L. Ron Hubbard, Stichter van de Scientology Kerk
Van weinig bekende mensen is het leven zo in raadselen en mysteries gehuld als dat van Ron Hubbard, de stichter van de Scientology Kerk, een kerk die wereldwijd vele miljoenen leden telt en waarover de vreemdste geruchten de ronde doen. Een kijkje op hun website geeft weinig inzicht in wat er werkelijk gaande is, er worden geen concrete uitspraken gedaan. Ron Hubbard overleed op 24 januari 1986, maar ook omtrent zijn dood doen tal van verhalen de ronde. Felle critici strijden met fervente aanhangers van Scientology over wie Ron Hubbard werkelijk was.
De Jeugd van Hubbard
Hubbard werd geboren als Lafayette Ron Hubbard op 13 maart 1911 in Tilden, Nebraska. Een groot deel van zijn jeugd bracht hij door in Montan. Ook reisde hij door Azië en de Zuid-Pacific, zijn vader was als militair in Guam gestationeerd. Hij begon een studie aan de George Washington University in New York, maar hield het al snel voor gezien en begon te schrijven. Hij legde zich vooral toe op science fiction en fantasy. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was Hubbard korte tijd in het Amerikaanse Marine Corps, waarbij hij het bevel had over twee schepen, maar beide keren werd hij door zijn meerderen teruggeroepen omdat hij niet capabel zou zijn. De Scientology-biografie van het leven van Hubbard wijkt nogal af van wat meer kritische beschouwers als informatie geven. Zo zou Hubbard zijn jeugd vooral op de ranch van zijn rijke grootvader hebben doorgebracht, terwijl andere hem in een huis in Helena, Montana plaatsen. Hetzelfde geldt voor de reizen van Hubbard in Azië, scientologen laten hem Boeddhistische monniken ontmoeten in China, terwijl anderen hem veel oppervlakkiger over laten komen.
Hubbard en Dianetics
Een van de bekendste geruchten over Hubbard is dat hij een weddenschap zou zijn aangegaan dat hij een sekte zou kunnen stichten, die hem miljoenen zou opleveren. Dat gerucht is, zoals zoveel geruchten rond
Scientology, niet te verifiëren. Wel heeft Hubbard diverse uitspraken gedaan waaruit blijkt dat dit gerucht niet uit de lucht gegrepen is en dat zijn belangrijkste motief voor het stichten van zijn sekte een financiële was. Hubbard begon zijn carrière als science fiction schrijver en in zijn latere werken is daar nog veel van terug te vinden. Tijdens het schrijven van deze boeken deed hij, naar eigen zeggen, een ontdekking van grote filosofische en psychologische waarde. Dit vormde de basis van zijn boekje: Dianetics: The modern Science of Mental Health dat in 1950 verscheen. Het is te bezien als een soort van psychotherapie, waarbij iemand terug keert naar een eerdere staat van zijn, een soort regressie-therapie. Het boekje was zeer populair en overal in de Verenigde Staten werden zelfhulpgroepen opgezet, met Dianetics als basis. Dianetics zou vervolgens de basis worden voor wat later de Scientology Kerk zou gaan heten. Hubbard legde voortdurend links tussen wetenschap en zijn religie, al zijn die links voor een buitenstaander niet te bevatten. Hij breidde zijn ideeën uit en hieruit werd vervolgens Scientology geboren. Al snel had Hubbard aanhangers in diverse landen en aan het begin van de jaren zestig stond hij aan het hoofd van een wereldwijde organisatie met duizenden leden.
De Controverse
Vanaf het begin dat Dianetics verscheen was Hubbard het middelpunt van controverses. Zijn werk, zijn leven, alles riep bij diverse partijen vragen en kritiek op. Zijn aanhangers aanbaden hem, maar zijn critici hadden totaal geen vertrouwen in Hubbard. Een bekend fenomeen is de afkeer van Hubbard voor de psychiatrie. Voor Hubbard belichaamden psychologen en psychiaters het ultieme kwaad en ook de medicijnen, 'psych drugs', die zij eventueel voorschreven. Een pikant detail hierbij is dat toen hij stierf Hubbard vrijwel zeker onder invloed van dergelijke medicijnen. Zijn afkeer van deze sector is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat zij zijn grootste
critici waren vanaf het begin. Psychiaters en psychologen zagen Scientology en wat er aan vooraf ging als hersenspoeling en het op effectieve wijze legen van de zakken van de aanhangers van de kerk. Deze artsen worden door Hubbard omschreven als Supressive Persons, het meeste negatieve label wat Scientology te bieden heeft. Een Supressive Person hoeft niet op genade te rekenen van Hubbard en zijn aanhangers.
Hubbard en zijn Dood
Eind 1966 kwam Hubbard aan het hoofd te staan van zijn eigen vloot. Met Sea Org reisde hij de wereld rond voor acht jaren. De jaren zeventig waren minder succesvol voor Hubbard, hoewel hij financieel zeer succesvol bleef, maar hij werd door diverse processen bedreigd en ging uiteindelijk een leven leiden waarbij hij elke publiciteit schuwde. De laatste twee jaar van zijn leven bracht Hubbard door in een trailer in Californië, maar zijn gezondheid was inmiddels zeer slecht. Op 24 januari 1986 overleed hij uiteindelijk en werd gecremeerd. Voor Scientologen betekende dit dat hij zijn leven nu op een ander plan leidt en dat hij zonder lichaam kan. Hij had Scientology verstaan te geven dat ze zijn leer moesten voortzetten en dat hij later zou incarneren als een politieke leider in plaats van een religieuze.