Rookverbod Horeca
Het doel van het rookverbod in de horeca is werknemers de gelegenheid te geven op een rookvrije werkplek. Het rookverbod in de horeca werd in 2008 ingevoerd. Uitzondering zijn de “kleine café’s” zonder personeel, waar roken wel is toegestaan, mits de eigenaar akkoord gaat. In de andere gevallen riskeert de eigenaar een fikse boete. Dit artikel gaat over de invoering en argumenten voor en tegen het rookverbod in de horeca.
Uitzondering rookverbod kleine cafés
De zogenaamde “kleine cafés” met een perceeloppervlak van maximaal 70 m2 ontspringen wellicht de dans. Het kabinet-Rutte wil het rookverbod in kleine cafés opheffen. De Raad van State moet zich nog over dit ontwerpbesluit buigen. Enkele eigenaren van (kleine) eenmanszaken zijn in 2009 naar de rechter gestapt met het verzoek om het rookverbod in kleine cafés af te schaffen. Vanwege ruimtegebrek zagen zij geen mogelijkheden om een aparte rookruimte in te richten.
Rookverbod horeca
In de andere horeca, zoals restaurants, discotheken, cafés en sportkantines blijft het rookverbod van kracht. De luchtkwaliteit in de horeca is verbeterd en rokers hebben meer succesvolle pogingen ondernomen om hun rookverslaving te stoppen.
Boetes overtreden rookverbod
De boetes voor het overtreden van het rookverbod in de horeca zullen fors gaan stijgen. Dit heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in januari 2011 aangekondigd. De huidige boetes hebben een onvoldoende afschrikkende werking. Soms wordt het rookverbod openlijk overtreden. Bovendien zijn kleine cafés zonder personeel al vrijgesteld van het rookverbod in de horeca.
Argumenten voor rookverbod horeca
- Roken is slecht voor de gezondheid, want in sigaretten zitten schadelijke stoffen die aandoeningen zoals kanker kunnen veroorzaken. Meeroken heeft hetzelfde effect.
- Rokers hebben recht op een rookvrije werkplek
- Wat betreft het rookverbod in restaurants: het bederft de eetlust als degene die naast je zit, rookt.
- De stankoverlast die roken met zich meebrengt
- Stoppen met roken: mensen die willen stoppen met roken, worden niet meer in de verleiding gebracht als zij een avondje uit gaan.
Argumenten tegen rookverbod horeca
- Roken is gezellig, een gewoonte. Met de invoering van het rookverbod blijft een bepaalde groep rokers thuis, onder het motto “daar mag het wel”.
- Een andere argument tegen de invoering van het rookverbod is dat het horecapersoneel weet dat zij met sigarettenrook te maken kunnen hebben. Dat hoort bij hun baan.
- Het rookverbod heeft als gevolg dat veel mensen niet meer naar uitgangsgelegenheden en restaurants gaan. Als er minder mensen komen, leidt dat tot daling van de omzet. De eigenaar ziet zich dan genoodzaakt om personeel te ontslaan. Baanverlies is het gevolg.
- Café-eigenaren zijn prima in staat om het rookverbod te reguleren