Driekoningen: met Driekoningen moet de kerstboom weer weg

Driekoningen: met Driekoningen moet de kerstboom weer weg Wanneer tuig je je kerstboom op? En wanneer haal je de kerstboom weer weg? Er zijn ongeschreven regels voor het optuigen en het verwijderen van de kerstboom. Zo moet hij met Driekoningen weer weg zijn. Wanneer je die boom die het altijd zo gezellig maakt voor de kerst en na oud en nieuw weg moet halen, maken we snel bekend. Maar weet je ook waarom je die kerstboom op een gegeven moment weg zou moeten halen? Of je het nu gelooft of niet, er wordt gezegd dat het ongeluk brengt als je hem langer laat staan.

Wanneer mag de kerstboom worden opgetuigd?

Het hangt van de streek af wanneer een kerstboom mag worden opgetuigd. Het is ook afhankelijk van het geloof dat iemand aanhangt. Toch geldt in Nederland de ongeschreven regel dat kerstbomen en andere kerstversieringen pas na sinterklaasavond mogen worden opgehangen.

Wanneer moet je de kerstboom weer weghalen?

De kerstboom weer weghalen moet volgens diezelfde ongeschreven regels uiterlijk met Driekoningen. Dat is op 6 januari. Wie de boom na Driekoningen nog heeft staan, haalt daarmee het ongeluk in huis, zo schrijft de overlevering.

Waar staat de kerstboom eigenlijk voor?

De kerstboom is niet een christelijk gebruik. In tegendeel zelfs. De christelijke kerken en dan vooral de orthodoxere protestante stromingen hebben de boom lange tijd in de ban gedaan. Dit omdat de boom helemaal niets met het christelijk kerstfeest te maken heeft. Echt behoudende christenen nemen dan ook echt geen kerstboom. De kerstboom is eigenlijk een heidens gebruik en staat vooral voor vruchtbaarheid. De groenblijvende boom in de dorre winter staat eigenlijk voor nieuw leven.

Het Reveil speelde een belangrijke rol bij de introductie van de kerstboom

Het reveil in de negentiende eeuw speelde een belangrijke rol bij de introductie van de kerstboom. Eerst hadden alleen maar rijke mensen een spar in huis. Door zondagsschool werd hij echter steeds populairder. Volgens sommigen staat een kerstboom in een kerk vanaf dat moment vooral symbool voor “het licht”.

De betekenis van de kerstboom in de katholieke kerk

De katholieke kerk heeft een eigen betekenis gegeven aan de kerstboom. De driehoekige vorm van de boom zou de heilige drie-eenheid van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest weergeven.

De kerstboom als statussymbool

Voor veel mensen is de kerstboom tegenwoordig een statussymbool. Hoe groter de boom en des te duurder de verlichting en de versiering hoe meer je meetelt. Bomen van 1,80 tot 2,20 meter zijn dan ook heel erg gewild. Overigens willen mensen dan ook nog eens de duurste exemplaren zoals de blauwspar. Nationaal Park de Hoge Veluwe wilde in 2011 de dennenboom in ere herstellen en bood ze daarom gratis aan. Iedereen die dat wilde mocht op bepaalde data zijn eigen dennenboom om komen zagen.
© 2011 - 2025 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstplant aller tijden: de kerstboomKerstplant aller tijden: de kerstboomDe kerstboom is de meest verkochte plant tijdens de kerstperiode. Van woonkamers tot marktpleinen, je komt hem overal te…
Hoe versier ik een kerstboom?Rond Kerstmis is het een eeuwenoude traditie om een kerstboom in de woonkamer te plaatsen. Deze kerstbomen worden meesta…
Kerstboom versierenAls Sinterklaas net het land uit is komen de kerstbomen weer voor de dag. U hoeft vaak het dorp nog niet uit te fietsen…
Goedkope kerstboom kopen, welke kiezen?Goedkope kerstboom kopen, welke kiezen?Kerstbomen zijn in te delen in vier soorten. Dit vereenvoudigt het kopen van een kerstboom aanzienlijk wanneer je weet w…

Goede Week en PasenGoede Week en PasenHoe zat het ook alweer met de Goede Week en Pasen? Wat herdenken we? Wat vieren we? In dit artikel vindt u de Katholieke…
Tehilliem: Psalm 38 – een Joodse uitlegTehilliem: Psalm 38 – een Joodse uitlegEen gebed voor elk individu die treurt om de langdurige ballingschap. Iemand in nood moet deze psalm reciteren. Een psal…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Friesch Dagblad
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 05-01-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.