Serenity Prayer en woorden van Jezus

Serenity Prayer en woorden van Jezus De Serenity Prayer is een gebed voor bemoediging waarin drie woorden centraal staan. Het gebed heeft christelijke wortels en daarom kijken we eens wat Jezus over die woorden zegt. De Serenity Prayer is opgesteld door de theoloog en predikant Karl Paul Reinholt Niebuhr. Het is geen Bijbels gebed maar er worden drie woorden gebeden die belangrijk zijn om het herstelprogramma te volgen. Als we kijken wat Jezus daar over te zeggen heeft valt het op dat het voor een groot deel angst is waarvan we genezen moeten worden.

Zelfhulpgroepen

Het gebed wordt gebruikt in de zelfhulpprogramma´s voor verslaving. Met name bij zelfhulpgroepen waarbij het Twaalf Stappenprogramma wordt gebruikt, wordt het gebed vaak aan het einde van elke bijeenkomst uitgesproken. De bekendste zijn de Anonieme Alcoholisten.

Elfde stap
Het Twaalf Stappenprogramma is een religieus of spiritueel programma waar met behulp van het aanvaarden van een hogere Macht, je weer geestelijk gezond kunt worden. De elfde stap is hierin van wezenlijk belang.
Wij proberen door gebed en meditatie ons contact met God te verdiepen. Hoe ook ieder van ons Hem persoonlijk aanvaardt en bidden Hem alleen ons Zijn wil te doen kennen en, om de kracht die te volbrengen.

Theoloog Reinhold Niebuhr

De Serenity Prayer is een gedeelte uit een gebed van Reinhold Niebuhr, Amerikaanse theoloog en schreef het in 1943. De Anonieme Alcoholisten gebruiken het gedeelte over Kalmte, Moed en Wijsheid om tijdens of na de bijeenkomsten elkaar te bemoedigen. Oorspronkelijk is het Twaalf Stappenprogramma afgeleid van een Bijbelstudie. De twee oprichters van de AA (Anonieme Alcoholisten) hebben hun herstel te danken aan het bezoeken van de Bijbelstudie over 'zeven stappen naar Jezus'. Toen ze merkten dat die stappen werkten hebben ze die in de loop van de jaren aangepast en uitgebreid naar de huidige twaalf stappen.

Serenity prayer: gebed voor moed en wijsheid
Vader, schenk mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen,
de moed om te veranderen wat ik kan veranderen,
en de wijsheid om het verschil hiertussen te zien.
Om één dag tegelijkertijd te leven,
om van één moment tegelijkertijd te genieten,
om moeilijke tijden te accepteren als het pad naar de vrede,
om deze zondige wereld, net zoals Uw zoon Jezus Christus deed, te aanvaarden zoals het is, en niet zoals ik wil dat deze zou zijn,
om erop te vertrouwen dat U alle dingen zal rechtzetten als ik me aan Uw wil overgeef,
om in dit leven gelukkig genoeg te zijn en, om met Jezus overgelukkig te zijn: voor altijd in het eeuwige leven. Amen.


Wat zegt Jezus?

Als we in de Bijbel gaan zoeken naar de woorden kalmte, moed en wijsheid dan krijgen we een hele lijst met verwijzingen. Het is niet de bedoeling om die lijst hier weer te geven. Als lezer kun je zelf al die tekstverwijzingen er nog eens op na slaan. Wij staan stil bij een paar teksten waarin Jezus de woorden noemt.

Kalmte
  • Meteen sprak Jezus hen aan: ‘Blijf kalm! Ik ben het, wees niet bang! Matteüs 14,27
  • Ze hadden hem allemaal gezien en raakten in paniek. Maar Jezus sprak hen meteen aan en zei: ‘Blijf kalm! Ik ben het, wees niet bang.’ Markus 6; 50

In deze twee teksten roept Jezus op om kalm te blijven. Mensen zijn geneigd om in paniek uit te barsten. Vooral iemand die verslaafd is heeft de neiging om hopeloos of zielig te reageren wanneer het weer eens tegen zit. Of anders gezegd; wanneer hij er zelf weer eens een puinhoop van heeft gemaakt. Wanneer Jezus dichtbij of in jouw leven wil komen wordt een verslaafde angstig. Verslaving is een geestelijke 'ziekte'. Jezus wil ziekten genezen. Paniek en angst zijn kwalen waarmee je als verslaafde moet breken. Jezus zegt duidelijk; 'stop met paniek zaaien en laat mij binnen komen'. De verslaving aan een middel of gedrag is als het ware een vervanging voor het leven met onzekerheden of angsten. Als dat besef er is ontstaat er angst om dat los te laten.

Moed
  • Jezus zei tegen hen: ‘Waarom hebben jullie zo weinig moed, kleingelovigen?’ Toen stond hij op en sprak de wind en het water bestraffend toe, en het meer kwam geheel tot rust. Mattheus 8: 26
  • Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet. Johannes 14: 26

Het leven is een groot avontuur. Helemaal als je dat vanuit een bepaalde levensovertuiging doet. Je hebt dan immers een boodschap, een verhaal voor deze wereld. Het verhaal wat wij willen vertellen gaat over Jezus, de Zoon van God. Als je met Hem door het leven gaat zul je zeker spannende avonturen beleven. net als de discipelen. Zeker, avonturen gaan niet alleen over het vinden van schatten. Avonturen kennen ook tegenslag. Je leven kan op een storm lijken. Vertrouw op de woorden van Jezus. Hij zegt; 'waarom hebben jullie zo weinig moed? Verlies de moed niet'. Zoek niet langer naar de rust in deze wereld want die zul je nooit vinden. Ben je de moed verloren om te stoppen met je verslaving? Luister naar de woorden van Jezus, kijk goed naar de elfde stap en het Serenity Prayer.

Wijsheid
  • Want ik zal jullie woorden van wijsheid schenken die door geen van je tegenstanders kunnen worden weerstaan of weersproken. Lucas 21: 15
  • Wee jullie wetgeleerden, want jullie hebben de sleutel tot de kennis weggenomen; zelf zijn jullie niet binnengegaan, en anderen die wel binnen wilden gaan hebben jullie tegengehouden.’ Toen hij het huis verliet, waren de schriftgeleerden en de farizeeën uitzinnig van woede; ze begonnen hem over van alles uit te vragen, in een arglistige poging om hem te betrappen op een ongeoorloofde uitspraak. Lucas 11: 49 - 53

Verslaving is het tegenover gestelde van vrijheid. Verslaving werkt destructief en geestdodend. Streven naar vrijheid schept leven. Wijsheid is belangrijk om te werken aan die vrijheid. Het is nodig om je verslaving de baas te worden. Wijsheid is het tegenover gestelde van 'dommigheid' . Als we zelf of in een omgeving van verslaving blijven hangen, blijft de weg verborgen door onze eigen dommigheid en leugens of doordat van anderen. De houding van Jezus toont een sterk staaltje wijsheid. Daar kunnen we een goed voorbeeld aan nemen. Jezus is de 'deur' naar echte vrijheid.

Het werkt

'Blijf komen, het werkt als je eraan werkt' is een veelgehoorde uitspraak van leden van een zelfhulpgroep. Over de resultaten word in de GGZ zorg nogal cynisch gedaan. De twaalf stappen methode wordt in de meeste verslavingsklinieken niet vergoed door de zorgverzekeraar. De reden hiervan is dat het te religieus van aard is. Het geheim van herstel is niet het programma op zich maar het toegeven dat er een God is die kan genezen.
© 2012 - 2024 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke uitspraken deed Jezus Christus over zichzelf?Welke uitspraken deed Jezus Christus over zichzelf?Uit de uitspraken van Jezus kunnen we concluderen dat Hij zelf bewust was van zijn goddelijke identiteit. Verschillende…
Dienstbaar leiderschap in kerk en samenlevingDienstbaar leiderschap in kerk en samenlevingEr zijn verschillende manieren van leiderschap te onderscheiden. In kerk en samenleving is er behoefte aan een duidelijk…
Het Jezusgebed bidden als vorm van christelijke meditatieHet Jezusgebed bidden als vorm van christelijke meditatieHet Jezusgebed is een eenvoudig gebed. De tekst luidt: ‘Heer Jezus Christus, ontferm u over mij’. Het gebed is gebaseerd…
Het Bijbelboek de brief aan de HebreeënDe brief aan de Hebreeën is een bijzonder bijbelboek. Er ontbreekt een begroeting aan het begin en de naam van de schrij…

mijn kijk opScientology Kerk, een kritische benaderingDe Scientology Kerk is een controversiële kerk, sommigen zullen het een sekte noemen, iets waar leden het uiteraard niet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Waldryano, Pixabay
  • De Nieuwe Bijbelvertaling
  • Minnesota Twaalf Stappenprogramma
Hessel (256 artikelen)
Laatste update: 28-10-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.