Hoe kan ik mijn naam veranderen? Wijzig nu je voornaam!

Ontdek hier het antwoord op de vraag "Hoe kan ik mijn voornaam laten veranderen?". Vele mensen kampen met deze vraag en lopen al jaren rond met een foutieve voornaam op hun identiteitskaart. Bij de aanvraag van een nieuwe voornaam moet je echter wel een goede reden hebben om deze te veranderen. Je kan natuurlijk ook een extra voornaam toevoegen of een tweede naam verwijderen. Met een goede reden is meestal alles mogelijk tegenwoordig!

De procedure

Om uw voornaam te kunnen veranderen moet u een verzoekschrift tot voornaamswijziging indienen bij de rechtbank. Denk echter niet dat u er zo makkelijk en goedkoop vanaf komt, voor deze procedure bent u verplicht een advocaat in te schakelen. De gehele procedure verloopt schriftelijk, u hoeft dus niet in persoon naar de rechtbank te gaan.

Gegronde redenen

De rechtbank vereist een goede reden om de voornaam de veranderen, dat is de wet. In de praktijk blijkt echter dat men hier tegenwoordig soepeler in geworden is en dat er veel meer mogelijk is dan vroeger. Er moet echter nog steeds een gegronde reden geformuleerd worden, enkele redenen die steeds geaccepteerd worden zijn:
  • Na de geboorte is er een onjuiste naam opgegeven bij de aangifte.
  • De persoon in kwestie heeft een geslachtsverandering ondergaan waardoor de betreffende voornaam niet meer passend is.
  • De drager van de voornaam vindt zijn of haar naam lelijk.

Bij minderjarigen

Een kind dat jonger dan twaalf jaar is moet wettelijk gezien vertegenwoordigd worden door zijn ouders of zijn wettelijke voogd. Wanneer het kind twaalf jaar of ouder is wordt het kind gehoor door de rechtbank. Bij minderjarigen is men veel strenger op het goedkeuren van nieuwe namen. De redenen die een kind moet opgeven voor een nieuwe naam te krijgen moeten veel zwaarder zijn dan die van een volwassene persoon. Wanneer een kind geadopteerd wordt is dit genoeg reden om een naam te mogen veranderen. Maar dan nog wordt deze niet automatisch goedgekeurd en moet de rechtbank erover beslissen.

Wanneer hij afgekeurd is

Wanneer het verzoek op een nieuwe voornaam afgekeurd is komt de advocaat opnieuw in werking. Deze heeft dan drie maanden de tijd om in beroep te gaan om zo de nieuwe voornaam toch te kunnen doorvoeren.

Wanneer hij goedgekeurd is

Wanneer de rechtbank uw verzoek tot naamswijziging heeft goedgekeurd zal deze de nieuwe voornaam doorgeven aan de burgerlijke stand. Hierna wordt automatisch uw geboorte-akte gewijzigd en wordt de nieuwe voornaam doorgevoerd in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA). Alle overheidsinstanties en pensioenfondsen krijgen automatisch een seintje dat de voornaam gewijzigd is. Voor documenten als het rijbewijs, bankkaart, verzekeringspapieren, etc. is de persoon in kwestie zelf verantwoordelijk. Deze zullen dan ook opnieuw aangevraagd moeten worden.
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Redenen om uw voornaam of achternaam aan te passenIn bepaalde gevallen is het mogelijk om uw achternaam of voornaam aan te passen. Het is niet altijd mogelijk om een wijz…
Verandering van persoonsnaamVerandering van persoonsnaamIedereen heeft verplicht een voornaam en een achternaam. Een voornaam kan zo goed als vrijuit worden gekozen en kan alle…
Je achternaam wijzigen of doorgevenJe achternaam wijzigen of doorgevenEen naamsverandering na het huwelijk komt relatief vaak voor. Over het algemeen zijn het de vrouwen die hun naam verande…
Het wijzigen van een achternaamEr kunnen voor mensen vele redenen zijn om van hun achternaam af te willen. Niet in alle gevallen is dit ook mogelijk. W…

Bezwaarschrift indienenHoe kunt u een bezwaarschrift opstellen? Aan welke eisen moet een bezwaarschrift voldoen? Als u het niet eens bent met e…
Pensioenopbouw bij uitkering WW, WIA, WAZ, Ziektewet, WajongBouw je pensioen op als je een uitkering van het UWV ontvangt? In dit artikel vindt u het antwoord op deze vraag.
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.