Reveil: scherpzinnig interkerkelijk maandblad

Reveil: scherpzinnig interkerkelijk maandblad Een onafhankelijk christelijk maandblad, dat geen blad voor de mond neemt: dat is Reveil. Reveil omschrijft zichzelf als het eigenzinnigste geloofsmagazine van Nederland. Een reden daarvoor is het feit dat de redactie van het interkerkelijke maandblad confronterende en soms lastige onderwerpen niet uit de weg gaat. Wat te denken van een atheïstische dominee? Of meelopen en meeleven met Palestijnen én Joden in door Israël bezet gebied? Daarnaast laat het blad zich niet gemakkelijk in een hokje plaatsen of vergelijken met andere christelijke magazines.

Betekenis van Reveil

De titel van het tijdschrift licht al een tipje van de sluier over de inhoud. "Se réveiller" is het Franse werkwoord voor "wakker worden", oftewel "ontwaken". De christelijke negentiende-eeuwse beweging Réveil hield, niet verwonderlijk, de opleving van de gereformeerde levenswijze in. Innerlijke verandering en terugkeer naar christelijke normen en waarden speelden hierbij een grote rol.

Tijdschriften voor christenen

Er bestaan nogal wat tijdschriften die speciaal bestemd zijn voor de christelijke lezer. Zoals veel tijdschriften kiezen deze vaak één bepaalde invalshoek, en daarmee een gerichte doelgroep. Eva bijvoorbeeld, is een tijdschrift gericht op de christelijke vrouw en besteedt veel aandacht aan relaties. Daniël is een christelijk jongerenmagazine. Ook BEAM is een christelijk blad, speciaal voor jongeren uitgegeven door de EO. Een ander voorbeeld is De Opwekking, net als Reveil een interkerkelijk tijdschrift, maar wel speciaal bedoeld voor de Pinksterbeweging.

Bijeenkomsten voor ondernemers

Reveil bestaat sinds 1960 en wordt uitgegeven door communicatiebureau Topic, in opdracht van Stichting Reveil. Het blad heeft 1.500 abonnees (2018) en valt onder redactie van Willemke Wieringa (Nederlands eerste christelijke gezinscolumniste) en Johan ten Brinke (directeur Topic). Het blad heeft geen winstoogmerk en wordt volgens de uitgever "uit liefde gemaakt", maar omdat het niet kan bestaan van uitsluitend de abonnementsgelden biedt Reveil ruimte aan adverteerders en bestaat er daarnaast een businessclub. Speciaal voor christelijke ondernemers en zakenmensen. Bijeenkomsten geven de bezoekers gelegenheid zich gezamenlijk te verdiepen in pakkende thema’s en ‘duivelse dilemma’s’. Zoals Follow the money, follow the Lord: Past geld überhaupt in een christelijke levensstijl?

Prikkelende uitspraken

Artikelen met koppen als ‘Dan maar naar de hel’ of ‘Verboden voor christenen’ wekken op zijn minst de nieuwsgierigheid naar de insteek van Reveil. Waarom prikkelt het magazine zo graag met dergelijke opvallende uitspraken? De doelstelling is om christenen te ondersteunen bij 'het innemen van hun positie in gezin, maatschappij en kerk'. Wrijving en tegenstrijdige gevoelens zijn op deze essentiële plaatsen aan de orde van de dag. Dat betekent dat ook minder voor de hand liggende zaken op gebied van geloven kritisch bekeken en beschreven worden. Een open deur zul je in Reveil niet snel aantreffen...

Bron: Carlosalvarenga, PixabayBron: Carlosalvarenga, Pixabay

Spraakmakende onderwerpen

De redacteuren van columns en artikelen in het magazine, waarvan ook enkele te lezen zijn op de website, stellen graag één en ander aan de kaak. Soms zijn dat alledaagse dingen, die je niet zo één twee drie aan religie koppelt. Maar soms ook juist onderwerpen waarbij geloof en gevoel tegenstrijdig kunnen zijn.

Elsbeth Gruteke bijvoorbeeld. Zij is predikant en presentator bij EO radio en beschrijft in haar column (24-9-'18) hoe een filosoof beweert dat kunst een vervanging is voor religie. Ze meent dat zijn analyse klopt. Mensen hebben behoefte aan onder meer troost en richting en deze ‘levenskunst’ is volgens haar waar iedereen naar op zoek is. Met of zonder God. In een museum, maar ook in de kerk.

Henk Fonteyn beschrijft voor Reveil de ervaringen die hij opdeed toen hij, in opdracht van de Wereldraad van Kerken, drie maanden lang vertoefde onder Palestijnen en Joden op de Westelijke Jordaanoever (25-3-'18). In zijn artikelen zegt hij niet pro of anti te zijn, maar vóór mensenrechten. Toch geeft hij toe meer begrip en sympathie te voelen voor de Israëlische militairen dan zijn collega’s. Vanwege zijn verleden als veteraan, tegenover enkele andere vrijwilligers die de vredesbeweging als achtergrond hebben.

Programmamaker en schrijver Bram Rebergen merkt op (11-6-'18) dat de kerk weer helemaal ‘hot’ is, nu de maatschappij sinds de decentralisatie van onder andere de jeugdzorg een groot beroep op vrijwilligers moet doen. Daar blijkt de kerk, vol met christenen en hun naastenliefde, namelijk heel handig voor te zijn…

Katrien Ruitenburg schreef een vrije vertaling (7-11-'17) van een artikel van Michael Cheshire. Het verhaal gaat in op een discussie rondom Ted Haggart. Deze invloedrijke man was oprichter en voorganger van een kerk en werd wereldwijd aan de schandpaal genageld, toen aan het licht kwam dat hij drugs had gebruikt en homoseksuele handelingen had verricht. Michael Cheshire bespreekt het voorval met een vriend, die hem zegt nooit christen te willen worden. “Jullie christenen verslinden elkaar. Altijd al. En nog steeds.”

‘Wat is dat toch, dat wij christenen van die bemoeials zijn? Dat we meer bezig zijn met kritisch volgen van broeders en zusters dan met de verkondiging van het evangelie?' Die vraag stelt Johan ten Brinke zichzelf in een artikel (10-6-'17) over ‘gewone’ en ‘bijzondere’ kerken.

Reveil in corona-tijd

Als de wereld in 2020 gebukt gaat onder de gevolgen van het ongrijpbare corona-virus, brengt Reveil artikelen als "Corona, een straf van God?" en "Corona is geen oorlog".

Kritisch verbinden

Het zijn dergelijke uitspraken en vragen die in Reveil aan bod komen. Uitspraken, meningen, gebeurtenissen of feiten die mensen aan het denken zetten. Waardoor je uitgenodigd wordt kritisch naar jezelf en je visie te kijken. En met compassie naar een ander. Geen enkel verhaal heeft maar één kant en dat legt Reveil haarscherp bloot. Niet de weg van de minste weerstand, maar mogelijk wel de meest effectieve route naar verbinding.
© 2019 - 2024 Chelsea, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Laagdrempelige kerk De BasisLaagdrempelige kerk De BasisOnafhankelijke christelijke kerk De Basis in Apeldoorn steekt de presentatie van de evangelische boodschap in een nieuw…
Driekoningen: met Driekoningen moet de kerstboom weer wegDriekoningen: met Driekoningen moet de kerstboom weer wegWanneer tuig je je kerstboom op? En wanneer haal je de kerstboom weer weg? Er zijn ongeschreven regels voor het optuigen…
Een tijdschrift of tijdschriftenbon cadeau doenEen tijdschrift of tijdschriftenbon cadeau doenGedurende een jaar zijn er verschillende verjaardagen en feestdagen waarbij je iemand een cadeau kunt geven. Als iemand…
Negen tips om Christelijk te daten: Vind nu de wareChristelijk daten is een hot topic in de Christelijke gemeenschap. In de Christelijke gemeenschap is er soms onenigheid…
Psalm 23: David en leiderschap in tijden van crisisPsalm 23: David en leiderschap in tijden van crisisPsalm 23 geeft handvatten voor persoonlijk leiderschap in een tijd van crisis. Psalm 23 uit het Oude Testament van de Bi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay (bewerkt)
  • www.topic-cc.nl
  • https://www.cwn-cwj.nl/
  • https://www.historischnieuwsblad.nl/het-reveil-in-nederland-1817-1854/
  • www.maandbladreveil.nl
  • https://www.maandbladreveil.nl/atheistische-dominee/
  • https://www.maandbladreveil.nl/meelopen-en-meeleven-met-joden-en-palestijnen/
  • https://www.maandbladreveil.nl/de-kerk-is-weer-helemaal-hot/
  • https://www.maandbladreveil.nl/dan-maar-naar-de-hel/
  • https://www.maandbladreveil.nl/verboden-voor-christenen/
  • https://www.refoforum.nl/forum/viewtopic.php?t=9386
  • Afbeelding bron 1: Carlosalvarenga, Pixabay
Chelsea (44 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.