Piekeraar of zorgeloze geest?

Piekeraar of zorgeloze geest? Nederlanders staan bekend als piekeraars en bij lange na niet de zorgeloze geest die min of meer door het leven fladdert. We zijn ‘down to earth’ en onder het motto ‘doen maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ moeten we gewoon verantwoordelijkheid nemen, niemand tot last zijn, zorgen voor … en daar is piekeren voor veel mensen een belangrijk onderdeel van. Maar wat minder zorgelijk van geest, kan op zich geen kwaad. Terug naar het midden van het spectrum, want erg veel piekeren brengt je richting het bekende ‘vechten of vluchten’ en dat stadium willen we niet bereiken.
Wat oefeningen zullen van een notoire piekeraar geen onbezorgde geest maken, maar je kunt jezelf wel een stuk verder helpen om de balans te vinden.

Loop je zorgen weg…

Het klinkt misschien vreemd, maar een flink stuk lopen helpt in het proces en het spreekt voor zich dat je dit beter in een prettige open omgeving kunt doen, maar zelfs midden in de stad kan je zo lopen dat het je helpt in het je proces tegen het piekeren.
Als je gaat lopen focus je je op je lichaam, hoe voelt het als je gaat lopen. Voel je benen, je voeten en welke spieren zet je aan het werk? Als je het goed doet, kan je de spieren die je aan het werk zet, voelen. Volg je loopritme en de passen die je zet. Gebruik je je armen goed, of ligt de nadruk echt alleen op de benen.
Kortom, focus je op je lichaam en alles wat er gebeurt tijdens het lopen.

Door de focus te verleggen, leeg je als het ware je hoofd op datzelfde moment en je zult het steeds prettiger gaan vinden naarmate je de frequentie verhoogd. Probeer iedere wandeling minimaal een half uur vol te houden en als het weer het toelaat, probeer dan ook eens op blote voeten in het bos te lopen. Er zijn zelfs speciale routes voor de blote voeten loper.

Gebruik de geest…

De geest kan veel, zover zijn we al wel. Maar als je een piekeraar bent en je veel beren op de weg ziet - die er nog helemaal niet zijn - kan het je helpen als je je geest in zet. Het inzetten kan je doen door je terug te trekken in een prettige, rustige omgeving. Normaal gaan de piekermomenten door, maar focus je nu eens op prettige gedachten. Het maakt niet uit wat, zolang je er maar een prettig ontspannen gevoel van krijgt. Doorloop in gedachten het proces en voel het prettige gevoel ook fysiek in je lichaam. Zorg wel dat je zeker zo’n 15 minuten met deze prettige gedachten bezig bent en probeer het gevoel vast te houden.

De prettige gedachten kunnen ook te maken hebben met iets, waar je heel trots op bent. Als het een onderwerp betreft waar je je zelfverzekerd voelde, kan dit je in het dagelijkse leven ook sterken.

Zin en onzin van piekeren...

Een piekermoment uitrafelen, wil ook nog wel eens helpen. Analyseer je piekermoment en benoem zaken ook concreet. Probeer je eigen gedrag vanuit de derde persoon rationeel te benaderen (soms wil een begin door iemand in je omgeving nog wel eens helpen). Probeer enkele vragen te beantwoorden:

  • Waar gaat je piekeren concreet over?
  • Benoem de situatie en het moment dat je gaat piekeren?
  • Wat gebeurt er met je tijdens het piekeren?
  • Hoe kan je het piekeren anders invullen?
  • Met andere woorden … kan je het proces beïnvloeden en zo ja, hoe? Kan het niet, wat voegt het piekeren toe?

Door de analyse van je eigen piekergedrag kom je al een stap verder in de mate waarin je iets kunt doen (wat het piekeren doet afnemen c.q. concreet een oplossing kan bieden). In dat laatste geval heeft het meer met probleem oplossingen te maken, dan sec piekeren.
Levert het piekeren je niets meer op dan een zwaar hoofd, probeer dan een oefening (als de analyse de angel er niet uit kan halen).

Tot slot

De notoire piekeraar zal niet zomaar zijn/haar gedrag kunnen veranderen, maar als je echt wilt en je doet (eventueel met wat hulp) moeite om het uit je systeem te krijgen of op zijn minst wat terug te dringen, dan kan dat. Je moet volhouden, goed jezelf blijven analyseren en zorg dat je ademhaling goed is. De focus verleggen op kleine punten (zoals adem of je hartslag) wil je vaak al een stuk op weg helpen.
© 2012 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Omgaan met piekerenOmgaan met piekerenWat is piekeren? Lost piekeren problemen op? Is er een verschil tussen piekeren en nadenken over een probleem? Wat is he…
De vicieuze cirkel van het piekerenDe vicieuze cirkel van het piekerenJe zorgen maken kan omslaan in eindeloos piekeren. Dan ben je bezig je leven negatief te veranderen. Wat weet men nu ove…
Effectief piekerenEffectief piekerenEen notoire piekeraar doet zichzelf (en soms ook zijn/haar omgeving) geen groot plezier, maar dat geldt feitelijk voor i…
Wat is piekeren?Wat is piekeren?Hoewel het heel vervelend kan zijn, piekeren doet iedereen op zijn tijd. Piekeren is normaal, maar het piekeren kan ook…

Mannen die vrouwen haten: misogynieDe titel van dit artikel is erg eenvoudig, maar vrouwenhaat of misogynie is geen eenvoudige zaak en ondanks het feit dat…
Diepere wortels van het geloof in weerwolvenGeloof in weerwolven heeft iets magisch-aantrekkelijks en tegelijkertijd iets erg beangstigends. In ieder geval stoelt d…
Bronnen en referenties
  • Malcolm Grazzle

Reageer op het artikel "Piekeraar of zorgeloze geest?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 08-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!