Mannen die vrouwen haten: misogynie

De titel van dit artikel is erg eenvoudig, maar vrouwenhaat of misogynie is geen eenvoudige zaak en ondanks het feit dat vrouwen steeds meer deelnemen aan het maatschappelijk leven blijft vrouwenhaat bestaan. Wat is misogynie precies en hoe herken je een misogyne man?

Vrouwenhaat

Misogynie is simpelweg vrouwenhaat, een grote afkeer van vrouwen in het algemeen. Men zou denken dat in moderne, westerse landen deze afkeer van vrouwen wel verdwenen zou zijn, maar niets is minder waar. Wanneer we aan misogynie denken gaan onze gedachten waarschijnlijk naar partriarchale samenlevingen, naar moslimlanden. Landen en culturen waar in het algemeen mannen de dienst uitmaken en vrouwen verondersteld worden een dienende rol te vervullen. Maar ook in het westen komt misogynie nog veelvuldig voor.

Waarom zijn vrouwen het slachtoffer van deze manier van denken? Vrouwen zijn natuurlijk meestal fysiek zwakker dan mannen, dus het is voor de hand liggend dat ze het onderspit delven tijdens een fysiek gevecht. Het feit dat vrouwen slachtoffer zijn is een deel van de alledaagse cultuur. In films, in boeken, bijna altijd is het een vrouw die slachtoffer wordt van een misdaad, moord of verkrachting, en een vrouw die wraak voor haar neemt. Opnieuw wordt de vrouw zo in de agressieve hoek geplaatst. Onbewust vinden de meeste mensen dit allemaal zeer logisch.

Maagd-Hoer

De oorzaken van vrouwenhaat worden vaak gevonden in de jeugd van een man. Vaak had hij een moeilijke verhouding met zijn moeder of had hij een vader die zelf een afkeer van vrouwen had. Zo’n vader zag de moderne tijd, met werkende vrouwen, met lede ogen aan en voor hem was de enige echte goede vrouw een huisvrouw die bij haar kinderen bleef. Alles wat buiten dat kader viel was verkeerd. Dit is het denken in vrouwen als maagd/hoer of moeder/hoer. En daarbij is elke vrouw die afwijkt van het patroon van huisvrouw en moeder-zijn een hoer.

Sexualiteit

Ook speelt het sexuele aspect een belangrijke rol. Mannen zouden zich schamen voor hun sexuele verlangens en gevoelens en daarom vrouwen als schuldige aanwijzen. Een andere theorie beweert dat alle mensen eigenlijk bisexueel zijn en dat mannen bang zijn van hun eigen vrouwelijke kant en zich er daarom extreem tegen afzetten.

Religie

In veel religies, ook in het Christendom, wordt de man gezien als hoofd van het gezin. De misogynist zal dat opvatten als bewijs dat hij superieur is aan vrouwen en dat hij een vrouw compleet onder controle moet houden.

Misantropie

Hoewel officiëel de tegenhanger van misogynie misantropie is, is dat toch niet hetzelfde. Misantropie betekent een afkeer van mensen in het algemeen. Daarbij is er ook geen duidelijke, algemene afkeer van mannen bij vrouwen (enkele extreme feministen misschien uitgezonderd). Grapjes gaan altijd over moeilijke schoonmoeders of over moeilijke vrouwen. Hetzelfde soort grapjes hoor je zelden over mannen. Ook is het woord heks een goede indicatie van misogynie, bij heksen denken we vooral aan vrouwen.

Vrouwelijke vrouwenhaters

Ja, ook vrouwen die vrouwen haten bestaan. Het is hetzelfde principe als een zwart persoon die door het hem omringende racisme overtuigd is geraakt van de minderwaardigheid van zijn eigen ras. Zo hebben sommige vrouwen in bepaalde culturen altijd een voorkeur voor mannelijke kinderen, zien vrouwen altijd als de oorzaak wanneer er huwelijksproblemen zijn, wanneer een man vreemd gaat is hij ‘verleidt’ door een vrouw. Zo’n vrouw heeft de vrouwonvriendelijke cultuur waarin ze leeft dusdanig overgenomen dat het voor haar vanzelfsprekend is dat vrouwen slecht zijn.

Karaktertrekken

Hier volgen enkele kenmerken van de misogyne man, uiteraard voldoet niemand aan alle kenmerken, het is een indicatie.

 • heeft een dubbele persoonlijkheid
 • is sexueel dominant en sexueel gepreoccupeerd
 • een geheim met hem delen, kan tegen je gebruikt worden
 • je voelt je niet op je gemak bij hem en gecontroleerd
 • dingen moeten altijd op zijn manier
 • gelooft in de traditionele rollenpatronen
 • heeft last van moodswings
 • een ‘ridder op het witte paard’, hij zal je ‘redden’
 • jaloers, zelfs op vriendinnen
 • probeert je te isoleren
 • product van een dysfunctioneel gezin
 • kan geen kritiek verdragen
 • heeft problemen met autoriteit
 • zeer bezitterig
 • charismatisch, grappig, het middelpunt van een gezelschap
 • een gestoorde blik op de werkelijkheid
 • ‘als je echt van me hield, dan zou je ...’
 • heeft behoefte aan aandacht
 • maakt je belachelijk
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Personages maken in een verhaalPersonages maken in een verhaalHoe maak je een goed personage voor in je verhaal of boek? Hoe kun je zelf personages ontwikkelen voor je verhaal en waa…
DisneyBounding: Een kledingstijl voor Disney-liefhebbersDisneyBounding: Een kledingstijl voor Disney-liefhebbersDisney is een merk dat bekend is over de hele wereld. The Walt Disney Company is de grootste tekenfilmdistributeur en he…
De Boulab, een gezellige gezinshondDe Boulab, een gezellige gezinshondAls u op zoek bent naar de ideale gezinshond, kunt u nu stoppen met zoeken! De Boulab is de ideale gezinshond! Hij is tr…
Fout gemaakt? Fouten toegeven, wat is het voordeel?Fout gemaakt? Fouten toegeven, wat is het voordeel?Wat is het grote voordeel om je eigen fouten toe te geven? Welke wonderen ontstaan er als je je eigen gemaakte fouten to…

Wat geuren met je doen!Wat geuren met je doen!Geuren zijn niet weg te denken uit ons leven. Het is bijna niet voor te stellen hoe mensen, die niet of nauwelijks ruike…
Piekeraar of zorgeloze geest?Piekeraar of zorgeloze geest?Nederlanders staan bekend als piekeraars en bij lange na niet de zorgeloze geest die min of meer door het leven fladdert…
Bronnen en referenties
 • http://www.integritylifeskills.org/docs/misogynistcharacteristics.pdf
 • http://www.encyclopedia.com/topic/Misogyny.aspx
 • http://health.wikinut.com/The-Twisted-Mind-of-the-Misogynist/t87p4922/
Reacties

Jerry de Boer, 01-05-2015
Ik haat vrouwen. Dat is niet altijd zo geweest.ik probeer het te onderdrukken. Keer op keer wordt mijn vermoeden bevestigd. Zoekende naar die goede kanten, een rede om niet te minachten. Ik ben gevangen in een carrousel van teleurstellingen. U spreekt namens alle vrouwen. Maar u bent de cycloop in een rijk der blinden. Reactie infoteur, 13-08-2015
Beste Jerry,

Ik spreek zeker niet namens alle vrouwen, ik heb echt niet het idee dat ik alle vrouwen kan vertegenwoordigen. Maar ik vind het jammer om te horen dat u vrouwen haat. Want in mijn ogen hebben alle mensen (man of vrouw) goede en slechte kanten. Maar om mensen nu te haten vanwege hun slechte kanten, dat gaat mij te ver. Mensen moeten wel heel ver gaan om ze te haten in mijn ogen. Ik hoop dat u op de een of andere manier hulp kunt krijgen, want na het lezen van uw bericht is dat wat ik denk, dat u iemand nodig heeft die serieus en rustig naar u luistert en u misschien kan helpen met uw slechte ervaringen om te gaan.

Met vriendelijke groeten,
Sasati

Anton, 31-08-2014
Ik heb zeker een afkeer van bepaalde vrouwen; vooral vrouwen die zich emotioneel afhankelijk maken van hun man. Collette Dowling beschrijft dit zeer goed in haar boek 'het assepoestercomplex' waarin gesteld wordt dat veel huisvrouwen niet de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven, maar de man voor hun karretje spannen. Zodoende vormt hij een 'buffer' tussen haar en de boze buitenwereld.
Spreek een vrouw er maar eens op aan, waarom haar vent elke dag in weer en wind naar zijn werk moet gaan, 40-50 uur per week als loonslaaf op kantoor, fabriek, bouw of magazijn moet werken, zich van alles moet laten welgevallen, geen privacy, niets te zeggen over je eigen leven, gedurende die tijd bij de baas. En waarom zij meent het aangeboren recht te hebben thuis te zitten om voor de kinderen te zorgen?
Een prinses is er niets bij… Reactie infoteur, 02-09-2014
Persoonlijk denk ik dat er veel dingen al in de jeugd vastgelegd worden. Maar ook denk ik dat de meeste vrouwen inmiddels wel gewoon werken, misschien geen full-time banen, maar daar staat dan tegenover dat zij wel degenen zijn die grotendeels nog steeds de huishoudens draaiende houden en voor de kinderen zorgen. Werk dat tot op de dag van vandaag wordt afgedaan als niet echt meetellend. Hoeveel waarde wordt er gehecht aan gezonde maaltijd die op tafel wordt gezet, een schoon en opgeruimd huis, schone kleding voor iedereen? Vrij weinig, terwijl het wel heel essentiële dingen zijn. En vrijwel altijd dingen die door vrouwen worden gedaan. Bovenstaand verhaal, Anton, vind ik wel heel simpel. Dat klinkt me wel heel jaren vijftig in de oren en dat was een tijd waarin de meeste vrouwen geen keuze hadden. Wanneer ze trouwden moesten ze stoppen met werken. Tegenwoordig is dat uiteraard niet meer het geval, maar is het aantal niet-werkende vrouwen dan ook niet meer zo groot.

Björn, 25-06-2014
Persoonlijk heb ik een hekel aan vrouwen, dat komt door meerdere persoonlijke redenen. Maar ik voldoe totaal niet aan de profielschets en ben ook dol op ze. Probleem is dat ik ze niet kan verdragen qua gedrag en uitlatingen, het feminisme begint net zo uit de hand te lopen als discriminatie. Met andere woorden het eeuwige excuus om je achter te verschuilen. Reactie infoteur, 02-09-2014
Misschien gebruiken sommige vrouwen het inderdaad als excuus, maar ik denk dat er daadwerkelijk nog een lange weg te gaan is voordat mannen en vrouwen daadwerkelijk gelijkwaardig worden behandeld.

Peter, 13-08-2013
Eerlijk gezegd ken ik geen mannen die vrouwen haten. Ook moslims zullen dit ten stelligste ontkennen. Haat is wat anders dan stereotype rolpatronen voorstaan. De term wordt gebruikt door feministen om iedereen die het niet met hen eens is in een slechte hoek te plaatsen. Dat is ook een vorm van stereotypering. Reactie infoteur, 18-08-2013
Persoonlijk denk ik ook dat het iets onbewusts is. Op de man af gevraagd kan ik me inderdaad niet voorstellen dat iemand zal zeggen vrouwen te haten. Wel denk ik dat sommige mannen onbewust een afkeer van vrouwen hebben, om zeer diverse redenen.

Jantje, 18-03-2012
Waarom komt de tegenhanger "Misogynie" niet voor in dit artikel? Vreemd. Reactie infoteur, 19-03-2012
U bedoelt vrouwen die mannen haten? Dat is iets wat in veel mindere mate voorkomt. Misschien bij wat extreme feministen, maar dat mag geen naam hebben. En vandaar dus dat het slechts aangestipt wordt.

Robverburgh (infoteur), 09-02-2012 #6
"In films, in boeken, bijna altijd is het een vrouw die slachtoffer wordt van een misdaad, moord of verkrachting, en een vrouw die wraak voor haar neemt. Opnieuw wordt de vrouw zo in de agressieve hoek geplaatst. Onbewust vinden de meeste mensen dit allemaal zeer logisch."

Ik weet niet wat voor films en boeken je leest, maar dit komt niet echt overeen met mijn realiteit.

En 80% van de karaktertrekken die je noemt zijn vrij gebruikelijk onder mannen. Beetje kort door de bocht om het in verband te brengen met vrouwenhaat. Reactie infoteur, 09-02-2012
Persoonlijk denk ik dat veel vrouwenhaat verborgen is, en dat veel zaken door ons 'gewoon' worden gevonden, omdat we er eraan gewend zijn. Dat wil niet zeggen dat ze goed zijn.

En wat te denken van een bekend boek/film als de Millennium trilogie, waar Salander toch wraak neemt op mannen. En zo zijn er tal van andere voorbeelden te noemen. Ik denk dat wanneer het op de onbewuste afkeer van vrouwen gaat, we nog maar een topje van de ijsberg hebben gezien.

Wat uiteraard niet wil zeggen dat alle vrouwen onschuldige wezentjes zijn. Het artikel is bedoeld om mensen aan het denken te zetten over iets wat maatschappelijk relevant is en dan moet het altijd wat gechargeerd worden.

Sasati (390 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.