opnieuw publiekelijk tentoon te stellen. Daarop heeft Bisschop Poletto van Turijn zelf het nieuws bekend gemaakt tegenover pelgrims uit het aartsbisdom Turijn die spontaan minutenlang applaudisseerden.
© 2009 - 2024 Dorybos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turijn: bekend door veel cultuur maar vooral door lijkwadeTurijn: bekend door veel cultuur maar vooral door lijkwadeTurijn is een stad in Noord-Italië met zeer veel cultuur en bezienswaardigheden en is daardoor erg in trek bij toeristen…
Het doodskleed van JezusHet doodskleed van JezusDe kerk heeft altijd ontkend dat hij nog bestond: de lijkwade van Jezus, waarin hij werd begraven in een grot. Toen een…
Jezus' doodskleed: de bewijzenEr zijn meer dan vermoedens dat het Kleed van Edessa, later de Lijkwade van Turijn genoemd, inderdaad de eeuwen heeft ov…
De Heilige Lans, een kostbaar relikwieDe Heilige Lans, een kostbaar relikwieIn Rome, onder de koepel van de Sint-Pieterskerk, wordt een bijzonder relikwie bewaard. Het is de Heilig Lans, waarmee v…

De EmmausgangersDe EmmausgangersTijdens de paastijd wordt in de kerk het verhaal voorgelezen van de Emmausgangers. Het verhaal speelt zich af na de Verr…
Pasen: dagelijkse overdenking tijdens lijdenstijd van JezusPasen: dagelijkse overdenking tijdens lijdenstijd van JezusTijdens Pasen herdenken we het lijden van Jezus. Het paasfeest heeft zijn oorsprong in het oude Egypte. De Israëlieten k…
Dorybos (53 artikelen)
Gepubliceerd: 09-04-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.