Islamitisch Terrorisme: de eerste generaties

Islamitisch Terrorisme: de eerste generaties De eerste generatie van militante Islamitische terroristen, die nauwe banden met Al Qaeda hadden, had een aantal sterke gemeenschappelijke ervaringen. Een groot deel had in Afghanistan gevochten tegen de Sovjet-Unie en had zich aangesloten bij Osama Bin Laden als gevolg van een ideologische tweedeling tussen de terroristen die in 1994 plaatsvond.

Osama Bin Laden

Bin Laden geloofde dat het nodig was na het gevecht tegen de Sovjet-Unie, om tegen de Verenigde Staten te vechten (en zelfs het hele Westen), omdat hij geloofde dat zij schuldig waren aan onrecht tegen de Islam. Andere terroristische groeperingen gingen verder met hun pogingen naarbije ‘vijandige’ regimes ten gronde te richten, in de seculiere Islamitische staten in het Midden-Oosten. In voorbereiding voor het gevecht tegen de vijand die ver weg was trok Osama Bin Laden in 1998 naar Afghanistan en vestigde daar meerdere trainingskampen, onderzoeksinstellingen en een bureaucratie om het geheel te ondersteunen.

Mustafa Setmariam Nasar

Een van de terroristen die in die tijd naar Afghanistan emigreerde was Mustafa Setmariam Nasar. Nasar staat beter bekend als ‘Abu Musab al-Suri’ of ‘De Syrier’. Hij heeft banden met jihad-strijders van de eerste generatie, en hij heeft ervaring in het vechten tegen de Sovjet –Unie in Afghanistan. Daarnaast steunde hij ook locale jihad-strijders in Algerije en andere landen. Voor 11 september 2001 was Nasar verdacht van het beheren van trainingskampen in Afghanistan en Pakistan voor Osama Bin Laden. Zoals meerdere mensen uit zijn groep heeft Nasar een goede opleiding.

Dit komt naar voren in zijn geschreven werken. Hij schreef onder andere de 1600 pagina’s tellende trainings handleiding genaamd ‘Globale Islamitische Verzets Roeping’. Verder heeft hij een aantal video opnamen gemaakt van zijn presentaties over hetzelfde onderwerp. Acties van de Verenigde Staten slaagden erin Nasar zelf en verscheidene andere leiders van de eerste generatie uit te schakelen of gevangen te nemen, en op die manier het onderwijzen van terroristen in de volgende generatie te bemoeilijken. Zowel het boek van Nasar als zijn video’s zijn nog op internet te vinden, ondanks dat hij gevangen is genomen in 2006 in Pakistan.

Irhabi 007

Een andere generatie moslim terroristen wordt gerepresenteerd door Younis Tsouli. Zijn identiteit was onbekend voor de autoriteiten tot vlak voor zijn arrestatie. Zijn virtuele persoonlijkheid, ‘Irhabi 007’ (betekent: ‘terrorist 007’) was echter zeer bekend. Irhabi 007 werd berucht op jihad-discussie forums om zijn technische vaardigheden in het hacken van websites, het omleggen van online spioneer-technieken en het plaatsen op het web van Jihad-trainingsprogramma’s en propaganda video’s. Gerechtelijke officieren vermoedden dat Irhabi 007 zich in de Verenigde Staten bevond, gezien hij Jihad-websites opzette en ander materiaal verborg op servers die zich in de VS bevonden. Samenwerking tussen Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten leidden tot de ontdekking en arrestatie van Irhabi 007 in zijn woning in West-Londen in 2005. Zijn enorme reputatie in online-jihad kringen had hij in slechts een jaar verkregen.
© 2008 - 2024 Daan123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afghanistan vanaf de negentiende eeuw tot aan ISAFAfghanistan vanaf de negentiende eeuw tot aan ISAFAfghanistan heeft een rijke geschiedenis, maar heeft tevens een geschiedenis die door geweld en oorlog gekenmerkt is. De…
Wahhabisme en ExtremismeWahhabisme is een extreme stroming binnen de Islam, die haar oorsprong vindt in de achtiende eeuw. Het koninkrijk Saoudi…
nieuws uitgelichtOsama Bin Laden gedoodOsama Bin Laden, een terrorist die verantwoordelijk is voor vele aanslagen, maar vooral bekend van de aanslagen op de Tw…
Bronnen en referenties
Daan123 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.