Benedictus XVI; de 265e paus (2005-2013)

Benedictus XVI; de 265e paus (2005-2013) Op maandag 11 februari 2013 heeft Joseph Ratzinger, ook wel bekend als Paus Benedictus XVI, bekend gemaakt dat hij op donderdag 28 februari 2013 zal aftreden. De 85-jarige Benedictus is de derde paus die zelfstandig gaat aftreden. Hij vertelde al in 2010 dat een paus moet aftreden als hij niet langer fysiek, psychologisch en spiritueel in staat is om zijn ambt te vervullen.

Aftreden

In 2010 liet Joseph Ratzinger al weten dat hij niet zou uitsluiten om zelfstandig af te treden. Dit zei hij in een interview voor het boek Licht van de Wereld. ''Als de paus duidelijk merkt dat hij niet langer fysiek, psychologisch en spiritueel in staat is de plichten van zijn ambt te vervullen, dan heeft hij het recht en onder bepaalde omstandigheden ook de plicht om af te treden'', dit zei de paus destijds.
Op 12 februari 2013 is naar buiten gekomen dat de paus drie maanden eerder een nieuwe pacemaker heeft gekregen. Dit werd gedaan in de Pius Xl-kliniek, die het eigendom van het Vaticaan is. Rond het jaar 2001 kreeg de paus zijn oude pacemaker ingebracht door de hartchirurg Luigi Chiarello, die ook nu de operatie uitgevoerd heeft.

Tijdens het Consistorie voor de heiligverklaring van de martelaren van Otranto op 11 februari 2013 heeft Paus Benedictus XVI, oftwel Joseph Ratzinger, bekend gemaakt om op 28 februari 2013 om 8 uur 's avonds af te treden als paus. De 85-jarige paus gaf aan dat hij door zijn hoge leeftijd niet genoeg kracht meer heeft om de functie van paus te beoefenen. Benedictus XVI is de derde paus in de geschiedenis, na Paus Gregorius XII in 1415 en Celestinus V in 1294, die bij leven aftreedt. Na zijn aftreden zal hij voortaan verblijven in zijn vakantieverblijf Castel Gandolfo. Hij blijft nog wel de rest van zijn blijven bidden voor God.

Het Vaticaan heeft op 16 februari 2013 bekendgemaakt dat het Conclaaf nog voor 15 maart kan beginnen, met als voorwaarde dat wel voldoende kardinalen op tijd in Rome kunnen zijn.

Opvolger

Er zijn gelijk na de bekendmaking van het aftreden van Benedictus gezocht naar mogelijke opvolgers. Tot nu toe zijn er al drie mogelijke opvolgers gevonden. De populairste en favoriete mand in de strijd als opvolger van de paus is de Ghanese priester Peter Turkon. Daarnaast is hij pas 64 jaar oud, wat een goede eigenschap om paus te worden, omdat de kardinalen van het Vaticaan heel waarschijnlijk op zoek zijn naar een jeugdiger iemand. Een tweede mogelijke opvolger is de Italiaan Angelo Scola, die 33 jaar na het behalen van het priesterschap de status als kardinaal ontving. Hij is 71 jaar oud, wat misschien een kritiek puntje kan zijn. Een derde mogelijke opvolger is de 68-jarige Canadees Marc Ouellet. Hij verwacht zelf in ieder geval geen paus te worden. Hij zei namelijk na zijn benoeming als prefect van de Congregatie voor de Bisschoppen 'erg verrast te zijn om voor die positie gevraagd te zijn'. Daarnaast voegde hij er het volgende nog aan toe: 'En ik denk niet dat ik ooit paus zal worden, ik denk het niet'

Levensloop

Jeugd

Paus Benedictus de zestiende is geboren op 16 april 1927 in het Duitse plaatsje Marktl am Inn. Hij is de zoon van politieagent Joseph Ratzinger senior en kokking Maria Peintner en was de jongste in het gezin van drie kinderen. Zijn jeugd bracht hij grotendeels door in Traunstein, een plaatsje vlakbij de grens Oostenrijk. Zijn vader weigerde lid te worden van de NSDAP, waarna het gezin vervolgens sterk vluchtte in het geloof. In 1939 volgde Benedictus een priesteropleiding voor de arme aan het Traunsteiner Studieseminar Sankt Michael. Dit kwam omdat ze geen studiekosten kregen, omdat ze geen lid waren van de Hitlerjugend. In 1940 is de school samengegaan met de Realschule, waardoor de meerderheid van de leraren nationaalsocialistisch was. Hierdoor werden uiteindelijk alle leerlingen door de school bij de Hitlerjugend aangemeld, waarna hij nog steeds geen studiekosten kreeg, omdat er onderscheid gemaakt werd tussen vrijwillig aangemelde kinderen en onder dwang aangemelde kinderen. Hij werd vervolgens met financiële sancties bestraft, omdat hij weigerde om deel te nemen. In 1943 werd hij samen met zijn klas ingezet om een BMW-fabriek te verdedigen. In 1945 liet hij de bewapende eenheid in de steek en keerde hij terug naar Traunstein, waar hij vervolgens door de Amerikanen krijgsgevangen werd gemaakt.

Studie

Op 18-jarige leeftijd ging Joseph filosofie en theologie studeren aan de hogeschool in Freising. Op 29 juni 1951 werd hij samen met zijn broer Georg tot priester gewijd, waarna hij voor korte tijd parochiepriester werd in München-Bogenhausen en in München-Moosach. Daarna heeft hij voor twee jaar gedoceerd aan het priesterseminaire van het aartsbisdom München-Freising. In 1957 behaalde Joseph zijn Habilitatie aan de universiteit van München, waarna hij verder ging met het doceren van dogmatiek en fundamentele theologie. Van 1962 tot 1965 was hij een officiële concilietheoloog van het Tweede Vaticaans Concilie, waar hij werkte als assistent van kardinaal Joseph Frings, de toenmalige aartsbisschop van Keulen. In 1972 was hij samen met anderen de oprichter van het theologische tijdschrift Communio, wat over de theologie ging. In 1977 werd hij nog voor korte tijd vicepresident van de universiteit van Regensburg.

Aartsbisschop

Op 28 mei 1977 werd Joseph Ratzinger junior gewijd tot aartsbisschop van München-Freising. Hij koos hierbij de wapenspreuk: Cooperatores veritatis, wat Medewerkers van de Waarheid betekent. Op 27 juni in het jaar 1977 werd hij samen met Bernardin Gantin door Paulus VI tot kardinaal beëdigd. Hij werd ook nog in datzelfde jaar hoofddocent aan de universiteit van Regensburg.

Paus

Op 19 april 2005 om 18:45 uur werd tijdens de vierde stemronde in het Sixtijnse Kapel kardinaal Joseph Ratzinger verkozen tot paus. Vervolgens kwam Joseph het balkon op, waarna hij de zegen urbi et orbi gaf en een korte toespraak in het Italiaans hield. Joseph werd geboren op 16 april, wat de dag is waarop men het feest van de Heilige Benedictus Jozef Labre viert. Joseph koos voor de naam Benedictus, wat de gezegende betekent, omdat Benedictus XV degene was die de Kerk door de Eerste Wereldoorlog heen leidde en ook wel bekend staat als de Vredespaus en Joseph wil zelf ook de vrede bewaren.

Trivia

  • Benedictus XVI spreekt verschillende talen, waaronder Duits, Italiaans, Frans, Spaans, Engels en Latijn
  • De paus speelt graag piano in zijn vrije tijd. Hij heeft ook gezegd dat hij wel van rockmuziek houdt.
  • Er is een planetoïde die in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter om de zon cirkelt naar hem vernoemt.
  • De oudst gekozen paus van de laatste 275 jaar.
  • De paus heeft een twitter account met de naam @pontifex en plaatste op 12 december 2012 zijn eerste tweet.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rva03, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De paus: het kiezen van een nieuwe pausVoor rooms-katholieken neemt de paus vanzelfsprekend een belangrijke plaats in. Maar wat als de paus, net als paus Bened…
Pausverkiezing; “wist u”Wanneer een paus is overleden, wordt er door maximaal 120 kardinalen in een afgesloten ruimte een nieuwe paus gekozen. D…

Hoe wordt de nieuwe paus gekozen?nieuws uitgelichtHoe wordt de nieuwe paus gekozen?Nadat Benedictus XVI aankondigde vrijwillig af te treden als paus moest er een nieuwe paus gekozen worden. Het proces va…
Barok en de katholieke kerkBarok en de katholieke kerkDe term barok wordt pas sinds het eind van de negentiende eeuw op een positieve manier gebruikt. Oorspronkelijk had de t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wengen, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Benedictus_XVI
  • http://www.nu.nl/
  • Krant AD
Rva03 (42 artikelen)
Laatste update: 21-02-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.