De islam wordt de grootste religie

De islam wordt de grootste religie Het christendom is anno 2015 de grootste religie gevolgd door de islam en het hindoeïsme. Nieuwe onderzoeken proberen de toekomst te voorspellen voor de drie grootste religies. Blijft de volgorde zoals het nu is of komt er verandering? De islam zal, waarschijnlijk, op den duur groter worden dan het christendom. India zal de meeste moslims herbergen. Hoe zit het met Nederland? Worden wij steeds religieuzer of juist niet?

Religies in de wereld

Godsdienst (of religie) wordt bijna overal op de wereld toegepast en kent een lange geschiedenis. Ongeveer 31 procent (2,2 miljard mensen) van de wereldbevolking bestempelt zichzelf als een christen en aanhanger van het christendom. Op nummer twee vinden we de islam. Bijna 23 procent van de wereldbevolking noemt zichzelf een moslim. Dit zijn er grofweg 1,6 miljard. Op nummer 3 vinden we de hindoes. Dit zijn er ongeveer één miljard en bevinden zich hoofdzakelijk in India.

Religie groeit

Religies groeien bijna allemaal. Met name de islam groeit erg hard. Naar verwachting zal het aantal islamieten (moslims) in het jaar 2050 gelijk zijn aan het aantal christenen. In het jaar 2070 zullen er naar verwachting meer moslims zijn dan christenen. Op dat moment zal de nummer één wereldreligie de islam zijn. Het aantal hindoes groeit ook, echter minder snel. Het aantal boeddhisten neemt de aankomende jaren juist af.

Waarom groeit de islam zo snel?

De islam kan snel groeien doordat de moslimgemeenschap relatief jong is en een hoog geboortecijfer kent. Dit betekent concreet dat er veel meer kinderen worden geboren in de moslimwereld. Deze kinderen zullen hoogstwaarschijnlijk gedogmatiseerd worden naar het islamitisch geloof. Het boeddhisme neemt in aantal juist af doordat de landen waar het boeddhisme heerst een relatief laag geboortecijfer kennen en tevens vergrijzen deze landen sterk.

Atheïsten en agnosten

Nederland, net als de meeste landen in Noordwest-Europa, is een atheïstisch land. Dit betekent dat de meeste inwoners geen geloof aanhangen. In Nederland groeit het aantal atheïsten en agnosten sterk. Ook in Scandinavië, Frankrijk en Duitsland is dat het geval. Ook worden de rijke en seculiere landen buiten Europa steeds minder gelovig. Je moet dan denken aan de Verenigde Staten, Canada en Australië. Deze grote landen kennen van oudsher zeer veel christenen. De verwachting is dat veel van de christenen in deze landen verdwijnen. Met name in de Verenigde Staten zal het aantal atheïsten en agnosten de komende jaren sterk toenemen (van 16 naar 26 procent).

Het aantal niet-gelovigen zal in 2050 ongeveer 1,2 miljard zijn. In percentages spreek je dan over 13% van de gehele wereldbevolking. In het jaar 2010 waren dat er 1,1 miljard (16% van de gehele wereldbevolking). Dit lijkt een groot verschil (100 miljoen mensen), echter is deze groei veel lager dan de groei van de wereldbevolking.

Niet-gelovigen zijn flink in de minderheid

Alhoewel er bepaalde landen zijn waar het aantal atheïsten groeit, over de gehele bevolking zal er een heel ander beeld bestaan. Het aantal atheïsten, ten opzichte van de wereldbevolking, zal de komende jaren juist minder worden. Dit heeft wederom te maken met de groei van de bevolking in zeer streng religieuze gebieden. Met name de landen in Afrika zullen een grote ontwikkeling meemaken en zeer sterk gaan groeien. In Afrika wonen voornamelijk christenen en moslims. Naar verwachting wonen in het jaar 2050 de helft van alle christenen in het continent Afrika.

Religie en statistieken

Hoe zal de wereld er uit komen te zien? Uiteraard blijft het altijd speculeren. Niets staat vast. Op basis van deze inzichten kan er toch een vrij goede inschatting gemaakt worden. Wat zijn de statistieken omtrent religie (2015)?
  • Bijna alle religies zijn aan het groeien;
  • Het aantal boeddhisten daalt;
  • Het aantal joden groeit ook;
  • Vanaf het jaar 2070 zijn er meer moslims dan christenen;
  • Het aantal niet-gelovigen stijgt, echter minder snel dan de groei van het aantal gelovigen;
  • Het aantal moslims in Europa zal in 2050 ongeveer 10 procent bedragen;
  • In 2050 zal in de Verenigde Staten de islam de op één na grootste religie zijn;
  • In 2050 woont de helft van alle christenen in Afrika;
  • India wordt langzaam overgenomen door moslims. In 2050 wonen de meeste moslims in dit land en stevent het Indonesië voorbij. Het aantal hindoes blijft echter groter.

Politiek en religies

Hoe de wereld er in 2070 uitziet weet niemand. Krijgt de moslimwereld meer macht? Komt er meer oorlog of juist meer vrede? Wat gaat de politiek doen? Komt er een donkere paus? We zullen het zien.
© 2015 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vijf pilaren van de islamBinnen de islam worden een aantal fundamenten genoemd waarop deze religie gebouwd is. Met de intentie de moslimgemeensch…
Islam en haar pijlersHedentendage is de Islam een veelbesproken en helaas ook veel bekritiseerde religie. Helaas, omdat het grootste deel van…
De islam, een wereldgodsdienstDe islam is een van de grootste godsdiensten ter wereld. Maar wat houdt deze godsdienst eigenlijk precies in?
Papa, wat is een moslim?Tahar Ben Jelloun is een gerespecteerde Marokkaanse schrijver wiens werk internationaal geprezen wordt en die al tal van…

Vakantie Bijbel Club een nieuw fenomeen?!Een spandoek of poster met daarop de tekst “Vakantie Bijbel Club, kom je ook?”. Misschien heb je zo’n doek of poster in…
Als religieuze passie dwingend wordtAls religieuze passie dwingend wordtHet aanhangen van een religie kan het leven zin geven. Een religieuze levenshouding krijgt men door ervaringen, vaak al…
Bronnen en referenties
  • www.pewresearch.org
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.