Vakantie Bijbel Club een nieuw fenomeen?!

Een spandoek of poster met daarop de tekst “Vakantie Bijbel Club, kom je ook?”. Misschien heb je zo’n doek of poster in een zomervakantie wel zien hangen en heeft het je interesse gewekt. Maar wat is een Vakantie Bijbel Club eigenlijk? Voor wie is zo'n club bedoeld? Wat kun je er doen en waar kun je zulke clubs vinden?

Wat is een Vakantie Bijbel Club?

Een Vakantie Bijbel Club of ook wel Vakantie Bijbel Week is een terugkerende activiteit voor kinderen en tieners in de zomervakantie. Deze activiteit wordt meestal georganiseerd in de eerste of laatste week van de zomervakantie. De duur van de Vakantie Bijbel Club verschilt per kerkelijke gemeente. Meestal varieert de duur van drie dagdelen tot een hele week. Tijdens een Vakantie Bijbel Week worden er allerlei activiteiten georganiseerd rond een bepaald thema. Deze activiteiten worden opgezet door één of meerdere kerken uit een bepaalde plaats en zijn meestal opgesplitst in verschillende leeftijdsgroepen.

De doelgroep

Een activiteit als de Vakantie Bijbel Club is ontstaan uit het verlangen om kinderen en tieners in aanraking te brengen met het Evangelie. In eerste instantie richten de organisatoren zich erop om kinderen die nog nooit van de Bijbel gehoord hebben of een Bijbel gezien hebben in contact te brengen met het Evangelie. Een eerste contact met de kinderen uit de wijk, het dorp of de stad waar de Vakantie Bijbel Week plaatsvindt, wordt gemaakt door spandoeken en aanplakbiljetten op te hangen, folders uit te delen en de kinderen die je op straat ziet lopen mondeling uit te nodigen. In bepaalde plaatsen is ook de gewoonte ontstaan om met bijvoorbeeld een trekker en een kar door de straten te rijden om de kinderen op te halen. Daarnaast kunnen de kinderen uit een kerkelijke gemeente ook een grote rol spelen. Ook zij worden uitgenodigd voor de Vakantie Bijbel Club. Aan hen wordt gevraagd of ze hun vriendjes en vriendinnetjes uit de straat mee willen brengen.

De activiteiten

De vormgeving van de Vakantie Bijbel Week verschilt per kerkelijke gemeente. De ene gemeente kiest ervoor om het een week lang iedere dag te organiseren. Een andere gemeente doet dit juist maar een paar ochtenden of middagen. Het is wel zo dat bijna overal de groep wordt opgedeeld in jongere en oudere kinderen. Voor hen worden dan bij hun leeftijd passende activiteiten georganiseerd. De volgende elementen staan bij elke club in elk geval op het programma:
  • Bijbelverhaal
  • Gebed
  • Leertekst
  • Spelletjes
  • Muziek
  • Knutselen
  • Eten en drinken

Bijbelverhaal

Het thema van een Vakantie Bijbel Week wordt door Bijbelverhalen ondersteund. Elke dag wordt er een Bijbelverhaal van ongeveer een kwartier aan de kinderen verteld. Het verhaal wordt vaak verduidelijkt met platen of voorwerpen. In het Bijbelverhaal is een boodschap voor de kinderen verwerkt. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de volgende boodschap: spreek altijd de waarheid, lieg niet.

Gebed

Naast het Bijbelverhaal is het gebed een belangrijk element. Voordat er een gebed gedaan wordt vindt er een gesprek met de kinderen plaats. In dit gesprek wordt uitgediept wat bidden en danken is. Ook wordt er uitgelegd wat een goede gebedshouding is. Vervolgens wordt er vaak aan de kinderen om gebedspunten gevraagd. Daarna wordt er een eenvoudig gebed gedaan.

Leertekst

Als je kinderen iets leert dan nemen ze het vaak hun hele leven mee. Daarom wordt de kinderen ook een Bijbeltekst aangeleerd. Deze tekst sluit ook weer aan bij het thema waarvoor gekozen is. De eerste keer dat de kinderen de tekst te zien en horen krijgen wordt er in een vraaggesprek uitgelegd wat de tekst betekent. Vaak zitten er wel één of meer moeilijke woorden in die de kinderen niet kennen. Om het aanleren van de tekst te vergemakkelijken worden er gebaren of een melodie gebruikt.

Spelletjes

Afhankelijk van de leeftijd worden er kortere of langere spellen georganiseerd. Voor jonge kinderen kun je denken aan: Jan Huijgen in de ton; witte zwanen, zwarte zwanen; levend memorie; zaklopen en dergelijke. Dit zijn meestal kortdurende spelletjes en sluiten aan bij de spanningsboog van de kinderen. Voor oudere kinderen kunnen er grotere spellen georganiseerd worden, zoals levend stratego, een puzzeltocht of een survivalroute.

Muziek

Een belangrijk item op elke Vakantie Bijbel Club is muziek maken. De meeste kinderen doen dit van nature graag en ze kunnen hun energie en emoties er ook in kwijt. Daarnaast is het een mooie verwerking van het Bijbelverhaal. Het is gebruikelijk dat de kinderen elke dag een lied aangeleerd krijgen dat past bij het Bijbelverhaal dat verteld is. Meestal wordt het eerst een paar keer voorgezongen en zo snel als ze het een beetje kennen, mogen ze natuurlijk meezingen. Als het lied er goed inzit, mogen de kinderen dit ook ondersteunen met muziekinstrumenten.

Knutselen

Een tweede manier van het verwerken van het vertelde Bijbelverhaal kan een knutselwerkje zijn. Ook hier wordt weer aan leeftijd en interesses gedacht. Voor de jongere kinderen zal het vaak een plak-, knip- en kleurwerkje zijn dat bedacht is. De oudere kinderen zullen meer met hout, klei en verf aan de slag gaan. In elk geval zal in elk werkje iets uit het vertelde Bijbelverhaal naar voren komen.

Eten en drinken

Natuurlijk wordt er ook in elk geval één pauze ingelast, zodat de kinderen iets lekkers kunnen eten en drinken. De kinderen hoeven zelf niets mee te brengen. Hier wordt ook vanuit de Vakantie Bijbel Club voor gezorgd. Er wordt zo goed mogelijk rekening gehouden met allergieën, geloofsovertuiging en culturen.

De locaties

Niet in elke plaats of gemeente is een Vakantie Bijbel Club te vinden. Maar het aantal Vakantie Bijbel Clubs groeit nog gestaag. Hier zijn de kerkelijke gemeentes en organisatoren erg blij mee. Ben je nieuwsgierig of er bij jou in de buurt ook een Vakantie Bijbel Club georganiseerd wordt, dan kun je dat het beste via internet opzoeken. Termen als Vakantie Bijbel Club, Vakantie Bijbel Week, kinderclub of kinderbijeenkomsten zullen al snel resultaat opleveren. Daarnaast kun je ook nog op de sites van kerken, IKEG en Evangeliestek kijken. Enkele plaatsen waarvan bekend is dat zij in de zomervakantie een club organiseren zijn: Kerkrade, Woudenberg, Driebergen, Langbroek en Nieuw-Lekkerland. 
© 2015 - 2024 Ontwerpster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ChristendomHet ChristendomHet Christendom is de grootste religie ter wereld. Het is gebaseerd op het heilige boek van de Christenen: De Bijbel. Wa…
Goede doelen: de 1 procent clubGoede doelen: de 1 procent clubWat is de 1 procent club? Wat doet de 1 procent club? Hebben we niet genoeg goede doelen in Nederland? Waarom 1%? Wie is…

Islam: de viering van het OfferfeestIslam: de viering van het OfferfeestDe islam-godsdienst raakt meer en meer verweven in onze westerse maatschappij. De islam is de godsdienst van de moslims…
De islam wordt de grootste religieDe islam wordt de grootste religieHet christendom is anno 2015 de grootste religie gevolgd door de islam en het hindoeïsme. Nieuwe onderzoeken proberen de…
Bronnen en referenties
  • http://www.evangeliestek.nl/
  • http://www.ikeg.nl/
Ontwerpster (1 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.