Uitleg over het Boeddhisme

Iedereen heeft wel eens gehoord van het Boeddhisme, maar niemand kan echt vertellen wat het precies inhoud en wat de belangrijkste kenmerken er van zijn. Met behulp van dit artikel wordt het je (hopelijk) allemaal wel duidelijk

De geschiedenis

Boeddhisme is een van de grootste religies ter wereld die ontstond in India. Het is een pad van studie en beoefening en het wordt al meer dan twee en een halfduizend jaar beoefend. Het doel van het Boeddhisme is de bereiking van de Verlichting of het boeddhaschap. Boeddha is geen naam van iemand, maar een titel. De Boeddha is geen god maar een mens zoals wij mens zijn. Siddharta Gotama was de eerste persoon die de titel van Boeddha kreeg. Hij trok op 80jarige leeftijd door Noord India om het pad naar Verlichting te onderwijzen. Zijn leer wordt in Azië Boeddha Dharma genoemd.

Verschillende leren

Het Boeddhisme bevat 2 grote dogmatische scholen:
  • Het Hinayana ('kleine voertuig')
  • Het Mahayana ('Grote Voertuig')
De grondslagen werden gelegd door Siddharta Gautama of de Boeddha.

Wie?

Gautama Boeddha was de stichter van het boeddhisme. Hij bereikte na meditatie onder de Bodhi-boom de verlichting.
Hij werd niet als een God aanbeden maar toch zijn er vele beelden van hem.

De kenmerken van deze beelden zijn:
  • Lange oorlellen met daarin prinselijke juwelen
  • Een knot op het hoofd, die symbool is van wijsheid en verlichting

Het Boeddhisme is eigenlijk geen godsdienst, maar wel een geheel van leer- en leefregels. De bedoeling is dat mensen zich bevrijden uit het lijdensbestaan. Het Boeddhisme beschikt over een soepelheid zich aan te passen aan toestand, culturen en beschaving die vaak ( meestal ) in felle tegenstelling tot elkaar schijnen te staan. De Boeddha zou zelf 84 000 verschillende versies van zijn leer onderricht hebben.

4 edele waarheden

De eerste edele waarheid:

Het leven is getekend door het lijden in zijn meningvuldige vormen. Het bestaan in de wereld van lijden, de wereld van geboorte-en-dood is onvolmaakt. Ondanks dat er momenten zijn van vreugde en misschien zelfs van geluk, toch blijft deze onvolmaakt. Het draagt de onvermijdelijke tekenen van leed: zowel van lichamelijke pijn als van mentaal, psychisch en spiritueel lijden.

De tweede edele waarheid:

Het lijden ontstaat uit ons eigen leven. We moeten er niemand, geen ander mens of een God de schuld geven. De oorsprong van het lijden is zelf-gerichte verlangens, passies, haat en begeertes. We trekken alles naar onszelf toe. Maar ik die wij zo centraal stellen is volgens de Boeddha een illusie. We staan er voortdurend op dat het leed voorkomt uit de weigering van de anderen dat ik van ons te aanvaarden, te verafgoden. Deze illusie maakt dat we er niet in slagen de wereld te zien in zijn ware aard.

De derde edele waarheid:

De opheffing van het lijden. Door de onwetendheid uit te schakelen, realiseren we de toestand van het niet-lijden. Deze toestand van spirituele volmaaktheid is rust: het nirvana, de uitdoving van het lijden. Of de ‘Verlichting’.

De vierde edele waarheid:

De weg die voert naar de opheffing van het lijden. ‘ Het edele Acht-voudige pad ‘, zo genoemd omdat het samengesteld is uit 8 regels.

Het wiel met acht spaken:
  1. Juist inzicht
  2. Juiste gezindheid
  3. Juist gebruik van woorden
  4. Juiste handelswijze
  5. Juist levensonderhoud
  6. Juiste inspanning
  7. Juiste achtzaamheid
  8. Juiste geneesconcentratie

Deze spaken kunnen we onderverdelen in drie groepen:

Eerste groep: 1 en 2

'De wijsheid', het Boeddhisme is de religie van de Wijsheid met een grote W.

Tweede groep: 3, 4 en 5

Het zedelijk gedrag in daden, woorden en gedachten.
Het zedelijk gedrag is de infrastructuur van de leer, voor het op-en openbloeien van de wijsheid.

Derde groep: 6,7 en 8

Het beheersen en vrijmaken van de geest (meditatie).

Dus..

Het boeddhisme is geen theorie, maar een dagelijkse beleving. Wijsheid en mededogen worden beschouwd als 2 emenaties van het absolute boeddhaschap. De ware aard die verschijnt zodra de wolken en nevels van begeerte, haat en niet-weten verdwenen zijn, is niet anders dan het boeddhaschap.
© 2010 - 2024 Uzumaki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het boeddhisme - wegen naar verlossingAls je mensen vraagt waar ze aan denken bij het Boeddhisme krijg je vaak het antwoord, een boeddha beeld. Maar er hoort…
Stromingen binnen het boeddhismeOnder de noemer boeddhisme vallen verschillende stromingen. Na het overlijden van de historische Boeddha is zijn leer ve…
Het boeddhisme in een notendopHet boeddhisme in een notendopBoeddhisme, een levenswijze uit het oosten. Velen kennen het, maar alleen oppervlakkig: mannen in een gewaad en ze zijn…
Boeddhisme (religie)Boeddhisme (religie)Het boeddhisme is een religie. Het doel van boeddhisten is om te ontsnappen uit de cirkel van wedergeboorten, oftewel de…
Van rode paperclip tot huisVan rode paperclip tot huisJe bent platzak, je hebt geen job en toch wil je vooruit in het leven. Dat kan, met één enkele rode paperclip! Het ongel…
Uzumaki (1 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.