mijn kijk op

De brief van Paulus aan Galaten 6 vers 7

De brief van Paulus aan Galaten 6 vers 7 'Dwaalt niet God laat niet met Zich spotten. Want wat een mens zaait, zal hij ook oogsten' Galaten 6: 7 Je moet ergens naar toe. Je bent er nog nooit geweest. Zonder wegenkaart of TomTom ben je radeloos. Je wordt zenuwachtig want zonder hulpmiddel kan het nog knap lastig worden. Durf je nog verantwoordelijk te zijn voor je eigen handel en wandel? De bijbeltekst is als een soort richtingaanwijzer voor mensen die even 'de weg kwijt zijn'. Door verkeerde gedachten maken we verkeerde keuzes. Paulus waarschuwt om op een dwaalspoor te komen. Wat we doen of wat we zeggen heeft altijd gevolgen. Maar zolang we op het juiste spoor blijven kunnen we meer positieve gevolgen verwachten dan negatieve.

Verdwalen in de tijd van de Bijbel

In de tijd van de Bijbel kwam het vaak voor dat men verdwaalde. Op reis van de ene plaats naar de andere was het allereerst gevaarlijk omdat er langs de weg rovers waren die het op je bezit hadden voorzien. Denk aan de gelijkenis van de Barmartige Samaritaan, de Verloren Zoon en het Verloren Schaap. Als je op reis ging moest je zorgen dat je met meerdere personen ging. Dat was een stuk veiliger. Soms kozen mensen een andere weg. Van wegwijzers was toen geen sprake en helemaal al geen TomTom. Je snapt dus dat verdwalen eigenlijk de normaalste zaak van de wereld was. Je moest er gewoon rekening mee houden.

Hoe denkt Paulus over impulsief gedrag

Je kunt de vergelijking maken met geestelijk verdwalen. Wanneer je alles alleen moet oplossen loop je het risico niet altijd de beste oplossing te kiezen. Vaak doe je de eerste de beste oplossing of keus die in je opkomt. Impulsief gedrag heeft de voorkeur en er is geen geduld voor nadenken. Ook geen tijd om anderen om advies te vragen. Stel je voor dat we voor een kleinigheid iemand anders om hulp moeten vragen, dat is toch een teken van onzekerheid? Of niet? Paulus denkt daar anders over.

Verantwoordelijkheid van de gemeente van Galaten

In de tekst van Galaten 6 staat dat we niet mogen verdwalen en dat God niet met Zich laat spotten. Wordt hier het verdwalen bedoeld zoals we dat nu gelezen hebben? Dat lijkt niet het geval te zijn. Het dwalen waar de tekst over spreekt gaat over verkeerde gedachten. Gedachten die van God af dwalen. De tekst staat in het verband dat we elkaar ondersteunen moeten. Hierbij speelt onze verantwoordelijkheidsgevoel een grote rol want we lezen dat wat een mens zaait, hij ook moet oogsten. Hoe werkt dat dan? Heel simpel. Gooi een zaadje op de grond en wacht af wat er gebeurt. Als er niets gebeurt zul je teleurgesteld zijn. Je bent geneigd om de verantwoordelijkheid ergens anders neer te leggen.

Verantwoordelijkheid nemen werkt positief
Verantwoordelijkheid voor eigen gedrag is heel normaal. Het is zelfs belangrijk om te overleven. Verantwoordelijkheid nemen bepaalt je eigen koers en laat anderen zien waar je voor staat. Verantwoordelijkheid heeft een goed karakter en heeft geen bedoeling om het verkeerde te doen. Verantwoordelijkheid nemen is als het ware een "zoutend zout en lichtend licht" waar Jezus over spreekt. Als Christenen geen verantwoordelijkheid nemen wie zal het dan nog gaan doen?

Volharden in geduld

Als je later nog meer zaadjes gaat planten en er komen er maar een paar uit (er zijn ook zaden opgegeten door vogels) zul je ook niet zo enthousiast zijn. Paulus zegt hier in de Galatenbrief; 'dwaalt niet' of met andere woorden; geef niet op om in God te geloven. Dat verdient Hij niet. Paulus zegt hier; laat de mens nou maar gewoon doen waar hij goed in is. Het zaaien en oogsten van de gewassen. Of dat nu weinig is of veel. In vers negen zegt Paulus 'laten we niet moe worden om goede dingen te doen...'

Oogsten
De boer weet nooit hoe de oogst eruit zal zien. Een voetballer weet van te voren nooit hoe de wedstrijd zal verlopen. De oogst of de winst is onzeker. Daar kun je niet altijd mee leven. Eigenlijk wil je zekerheid en dan ook nog in je eigen voordeel. In de tekst gaat het ook om een stukje egoïsme. De boer is niet alleen voor zich zelf aan het zaaien. Die ene voetballer is niet alleen in het veld. Zo wil God het eigenlijk ook. Het goede wat je doet is uiteraard in het belang voor jezelf, maar ook in het belang voor je vrienden, voor je ouders en voor je hele omgeving. Het begint bij de gedachten die je denkt. Vervolgens volgen je daden en je woorden. Je actie's zullen opvallen. Misschien duurt het een tijdje.

Wees geduldig
Word niet ongeduldig. Wees de baas over je impulsieve actie's. Voordat de boer kan oogsten heeft het gewas tijd nodig om te groeien. De voetballer moet eerst jaren trainen voordat hij een goede speler is met ervaring. Zo is het ook met geduld. Onze nieuwe houding zal waarschijnlijk niet direct beloond worden. God is geen Sinterklaas die elk jaar met cadeautjes komt. Soms kan het wel een paar jaar duren. Er zijn bijvoorbeeld christenen die al jaren in de gevangenis zitten vanwege hun geloof. Mensen met een ernstige ziekte die al jaren om genezing bidden. Maar wanneer je niet begint met zaaien zul je sowieso niet oogsten. Begin er snel mee en wees geduldig. Dan zul je op een dag in je leven een rijke oogst binnenhalen.
© 2009 - 2024 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Bijbel (Christendom)De Bijbel. Het is een van de oudste en meest verkochte boeken ooit. Mensen weten echter nog veel niet over de Bijbel. Ho…
Gaan Handelingen 15 en Galaten 2 over dezelfde bijeenkomst?Gaan Handelingen 15 en Galaten 2 over dezelfde bijeenkomst?De belangrijkste bijeenkomst in het Nieuwe Testament na de hemelvaart van Jezus is het concilie van Jeruzalem. Tijdens d…
De vertaling van het woord 'pneumati' in Galaten 6:1De vertaling van het woord 'pneumati' in Galaten 6:1In Galaten 6:1 roept Paulus de geestelijke mensen op om met 'een geest van zachtmoedigheid' zondaars terecht te brengen.…
Brief van Paulus aan de gemeente van de FilippenzenBrief van Paulus aan de gemeente van de FilippenzenDe Bijbeltekst komt uit de brief van Paulus aan de gemeente van Filippi (3: 13-14). Het is de eerste gemeenschap in Euro…
Pasen: vol verwondering over Jezus' lijdenstijdmijn kijk opPasen: vol verwondering over Jezus' lijdenstijdDe lijdenstijd tijdens Pasen is een keerpunt in de geschiedenis. Vol verwondering lezen we in de Bijbel de lijdensgeschi…
Bronnen en referenties
  • NBG Vertaling 1951
Hessel (256 artikelen)
Laatste update: 05-12-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.