Wie heeft er recht op gratis rechtsbijstand?

Wie heeft er recht op gratis rechtsbijstand? De kosten van een gerechtelijke procedure kunnen eenvoudig in de duizenden tot tienduizenden euro’s lopen. Om ook juridische bijstand voor lagere inkomens mogelijk te maken, bestaat er een mogelijkheid tot gratis rechtsbijstand. Doordat er altijd een eigen bijdrage in rekening wordt gebracht, spreken wij over gesubsidieerde rechtsbijstand. Iedere burger loopt het risico om in een rechtszaak betrokken te raken. Het kan zijn als een claimer, maar u kunt ook juridische kosten moeten maken om u te verweren in een rechtszaak. Door het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering kunt u de kosten grotendeels afdichten, maar niet iedereen heeft een dergelijke verzekering afgesloten.

Mede door de hoogte van de premie (3 euro tot 20 euro per maand, afhankelijk van de dekking) zullen de meeste burgers geen rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Op het moment dat ze in een situatie terecht komen dat ze juridische hulp nodig hebben, is het uiteraard niet meer mogelijk om een dergelijke verzekering af te sluiten voor de lopende issue. De rechtsbijstandsverzekering waarbij ook dekking bestaat voor geschillen rondom het inkomen, is de premie het hoogst.

Wat is gesubsidieerde rechtsbijstand?

Afhankelijk van uw inkomen en uw vermogen, kunt u recht hebben op juridische bijstand tegen lage kosten. Een geschil uitvechten in de rechtbank kan u eenvoudig duizenden euro’s gaan kosten. In bepaalde gevallen krijgt u het geld terug indien u de rechtszaak wint, maar u moet er vanuit gaan dat u de kosten zelf moet gaan dragen. Aan de hand van uw vermogen en inkomen kan worden bepaald of u recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand. Er zal in ieder geval een eigen bijdrage in rekening worden gebracht. De hoogte hiervan is ook weer afhankelijk van het vermogen en het inkomen.

Hoe kunt u gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen?

Dit kan worden ingediend door de rechtsbijstandverlener. Hij of zij kan hiervoor een aanvraag indienen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Deze zal de aanvraag gaan beoordelen op basis van uw financiele situatie en de inhoudelijke gegevens van de zaak.

Vanaf welk inkomen bestaat er recht op gesubsidieerde rechtsbijstand?

De inkomenseisen kunnen van jaar tot jaar verschillen. Voor 2011 zijn de eisen dat een alleenstaande geen hoger bruto verzamelinkomen mag hebben dan €25.600. Voor gehuwden, geregistreerde partners, eenoudergezinnen en samenwonenden geldt, dat het gezamenlijk inkomen niet hoger mag zijn dan €34.700.

Deze gegevens worden verstrekt door de Belastingdienst over twee jaar eerder dan het jaar van het aanvragen. Deze gegevens zijn namelijk bekend en ook definitief. In het geval hierdoor een vertekend beeld ontstaat (door bijvoorbeeld een inkomensdaling), kunt u verzoeken om de aanvraag te beoordelen aan de hand van gegevens van vorig jaar of dit jaar.

Hoogte van het vermogen is ook van belang

Indien u boven een bepaald bedrag aan vermogen uit komt, hebt u geen recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Ook deze gegevens kunnen worden achterhaald bij de Belastingdienst. Het vermogen waar u niet boven mocht komen in 2009 (het peiljaar over het jaar 2011) bedroeg €20.661 per belastingplichtige. Het bedrag is gelijk aan de heffingsvrijstelling in box drie wat betreft de vermogensrendementsheffing. Voor ieder minderjarig kind komt er een bedrag bij van €2.762. Voor burgers van 65 jaar en ouder bedraagt het maximale vermogen €27.350.
© 2011 - 2023 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen doe je zoGesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen doe je zoAls u te maken hebt met een juridisch probleem en over een laag of lager inkomen beschikt, kunt u eventueel aanspraak ma…
Gesubsidieerde rechtsbijstand - Pro Deo advocaatGesubsidieerde rechtsbijstand - Pro Deo advocaatMensen die een advocaat nodig hebben maar deze niet kunnen betalen kunnen een beroep doen op de Wet op de Rechtsbijstand…
Rechtsbijstand: voorwaarden en tipsMocht je onverhoopt in een rechtszaak verwikkeld raken of op een andere manier juridische hulp nodig hebben waar je niet…
Hoeveel eigen bijdrage betalen voor een advocaat in 2021?Hoeveel eigen bijdrage betalen voor een advocaat in 2021?Iemand die aanspraak maakt op gesubsidieerde rechtsbijstand dient hiervoor een eigen bijdrage te betalen aan een advocaa…

Bijverdienen met uitkeringDit artikel bespreekt de gevolgen van bijverdienen met een WW-uitkering, een Wajong uitkering of bijstandsuitkering. De…
Rookverbod HorecaHet doel van het rookverbod in de horeca is werknemers de gelegenheid te geven op een rookvrije werkplek. Het rookverbod…
Bronnen en referenties
  • Postbus 51
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.