Beoordeel je je zelfbeeld anders?

Beoordeel je je zelfbeeld anders? Typisch dat veel mensen, dit geldt voor mannen en vrouwen, in de spiegel iets anders zien dan wat de ander ziet. De reden hiervan is tweeledig en is deels te verklaren door hoe je hersenen technisch gezien werken en deels door de psyche, waarbij het een het ander kan versterken.

Negatief zelfbeeld?

Iedereen gooit het altijd maar op zelfvertrouwen en deels klopt dit. Veel mensen beoordelen hun uiterlijk altijd net iets lager/negatiever in dan andere mensen. Dit heeft relatief vaak te maken met het “doe maar gewoon” -uitgangspunt. Je moet jezelf vooral niet te veel als “mooi” betitelen. Maar er komt meer bij kijken als het gaat om je spiegelbeeld, namelijk hoe je hersens in technische zin werken.

Beoordeling hersenen?

Het is zo dat de hersenen het verwerken van beelden voornamelijk met de rechter hersenhelft doen. In de rechter hersenhelft bekijk je als het ware ‘the big picture’ en de linker hersenhelft assisteert door de details in het gezicht (van de persoon die voor je staat) goed te doorgronden. Echter, als je in de spiegel kijkt gaat het net even iets anders, dan wordt je linker hersenhelft er veel nadrukkelijker bij betrokken dan wanneer je iemand anders aankijkt. Dit proces werkt automatisch. Dat wil dus ook zeggen dat je op dat moment alle details uitvergroot, met als gevolg dat je jezelf anders ziet dan de ander dit doet. Heel veel in de spiegel kijken (zit je haar oké, is de lippenstift niet uitgelopen, zie je daar een pukkeltje verschijnen en heb je geen eten tussen de tanden zitten), kan dat gedetailleerde beeld dus ook nog eens benadrukken.

Hoe het komt is nog niet bekend, men denkt dat het te maken heeft met een plaatje (het spiegelbeeld dus) wat de hersenen als bijzonder ervaren. Wat daar tegen kan helpen is iets verder van de spiegel af te gaan staan. Alleen is dat voor sommige activiteiten weer niet echt handig.

Beoordeling psyche?

Het is eigenlijk vreemd, want als je nogal vol van jezelf bent en vol vertrouwen aangeeft hoe goed en mooi je bent, dan straft de omgeving dit nogal eens af. Je moet immers vooral normaal doen en is wellicht deels ingegeven door onze calvinistische inslag. Daar staat tegenover dat als je schouders omlaag hangen en je jezelf lelijk en dom vindt, dan ontbreekt het zelfvertrouwen blijkbaar. Plots moet alle hens aan dek om de betreffende man of vrouw weer meer zelfvertrouwen te geven.

Wat er feitelijk mee gezegd wordt is dat je binnen de kaders moet manoeuvreren. Kaders die door de maatschappij waarin je leeft, zijn opgelegd of op zijn minst als 'aanvaardbaar' worden betiteld. Niet zo vreemd dus dat steeds meer mensen uit het harnas willen breken en zelf willen bepalen hoe ze tegen zaken aankijken, wat ze ergens van vinden (ook over zichzelf dus) en hoe ze hierover spreken.

De reden dat de psyche je uiterlijk als net iets minder aantrekkelijk/mooi dan gemiddeld betiteld, is feitelijk een veilige keuze. Je voorkomt discussie en kunt opgaan in de massa. De meerderheid van de mensheid, vindt dit nog steeds het prettigste. We praten hier over zeker zo'n 80% tot 85% van de mensheid.

Uitgesproken uiterlijk

Een heel ander aspect is degene die bewust wil shockeren en dit als 'mooi' betiteld. Terecht of niet terecht en wie bepaald dat? Het gaat de persoon in kwestie feitelijk om reuring te creëren en dat is wat er dan ook plaatsvindt. Het heeft niets meer te maken met het zelfbeeld in de spiegel. Het shockeren kan met kleding te maken hebben die de vormen van je lichaam niet mooier uit laten komen, maar iets bewust accentueren om er reuring over te creëren. Maar kan ook met make-up te maken hebben. Van make-up is het primair de bedoeling je gezicht fraaier te maken, maar door bijvoorbeeld bepaald kleurgebruik, kan het juist een averechts effect hebben. Ook hiervan is het vaak de bedoeling te shockeren. Als iemand het werkelijk niets interesseert – wat nog wel eens gezegd wordt - kan deze ook geen make-up dragen en gaat de persoon in kwestie vervolgens op in de massa.

Conclusie

Je kunt het voor een groot gedeelte dus niet voorkomen dat je jezelf net iets anders ziet dan de ander. Vervolgens kun je jezelf afvragen hoe erg dat is? Slechts als het veel negativiteit met zich meebrengt is het niet goed, want dan werkt het ook nog eens heftiger door in de psyche. Anders valt er wel mee te leven en is het niet meer dan een aardig 'weetje'.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe zie je jezelf?Hoe zie jij je zelf als je in de spiegel kijkt. Ben je er tervreden mee of niet? Zou je jezelf willen veranderen zodat j…
Negatief zelfbeeld, oorzaken, gevolgen en behandelingNegatief zelfbeeld, oorzaken, gevolgen en behandelingEen negatief zelfbeeld of een laag zelfbeeld komt vaak voor. Hoe ontstaat een negatief zelfbeeld? Wat zijn de oorzaken?…
De nadelen van een negatief zelfbeeldVeel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dit is erg vervelend, omdat een negatief zelfbeeld mensen beperkt in het dage…
Zelfrespect: voel jij je onzeker?Zelfrespect: voel jij je onzeker?Wat is zelfrespect? Heb je zelfrespect als je een laag zelfvertrouwen hebt? Heb jij een laag zelfbeeld over jezelf? Heb…

Invloed op ons gedrag: Als er één schaap over de dam is…Invloed op ons gedrag: Als er één schaap over de dam is…We doen het allemaal. Je staat met een vreemde in de lift en vanuit je ooghoeken bekijk je deze persoon van top tot teen…
Massacommunicatie: De invloed van de massamediaMassacommunicatie: De invloed van de massamediaElke dag horen, zien en lezen we berichten en beelden uit de samenleving. Ze bereiken ons via de massamedia zoals de kra…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alsen, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.