Gebedstijden islam: chakraleer als mogelijke verklaring

Gebedstijden islam: chakraleer als mogelijke verklaring Voor moslims is het eerbiedigen van ouders en de Jihad omwille van Allah één van de belangrijkste daden om te verrichten. Het uitvoeren van het gebed op tijd is echter nog belangrijker. Voor moslims is het zelfs verboden om het gebed uit te stellen tot na de tijdsperiode waarin dit verplicht is. Maar bestaat er eigenlijk wel een verklaring voor het feit dat moslims op tijd moeten bidden? Een officiële verklaring blijft uit, maar een mogelijke verklaring zou kunnen komen uit de chakraleer.

Het gebed in de Hadith

Het verzamelen van berichten over de uitspraken en het handelen van de profeet Mohammed is vastgelegd in de zogeheten Hadith. De Hadith werd gebruikt om de context van openbaringen te begrijpen, maar ook om de openbaring aan te vullen in geval de koran geen (directe) uitspraak deed over bepaalde zaken.

Een van de collecties betreft de Hadith 'Treasures of the Doers of Good Deeds' (Arabisch: كنز العمال في سنن الأقوال والأفعال), verzameld door de islamitisch geleerde Ala al-Din Ali ibn Abd-al-Malik Husam al-Din al-Muttaqi al-Hindi (1472 n.Chr. - 1567 n.Chr.). Deze Hadith wordt ook wel de Kanz al-Ummal genoemd. In de Kanz al-Ummal wordt beschreven dat de profeet Mohammed geopperd heeft het gebed op tijd verrichten. Dit is volgens de profeet de belangrijkste taak in het geloof.

Iedere moslim is dus verplicht te bidden wanneer de tijd voor het gebed aanbreekt. Binnen de islam dien je de vijf verplichte gebeden te verrichten. De overige gebeden zijn echter niet verplicht, maar worden uiteraard wel aangeraden. Ben je niet in staat te voldoen aan de voorwaarden van het gebed? Zelfs dan is uitstel niet toegestaan. Sommige moslims stellen het gebed uit vanwege het feit dat ze bijvoorbeeld moeten werken. Naderhand proberen ze dan toch nog het gebed in te halen. Dit wordt echter ten zeerste afgeraden door o.a. Sheikh al-Islaam Ibn Taymiyah en andere geleerden.

Hoe worden de gebedstijden berekend?

Er bestaan verschillende berekenmethodes om de gebedstijden te bepalen. Maar sommige gebedstijden komen niet overeen met andere gebedstijden. Hoe is dat mogelijk? Dit heeft te maken met het feit dat sommige Nederlandse moskeeën hun gebedstijden vanuit Turkije dicteren; en andere (Marokkaanse) moskeeën hun gebedstijden zelf berekenen. Maar hoe worden de gebedstijden eigenlijk berekend? De tijden van het gebed zijn altijd afhankelijk van de stand van de zon. Hierover bestaat echter nogal wat controverse welke berekening de juiste is. Moslims kunnen daarom het beste de gebedskalender raadplegen waarop precies beschreven staat op welke tijden ze moeten bidden.

Het spirituele geheim achter het op tijd bidden?

Het wordt inmiddels door steeds meer wetenschappers bewezen dat (islamitische) gebeden lichamelijke- en geestelijke voordelen met zich meebrengen. Voorbeelden hiervan zijn minder stress, een gezondere levensstijl en een langere levensduur. Het gebed wordt daarom ook wel gezien als een soort 'energie-oplader' waarbij de menselijke energie wordt opgeladen met energie uit het universum (Lindgren et al., 1997). Maar waarom is het in de islam zo belangrijk om er bepaalde gebedstijden op na te houden?

Een mogelijke verklaring
Waarom moeten moslims op tijd bidden? Een mogelijke verklaring komt voort uit de spirituele 'chakraleer'. Deze term wordt echter niet gebruikt in de levenswijze van moslims (sunnah), maar wel in die van de traditionele Indiase cultuur en religie. Chakra's zijn wervelende (letterlijk vertaald: wiel) energiecentra in het etherisch lichaam die voor belang zijn voor de levenskracht van mensen. Maar wat hebben chakra's te maken met de gebedstijden van moslims?

Een mogelijke verklaring is dat er op verschillende momenten van de dag de zon verandert van energie. Zoals we weten zet de zon haar energie om in licht. Net als op andere plekken in het universum ontvangt de aarde licht en warmte van de zon. Wanneer de zon opkomt, zendt de zon een hoge intensiteit van blauw licht uit. Wanneer de zon ondergaat, wordt het blauwe licht omgezet in de kleuren rood en oranje (Ugolini, 2007). Licht heeft invloed op onze cyclische productie van bepaalde neurohormonen en neuropeptiden. Deze stoffen spelen een belangrijke rol o.a bij veranderingen in alertheid, slaap, stress, lichaamstemperatuur, metabolisme en voortplanting (Van Someren, 2000a; Roberts, 2000; Vetch et al., 2004).

Vanuit de islam zelf komt echter geen verklaring waarom men op tijd moet bidden. Moslims zijn ervan overtuigd dat sommige kennis alleen aan God toebehoren is. Geleerden blijven enkel uitspraken doen over de Koran, Hadith en Soenna. Toch blijft deze mogelijkheid discutabel vanwege de precieze overeenkomsten van de gebedstijden, de chakra's en de op dat moment aanwezige lichtenergieën. Hieronder staat daarom een duidelijke uitleg van deze mogelijkheid beschreven.

Fajr

Fajr ('فجر') betekent ook wel 'dageraad' in het Arabisch en omvat eveneens het ochtendgebed binnen de islam. Gedurende fajr wordt de zonne-energie in vooral blauw licht omgezet. Wanneer we dus op dit tijdstip bidden, wordt het blauwe licht volledig wordt opgenomen in de hersenen. De kleur blauw staat volgens de chakraleer in verbintenis met één orgaan, namelijk de schildklier. Dit orgaan speelt een belangrijke rol bij onze stofwisseling. Maar wat we meestal niet weten is dat de schildklier symbool staat voor onze communicatie. Mensen die echter niet op dit tijdstip bidden, kunnen later op de dag moeite hebben met het overbrengen van informatie of kennis op anderen (communicatie).

Dhuhr

Dhuhr ('ظهر') betekent ook wel 'middag' in het Arabisch en vormt het middaggebed binnen de islam. Gedurende dhuhr zet de zon haar energie vooral om in geel licht. De kleur geel wordt geassocieerd met het gehele spijsverteringskanaal, maar vooral met de maag en de lever. Volgens de chakraleer staat deze kleur in verbintenis met onze emotionele toestand, innerlijke harmonie en vrede. Indien de dhuhr regelmatig wordt overgeslagen, kunnen mensen dus worden geconfronteerd met een slecht werkende spijsvertering en stemmingsproblemen.

Asr

Asr ('عصر ') betekent ook wel 'namiddag' in het Arabisch en vormt ook meteen het namiddaggebed binnen de islam. Gedurende asr zet de zon haar energie grotendeels om in oranje licht. De kleur oranje is verbonden met organen in ons gehele voortplantingssysteem. Deze organen spelen volgens de chakraleer een grote rol bij onze creativiteit, emoties, gevoelens en seksuele energie. Heb je bijvoorbeeld moeite om je emoties te uiten? Dan is dit gebed extra belangrijk om uit te voeren.

Maghreb

Maghreb (مغرب) betekent ook wel 'plaats van de zonsondergang' in het Arabisch en is daarom de naam voor het avondgebed binnen de islam. Op het moment van de Maghreb verandert het zonlichtspectrum in oranje naar rood. Deze kleur wordt geassocieerd met o.a. de anus, blaas, wervelkolom en de nieren. Door het verrichten van de Maghreb ervaren moslims meer stabiliteit, tevredenheid en innerlijke kracht. Nog een belangrijk punt is dat tijdens de Maghreb ouderen vaak het liefst willen dat hun kinderen binnenkomen. Volgens hen is dan de tijd waarin de djinns (bovennatuurlijke wezens) het meest krachtig zijn.

Isha

Isha (Arabisch:'عشاء') is het nachtgebed binnen de islam. Tijdens het nachtgebed verandert de zonne-energie in kleur van indigo naar helemaal zwart. Indigo wordt in de chakraleer geassocieerd met de hersenen en het zenuwstelsel. Het is daarom ook niet gek dat dit gebed staat voor meer kennis, intuïtie, controle, vaardigheid, acceptatie en loslaten. Het komt wel eens voor dat we niet kunnen slapen vanwege wat onrust in ons hoofd. Het isha gebed zorgt ervoor dat je makkelijker omgaat met spanning en daardoor sneller in slaap valt.

Tahajjud

De tahajjud (Arabisch: 'تهجدi') is het nachtgebed en is extra geliefd bij Allah. “Blijf gedurende een deel van de nacht vrijwillig wakker (voor het gebed). Waarschijnlijk zal uw Heer u een verheven rang verschaffen.” (17:79, Soera Al-Isrâ’).
Na middernacht begint de zon haar energie om te zetten in o.a. wit, roze en paars licht. Deze kleuren komen overeen met die van de pijnappelklier binnen de chakraleer. Bij routinematige uitvoering van de tahajjud kunnen moslims meer ambitie, kracht, spiritualiteit en zelfvertrouwen opwekken.
© 2017 - 2024 Saidasilvia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Traditie binnen de Islam: SunnahBinnen de Islam wordt vaak het woord Sunnah gebruikt. Maar wat is de Sunnah precies?En wat is het verschil tussen hadith…
Traditie binnen de Islam: HadithWie over de Islam leest komt het woord 'hadith' regelmatig tegen. Maar wat betekent dit begrip nou precies? En welke rol…
Leefstijl en voedingsgewoonten van de IslamLeefstijl en voedingsgewoonten van de IslamIeder geloof brengt een bepaalde leefstijl en voedingsgewoonten met zich mee. De leefstijl en voedingsgewoonten die bij…
Hadith: De betekenis en enkele classificaties ervanHadith is een overlevering van uitspraken, daden, beslissingen en eigenschappen van de Profeet Mohamed, die door zijn me…
Zijn mannen en vrouwen gelijk voor Allah?Zijn mannen en vrouwen gelijk voor Allah?De Verenigde Naties hebben in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) vastgelegd dat mannen en vrouwe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cuivie, Pixabay
  • Foto: Pixabay
  • Douwes, D 2008. De islam in een notendop, (bijna) Alles wat je altijd wilde weten.
  • Wikipedia (2010). Kanz al-Ummal. Geraadpleegd op zaterdag 20 februari 2016, van https://en.wikipedia.org/wiki/Kanz_al-Ummal.
  • Al-Yaqeen (2010). Vraag & Antwoord: Niet op tijd bidden. Geraadpleegd op zaterdag 20 februari 2016, van http://www.al-yaqeen.com/va/vraag.php?id=861
  • Answering Christianity (2016). The psychological Wisdom of Prayers in Islam was proven in Science and Psychology. Geraadpleegd op zaterdag 20 februari 2016, van http://www.answering-christianity.com/psychology_of_prayers.htm
  • For the Sake of ALLAH (2013). SECRETS BEHIND PRAYING ON TIME. Geraadpleegd op zaterdag 20 februari 2016, van https://hurmasevenler.wordpress.com/2013/03/27/secrets-behind-praying-on-time/
  • Duas (2016). Prayer in Islam. Geraadpleegd op zaterdag 20 februari 2016, van http://www.duas.org/articles/prayerinislam.htm
  • Stamcel (2016). Chakra pagina. Geraadpleegd op zaterdag 20 februari 2016, van http://www.stamcel.org/html/chakra.htm
  • Photobiology (2016). WHAT IS PHOTOBIOLOGY? Geraadpleegd op 20 februari 2016, van http://photobiology.info/introduction.html
  • Photobiological Sciences Online (2016) Circadian Rhythm and Human Health. Geraadpleegd op 20 februari 2016, van http://photobiology.info/Roberts-CR.html
Saidasilvia (36 artikelen)
Gepubliceerd: 26-05-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.