Moderne Religie: Scientology

Iedereen heeft wel eens gehoord van de Scientology Kerk, maar wat is dat nou precies voor een kerk? Veel beroemde mensen zijn lid van de kerk, zoals Tom Cruise, John Travolta en Kirstie Allen. Wat heeft de kerk te bieden en waar komt ze vandaan.

Scientology in een Notedop

Scientology is een religie die een exact pad aanbiedt dat leidt naar een compleet begrip van de relaties van een persoon met zichzelf, familie, andere groepen, mensen, alle levensvormen, het materiële en spirituele universum en het Opperwezen. Scientology gelooft dat een mens veel meer is dan een product van zijn/haar genen en omgeving en spreekt de ziel aan. Scientology is geen dogmatische religie, waarbij men maar moet geloven wat er gezegd wordt, integendeel, men gaat zelf op ontdekkingsreis en ontdekt de juistheid van de principes door middel van het toepassen ervan en de resultaten die dat oplevert.

Een aantal van Scientology's belangrijkste waarheden:
  • De mens is een onsterfelijk spiritueel wezen
  • De menselijke ervaring overstijgt een enkel leven
  • De menselijke mogelijkheden zijn onbegrensd, ook al zijn ze op dit moment nog niet gerealiseerd

De mens is van nature goed, en zijn spirituele redding is van hemzelf, de mensen om hem heen en het gevoel van broederschap met het universum afhankelijk. Scientology vormt een brug tussen oosterse filosofie en westers denken. Het is vooral een kwestie van doen, meer dan van geloven. Het uiteindelijke doel van Scientology is ware spirituele verlichting en vrijheid voor iedereen. Wanneer het bewustzijn van mensen groeit, kan men beter met de problemen in het eigen leven en dat van anderen omgaan.

Scientology is wat je een toegepaste religie zou kunnen noemen, de religie wordt vooral gebruikt om het dagelijks leven beter en prettiger te maken. De focus ligt op de ziel en spiritueel bewustzijn. Er is relatief weinig aandacht voor het leven na de dood en voor God. Er wordt geloofd in God, maar er is geen doctrine of details wat dat betreft. God is de Achtste Dynamiek en wordt ook wel Oneindigheid genoemd. Scientologisten die de achtste dynamiek bereiken maken kennis met God en kunnen daaruit hun eigen conclusies trekken.

Het Begin van Scientology

Scientology begon met het boek Dianetics: The Modern Science of Mental Health, dat op 9 mei 1950 werd gepubliceerd. Dit boek werd geschreven door L. Ron Hubbard en al snel kwamen velen naar hem toe om meer te weten te komen. Dianetics betekent zoveel als wat de ziel voor het lichaam doet. Mensen hebben geen ziel, ze zijn een ziel. Mensen hebben een brein en een lichaam. Dianetics helpt met het verlichten van ongewenste emoties en gevoelens. Vier mensen vroegen Hubbard om de Hubbard Dianetics Research Foundation op te richten en deze stichting werd gevormd in Elizabeth, New Jersey. Al snel volgden vier andere stichtingen en in 1951 was Hubbard bezig met het bestuderen van de menselijke ziel en probeerde hij de vraag te beantwoorden wie of wat de menselijke geest bestuurde. Hiermee was een nieuw onderwerp geboren: Scientology, wat zoveel betekent als weten hoe zaken te weten. Hubbard begon colleges te geven in Phoenix, Arizona en al snel ontstonden er op diverse plekken ter wereld Scientology-groepen. Met de menselijke ziel als onderdeel van religie vormde een groep in Los Angeles de eerste Scientology Kerk in februari 1954. De nieuwe Kerk begon al snel te groeien.

Scientology en het Gebrek aan Antwoorden in de Moderne Samenleving

Ondanks de groeiende rijkdom van mensen in het Westen heerst er bij velen toch onvrede, het gevoel dat dit alles is. Maar een groter begrip van het zelf en van anderen zou de levensvreugde kunnen vergroten en dat is dan ook het doel van Scientology: Mensen helpen hun lot te verbeteren door een groter begrip te kweken. Door het grote verschil tussen technologische kennis, die de afgelopen jaren enorm is toegenomen en de kennis van de mens zelf is dit gevoel van onvrede ontstaan. De ultieme vragen die mensen zich al eeuwenlang stellen: waar komen we vandaan? Wie zijn we? Wat is het doel? daar levert de moderne wetenschap geen antwoord op en de oude antwoorden voldoen niet meer voor veel mensen. Scientology geeft echter moderne antwoorden op deze oude vragen. En het werkt met duidelijk toepasbare methoden waardoor de mens zichzelf leert kennen en daardoor ook anderen en uiteindelijk het leven zelf.

Lichaam, Brein en Thetan

Het lichaam is inclusief de hersenen en die moeten niet verward worden met het brein. Het doel van de hersenen is om boodschappen door te geven, het wordt aangeduid als 'switchboard'. Het brein bestaat vooral uit beelden, het is een verzameling van ervaringen, herinneringen, conclusies, ideeën en beslissingen. Thetan is de ziel, de essentie van de mens. Omdat het woord ziel zoveel betekenissen heeft, koos Hubbard ervoor om het de naam Thetan te geven, gebaseerd op de Griekse letter theta. Thetan bestaat los van het lichaam en het brein en kan uittreden uit het lichaam (dit heet exteriorization) en toch controle houden over het lichaam. Iemand die in staat is om zijn/haar thetan los te maken van het lichaam heet een Operating Thetan (OT).

Xenu

Binnen de Scientology doctrine is Xenu een galactische heerser die 75 miljoen jaren terug biljoenen mensen naar de aarde bracht en rond vulkanen plaatsten, die hij vervolgens opblies met hydrogene bommen. Hun zielen hoopten zich samen en hechten zich aan de lichamen van de overlevenden. Deze gebeurtenissen staan bekend als 'Incident ll' of 'The Wall of Fire' en de traumatische herinneringen als 'R6 Implant'. Het Xenu-verhaal is iets wat de Scientology Kerk niet naar buiten brengt in publieke uitingen en wat veel kritiek heeft opgeleverd.
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
L. Ron Hubbard, Stichter van de Scientology KerkVan weinig bekende mensen is het leven zo in raadselen en mysteries gehuld als dat van Ron Hubbard, de stichter van de S…
mijn kijk opScientology Kerk, een kritische benaderingDe Scientology Kerk is een controversiële kerk, sommigen zullen het een sekte noemen, iets waar leden het uiteraard niet…
Hollywood beautysecrets - VermagerenHeb je zin om minimum 5 tot 10 kilo te vermageren op slechts enkele weken tijd, maar weet je niet hoe? Wil je slank en f…

De islam (religie)De islam (religie)De islam is een monotheistische godsdienst. Het geloof in Allah staat centraal. Er zijn verschillende hoofdstromingen bi…
De Oorspronkelijke Religie van Tibet: BonWie aan Tibet en religie denkt, denkt waarschijnlijk automatisch aan het boeddhisme, maar voordat in de achtste eeuw het…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Scientologists
  • www.scientology.org
  • www.relgionfacts.com
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 08-03-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.