Wat is het onderscheid tussen Boeddha en Budai

Wat is het onderscheid tussen Boeddha en Budai Een Boeddha krijgen brengt geluk, dat weten vele mensen. Een Boeddha moet je krijgen en niet zelf kopen. Maar waar denk je aan wanneer je de naam Boeddha hoort? Een dikke, lachende man of een slanke man met haar? De eerste is namelijk niet Boeddha, maar Budai, en wordt vaak verward met Gautama Boeddha, de werkelijke Boeddha. Wie was deze monnik en wat wilde hij de mens leren met het boeddhisme? Een Boeddha is een titel aan een persoon die verlicht is. Een Boeddha kan worden gezien als een soort prins die het licht heeft gezien en Boeddha betekent dan ook "de verlichte".

Boeddha

Wanneer we spreken over Boeddha, hebben we het over Gautama Boeddha, ook wel Siddhattha genoemd. Gautama Boeddha was een spiritueel leraar in het Indiase land en richtte het boeddhisme op. Gautama leerde mensen om te kiezen voor de middenweg. Gautama was een monnik en stichtte het boeddhisme in de tijd dat het Brahmanisme nog de religie was in India. Naast boeddhisme kwam ook het Jainisme op.

Gautama Boeddha leefde van 450 tot 370 BCE in het tegenwoordig genaamde Nepal en zou ongeveer tachtig jaar oud zijn geworden. De exacte tijden zijn niet met zekerheid bekend, want mogelijk zou hij geboren zijn in 563 BCE of 486 BCE. Gautama was zoon van koning Suddhodhana en koningin Maya, maar zijn moeder stierf in het kraambed. Onder het streng toeziende oog van zijn vader leefde Gautama zonder gelukkig te zijn, al baadde hij dan in weelde. Getrouwd met zijn nicht kreeg hij een zoon, maar nog altijd ongelukkig. Op een dag zag hij vier arme mannen (een oude man, een zieke man, een dode man, en een asceet) en besefte dat de asceet die niets bezat toch vele malen gelukkiger was. Ondanks de angst van zijn vader dat hij een asceet (iemand die het reine pad bewandeld en zich onthoudt van al het genot en zelfzucht) zou worden, besloot hij dit leven te leiden. Hij trok weg en kwam uiteindelijk op de negenenveertigste dag tot inzicht over zijn vorige levens en over het lijden van de mens en werd zo een verlicht persoon.

De basis van het boeddhisme is dan ook te vinden in het lijden en om hiervan bevrijd te zijn. Met de Vier Nobele Waarheden werd het lijden beschreven (het lijden, de oorzaak: verlangens, de opheffing, en het pad naar de opheffing). Oplossing is mogelijk via het edele achtvoudige pad: het pad naar verlichting.
  1. Juist begrip
  2. Juiste gedachten en intenties
  3. Juist spreken
  4. Juist handelen
  5. Juiste wijze van levensonderhoud
  6. Juiste inspanning
  7. Juiste indachtigheid
  8. Juiste concentratie

Het lijden en het verlossen zijn niet per se verbonden aan concrete zaken zoals ziekte en verlies, of meer geld hebben of macht en aanzien.

Budai

Budai, die ook wel de bijnaam de Lachende Boeddha draagt wordt door vele Westerse mensen ook wel geassocieerd met de werkelijke Boeddha. Dit is echter een fout, want in tegenstelling tot Gautama Boeddha is Budai een dikke kale man, terwijl Boeddha slank en met haar. De naam Budai is Chinees en betekend Stof Zak ("Cloth Sack"), vanwege de zak die hij met zich meedroeg, met daarin zijn enkele bezittingen. In het Japans wordt hij Hotei genoemd, en in het Vietnamees is het Bo Dai.

Budai was een boeddhist en zijn boeddhistische naam was Qieci. Deze man, die werd gezien als goed en geliefd, was een monnik. Hij werd gewaardeerd door zijn vrolijkheid, zijn gulheid en zijn wijsheid. Hij zou snoep uitdelen aan arme kinderen.

Het is niet alleen in de Westerse wereld dat Budai wordt gezien als een Boeddha, want dit geldt ook voor bepaalde boeddhisten. Hij wordt vaak geassocieerd met Maitreya, wie de toekomstige Boeddha was. Maitreya was een boeddhist die volledige verlichting behaalde en hij zou de vijfde Boeddha zijn (na Gautama Boeddha). Wanneer Maitreya komt, zullen de oceanen verkleinen om hem toe te laten en een soort nieuwe wereld zou worden gecreëerd. Budai zou een reïncarnatie van Maitreya zijn. Hij zou gesproken hebben voor zijn dood:
Maitreya, the true Maitreya
has billions of incarnations.
Often he is shown to people at the time;
other times they do not recognize him.

(Maitreya, de ware Maitreya
heeft miljarden incarnaties.
Vaak wordt hij aan de mensen getoond;
op andere moment wordt hij niet herkend.


Hoewel Budai dus geen Boeddha is geweest, zou hij wel een toekomstige Boeddha kunnen worden.

Het zou geluk brengen om over de buik van Budai te aaien bij het voorbijgaan.
© 2012 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gelukssymbolen: de Lachende en de Huilende BoeddhaGelukssymbolen: de Lachende en de Huilende BoeddhaDe Lachende Boeddha (Maitreya) brengt geluk en blijheid; de Huilende Boeddha houdt het kwaad buiten de deur en neemt je…
Het boeddhisme - wegen naar verlossingAls je mensen vraagt waar ze aan denken bij het Boeddhisme krijg je vaak het antwoord, een boeddha beeld. Maar er hoort…
Betekenis van de lachende Boeddha: Boeddha van de toekomstDe lachende boeddha is in veel landen in Zuidoost Azië in tempels te vinden. Maar ook bij mensen thuis of op straat.Ook…
Uitleg over het BoeddhismeIedereen heeft wel eens gehoord van het Boeddhisme, maar niemand kan echt vertellen wat het precies inhoud en wat de bel…

De Heilige boekenmijn kijk opDe Heilige boekenEen opinie over zin en onzin van heilige geschriften. Onze wereld kent een veelvoud aan heilige boeken en geschriften, v…
Rangoli – een kleurrijke culturele en religieuze traditieRangoli is een woord uit het Sanskriet dat betekent ‘creatieve uiting van kunst door het gebruik van kleur’. Het heeft e…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Budai
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Boeddhisme
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.