Kinderopvang: kies je een kinderdagverblijf of een gastouder

Als je als moeder en/of vader werkt en de kinderen graag naar de opvang wil brengen dan kun je in Nederland kiezen uit meerdere opties. Zo kunnen de kinderen naar een kinderdagverblijf. Ook kunnen basisschoolleerlingen buiten schooltijd worden opgevangen op een buitenschoolse opvang. Je kunt ook kiezen voor een gastouder. Het voordeel van een gastouder is vaak dat je alleen betaalt voor uren die je ook daadwerkelijk afneemt en dat de uren flexibeler gepland kunnen worden.

Kinderopvang

Er zijn in Nederland anno 2016 meerdere vormen van kinderopvang voor werkende ouders. Door de kinderopvangtoeslag is deze kinderopvang voor iedereen betaalbaar, omdat de toeslag inkomensafhankelijk is. Er zijn kinderdagverblijven waar je je kinderen een of meerdere dagdelen per week naar toe kunt brengen. Vaak zijn dit vaste dagdelen per week. Op deze kinderdagverblijven zijn meestal verschillende groepen waar je kind met andere kinderen kan spelen en veel van en met leeftijdsgenoten kan leren. Voor kinderen van 0-4 jaar is er de kinderopvang in een kinderdagverblijf (KDV) en voor oudere basisschoolleerlingen is er de voorschoolse opvang (VSO), tussenschoolse opvang (TSO) en buitenschoolse opvang (BSO). Voordelen van kinderdagverblijven is de omgeving. Er is vaak een speciale speelruimte aanwezig en het gebouw is helemaal ingericht voor kinderen. Ook hebben de kinderen vaak veel speelkameraadjes met wie ze samen kunnen spelen en leren.

Kiezen voor een gastouder

Naast de opvang in de kinderdagverblijven is er ook de gastouderopvang. Dit is opvang die geschiedt bij een gastouder thuis of bij de vraagouder thuis. Dit is afhankelijk van wat een ouder wil en wat de gastouder zelf graag wil. Gastouderopvang is over het algemeen wat flexibeler dan een opvang door een kinderdagverblijf. Bij veel gastouders kun je opvang per uur afnemen en dus ook op afwijkende tijden je kinderen brengen en ophalen. Er zijn ook gastouders die in het weekend en in de avonduren opvangen. Er zijn zelfs gastouders die logeerplekken hebben voor kinderen. Dit is erg handig voor (een) ouder(s) die nachtdiensten draaien. Ook zijn er ouders die een gastouder prettiger vinden, omdat ze dan op een kleinschalige locatie in een huiselijke sfeer worden opgevangen. De gastouder heeft hierdoor veel tijd en aandacht voor de kinderen. Waar een ouder uiteindelijk voor kiest is een kwestie van smaak en mogelijkheden in de buurt. Voor de kinderopvangtoeslag maakt het in ieder geval niet uit welke vorm van kinderopvang je als ouder kiest.

Kinderopvangtoeslag

Om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag worden er verschillende eisen gesteld aan de ouders. Daarnaast zijn er ook eisen aan de gastouders. Deze hebben een officiële beschikking nodig van de gemeente en moeten geregistreerd staan in het landelijk register voor kinderopvang. Daarnaast moet een gastouder in het bezit zijn van een diploma voor EHBO aan kinderen of EHBO voor gastouders en een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) hebben. Deze verklaring kunnen ze aanvragen bij de gemeente en hiermee wordt aangegeven dat de betreffende gastouder geen strafblad heeft op het gebied van zaken die het kind in gevaar zouden kunnen brengen. Onderdeel van de procedure van de gemeente is een keuring door de GGD. Daarbij wordt door de GGD bekeken of een huis veilig is voor het opvangen van jonge kinderen en wat mogelijke risico's zijn. Als het huis niet wordt goedgekeurd moeten eerst aanpassingen worden gedaan voor de gastouder mag starten met zijn of haar werkzaamheden. Gastouders moeten tegenwoordig ook aangesloten zijn bij een gastouderbureau om de ouders in aanmerking te laten komen voor kinderopvangtoeslag. Dit alles om ervoor te zorgen dat de opvang die geboden wordt zo professioneel mogelijk is en dat er genoeg toezicht wordt gehouden op de gang van zaken.
© 2016 - 2024 Dabdehaan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet een gastouderbureau precies?Wat doet een gastouderbureau precies?Gastouderopvang is een vorm van kleinschalige kinderopvang. De opvang vindt meestal plaats bij de gastouder thuis, in ee…
Kinderopvangtoeslag 2020: kinderopvangtoeslagtabel 2020Kinderopvangtoeslag 2020: kinderopvangtoeslagtabel 2020Als u in 2020 gebruik maakt van de kinderopvang, hebt u zeer waarschijnlijk recht op de kinderopvangtoeslag. Deze kinder…
De nieuwe regels omtrent gastouderopvangDe nieuwe regels omtrent gastouderopvangJe hebt besloten dat je je kindje door een gastouder laat opvangen of misschien worden jouw kinderen al door een gastoud…
De Wet Kinderopvang, kansen voor een betere kinderopvangDe Wet Kinderopvang, kansen voor een betere kinderopvangKinderopvang, het wordt allemaal duurder. Pas in 2016 en 2017 is er enige verbetering en in 2017 of 2018 moet elke peute…

Help je baby om te leren kruipen en de wereld te ontdekkenHelp je baby om te leren kruipen en de wereld te ontdekkenDe meeste baby's beginnen in de periode tussen de zeven en negen maanden met kruipen. Voor de ouder en de baby is het le…
Tips voor ouders: Hoe leer je je kind goed omgaan met geldTips voor ouders: Hoe leer je je kind goed omgaan met geldAls ouder wil je je kind een zo goed mogelijke start meegeven tijdens de opvoeding. Jij bepaalt immers voor een deel hoe…
Dabdehaan (6 artikelen)
Laatste update: 23-08-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.