De nieuwe regels omtrent gastouderopvang

De nieuwe regels omtrent gastouderopvang Je hebt besloten dat je je kindje door een gastouder laat opvangen of misschien worden jouw kinderen al door een gastouder opgevangen. Vanaf januari 2010 veranderen de regels omtrent gastouderopvang. Dit betekent voor veel ouders dat hun gastouder niet aan de wettelijke eisen voldoet. Wat zijn deze eisen precies en welke regels zijn er verbonden aan de nieuwe gastouderopvang? Kortom, alles wat je moet weten over de nieuwe regels omtrent de gastouderopvang. De overheid vindt het belangrijk dat gastouderopvang blijft bestaan, maar wil wel dat het aan een aantal kwaliteitseisen voldoet. Daarom nemen ze maatregelen om kwaliteit en betaalbaarheid te garanderen en misbruik tegen te gaan. Bij misbruik kun je denken aan gedeclareerde uren die in werkelijkheid niet zijn gebruikt of declareren van uren die door de vader worden opgevangen (in de situatie van gescheiden ouders). De veranderingen die vanaf 1 januari 2010 ingaan, hebben betrekking op zowel vraagouders, gastouders als gastouderbureaus.

Veranderingen voor vraagouders

 • Als vraagouder krijg je subsidie van de overheid (toeslag kinderopvang) om tegemoet te komen in de kosten. Voor de definitieve toekenning van d ekinderopvangtoeslag over 2010 hoeft de gastouder niet geregistreerd te zijn in het Landelijk Register Kinderopvang. Vanaf 2011 heb je als vraagouder wel alleen recht op kinderopvangtoeslag vanaf het moment dat de gastouder geregistreerd is.Dit besluit is in augustus 2010 openbaar gemaakt! Wil je dus vanaf 1 januari 2011 recht hebben op kinderopvangtoeslag, dan dient je gastouder uiterlijk 31 december 2010 in het register te zijn opgenomen. Dit houdt in dat de gastouder vóór 1 oktober 2010 over een diploma of certificaat goed ouderschap beschikt en aangemeld is bij de gemeente. Alleen dan kan je gastouder uiterlijk 31 december 2010 worden geregistreerd.
 • Het uurtarief waarover subsidie mogelijk is wordt verlaagd van € 6,10 naar € 5,00. Als een gastouderbureau meer dan € 5,00 per uur vraagt, dien je het bedrag boven de €5,00 zelf te betalen. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het inkomen en het aantal kinderen en daardoor per gezin verschillend.
 • De gastouder wordt niet meer rechtstreeks door u betaald, maar alle betalingen gaan via het gastouderbureau.
 • Mocht blijken dat je gastouder op 1 januari 2011 niet voldoet aan de eisen, dan moet je de toeslag kinderopvang die je in 2010 hebt gekregen, terugbetalen. Hierbij kun je rekenen op duizenden euro’s.

Veranderingen voor gastouders

 • Er komen hogere kwaliteitseisen voor gastouders. Als gastouder moet je minimaal een diploma van niveau mbo-2 Helpende (Zorg en) Welzijn hebben of een ander vergelijkbaar (of hoger) diploma.
 • Er kan ook gekeken worden naar praktijkervaring. Deze ervaring kan worden omgezet in een ervaringscertificaat (EVC, “erkenning van verworven competenties”).In de procedure wordt dan gekeken of een gastouder dezelfde kennis en vaardigheden heeft als iemand met een diploma mbo-2 Helpende (Zorg en) Welzijn.
 • De opvang mag maar op 1 plaats gebeuren. Dus als je gastouder bij zichzelf en bij anderen thuis kinderen opvangt, voldoet deze niet aan de nieuwe regels en heb je geen recht op toeslag.
 • Daarnaast dien je als gastouder een geregistreerd Certificaat Eerste Hulp aan Kinderen van het Oranje Kruis te hebben behaald.
 • Je mag niet meer dan 6 kinderen tegelijk opvangen. Dit is inclusief eigen kinderen jonger dan 10 jaar.
 • Je mag maximaal vijf kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar tegelijk opvangen, inclusief je eigen kinderen tot vier jaar.
 • Je mag maximaal vier kinderen van 0 en 1 jaar tegelijk opvangen, waarvan maximaal twee kinderen van 0 jaar. Ook hierbij geldt dat dit inclusief je eigen kinderen is.
 • Daarnaast zijn er nog de eisen die al gesteld waren voordat deze nieuwe regels opgesteld werden. Je kunt dan denken aan het niet-roken beleid, voldoende speelgelegenheid e.d..

Veranderingen voor gastouderbureaus

 • Gastouderbureaus moeten de gastouder voor 1 oktober 2010 inschrijven bij de gemeente voor controle van de GGD.
 • Gastouderbureaus die aan alle eisen voldoen, worden opgenomen in een landelijk register.
 • Gastouderbureaus krijgen een kassiersfunctie. Zij betalen de gastouder en ontvangen geld van de vraagouder.

Opmerkingen

Kinderen kunnen ook niet zomaar op een kinderdagverblijf geplaatst worden. Daar zijn vaak lange wachtlijsten. Dus ga je op zoek naar een nieuwe gastouder? Kortom, maak als vraagouder en gastouder een plaatje van de situatie. Wat kost het je, wat levert het je op? Voldoet iedereen aan de eisen of denk je dat er aan de eisen zal worden voldaan? Je kunt een check doen op www.zelftestgastouderopvang.nl om een inschatting te maken of je als gastouder voldoet aan de eisen.
© 2009 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet een gastouderbureau precies?Wat doet een gastouderbureau precies?Gastouderopvang is een vorm van kleinschalige kinderopvang. De opvang vindt meestal plaats bij de gastouder thuis, in ee…
Kinderopvang: kies je een kinderdagverblijf of een gastouderAls je als moeder en/of vader werkt en de kinderen graag naar de opvang wil brengen dan kun je in Nederland kiezen uit m…
Gastouders: de problematiek rondom de nieuwe regelgevingGastouders: de problematiek rondom de nieuwe regelgevingVanaf 1 januari 2010 gaan er nieuwe regels gelden voor gastouderopvang. Deze regels zijn in het leven geroepen om fraude…
De Wet Kinderopvang, kansen voor een betere kinderopvangDe Wet Kinderopvang, kansen voor een betere kinderopvangKinderopvang, het wordt allemaal duurder. Pas in 2016 en 2017 is er enige verbetering en in 2017 of 2018 moet elke peute…
mijn kijk opVoor- en tegenargumenten verhoging AOW-leeftijdDe AOW-leeftijd wordt verhoogd. De regering heeft geld nodig. Er wordt heel veel gezegd en beweerd met betrekking tot de…
Bronnen en referenties
 • Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap www.postbus51.nl www.zelftestgastouderopvang.nl
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 18-08-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.