De balans opmaken

De balans opmaken Zo nu en dan de balans eens opmaken kan geen kwaad en de jaarwisseling leent zich daar bij uitstek voor. Wat is er goed gegaan, wat niet, wat zijn leermomenten en hoe gebruiken we al die extra kennis voor de volgende periode?

Kijk eens om…

Een mens leert een leven lang en het is altijd goed om zo nu en dan eens om te kijken en te bekijken hoe een bepaalde periode verlopen is. Is het gegaan zoals je voor ogen had, wat is er fout gegaan, wat goed en hoe kan je leren van bepaalde situaties uit het leven? Toch doen we dat niet echt of in ieder geval te weinig.

Het is mens eigen om maar door te gaan, tot op zekere hoogte redelijk geconditioneerd en dat wil zeggen opstaan en weer doorgaan. Maar een rustmoment inlassen en eens heel gericht terugkijken op gebeurtenissen van het afgelopen jaar, kan behalve dat het goed is voor de ziel ook heel verhelderend zijn. Hoe kan je zoiets nu een beetje gestructureerd aanpakken?

Haal de momenten terug in je geheugen

Om niet teveel ‘hapsnap’ te werk te gaan (en zaken over het hoofd te zien) is het goed iets erbij te pakken wat momenten sneller en beter terughaalt. Het is deels afhankelijk van welke middelen je gebruikt.
  • Voor degene die alles op de foto vastlegt, kan dit een soort dagboek zijn en begin je bij het begin van de periode die je wilt evalueren. Voor degene die bij foto’s ook nog aantekeningen zet (soms is het niet meer dan wat steekwoorden), maakt het zichzelf helemaal gemakkelijk.
  • Maar de man of vrouw die een soort dagboek hanteert, en daarbij gaan we verder dan het geschreven boekje, kan dit ook gebruiken. Denk ook aan de frequente bloggers. Men blogt immers vaak over zaken die aanspreken, opmerkelijk zijn of men schrijft een vervelende situatie van zich af.
  • Natuurlijk is de agenda een uitermate geschikt middel en eerlijk is eerlijk, de geschreven versie leent zich iets meer voor losse opmerkingen en aantekeningen dan de elektronische variant.
  • Maar de boeken, CD’s en DVD’s van het afgelopen jaar kunnen ook een bron van herinneringen zijn.
  • Mindmapping werkt voor weer andere mensen en kan een groeiend document zijn. Je kunt dit ook combineren met gesprekken met een partner of goede vriend(in).
  • Als je minder specifieke momenten hebt, maar wel een gevoel over de afgelopen periode … probeer dan eens een moodboard uit. Zoek kleuren, materialen en situaties die je het gevoel over deze periode geven.
Kortom, talloze manieren om de afgelopen periode weer eens naar voren te halen, het gevoel op te roepen en te overdenken.

Afsluiten

Maar overdenken moet wel ergens toe leiden, anders blijft het in je hoofd rondzingen. Het is goed om te proberen het te vertalen naar de toekomst. Hoe je in de toekomst beter met een bepaalde situatie om kunt gaan, wat zijn leermomenten in zijn algemeenheid en geef het een plaats in je leven. Zo kan je een situatie het beste afsluiten.

Naast zaken die niet goed gegaan zijn, zijn er ook momenten die wel goed gegaan zijn. Benoem ook deze momenten goed, bijvoorbeeld:
  • Zoek naar je grootste succes, op wat voor vlak dan ook.
  • Was er een keerpunt in je leven en wat heeft je de juiste zet doen maken?
  • Welke inzichten ben je rijker geworden?
  • Heb je iets afgerond wat je al heel lang af wilde ronden en zo ja wat?
Slechts enkele voorbeelden van de enorme waslijst die je kunt maken van zaken die je de afgelopen periode vorm gegeven hebt. Probeer dat gevoel terug te halen en geniet er van.

Nieuw jaar nieuwe kansen

Een nieuwe periode biedt nieuwe kans, meer inzicht door af en toe terug te kijken en te leren van een situatie. Dat is het leerproces voor ieder mens, alleen doet niet ieder mens er evenveel mee. Als je wel wil leren van je fouten probeer ze dan om te zetten in kansen. Bedenk wat er absoluut op de lijst voor komende periode moet staan (en bewaar de lijst) in de zin van wat je af gaat ronden, wat je eindelijk op gaat pakken, wat je geleerd hebt van de afgelopen periode en absoluut anders gaat doen etc.

Tot slot

De balans opmaken is goed voor jezelf om zaken echt af te sluiten en het niet meer dan een herinnering te laten zijn. Dat maakt de weg vrij voor de toekomst, je leerprocessen vorm te geven en nieuwe zaken op je pad te laten komen.

Lees verder

© 2011 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Positieve psychologiePositieve psychologieGeluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Di…
Huwelijkse voorwaarden bespreekbaar makenVoordat u gaat trouwen, moet u goed nadenken over de consequenties. Een huwelijk wordt aangegaan in gemeenschap van goed…
Loslaten en afsluitenLoslaten en afsluitenHerinneringen die je in je leven vormt tekenen je, in positieve maar ook in negatieve zin. De positieve herinneringen ko…
Wat is psychologie?Psychologie is een veel besproken onderwerp de laatste jaren, maar wat houdt het nou eigenlijk in? Definitie: Psychologi…

Wie is er vernieuwend?Wie is er vernieuwend?Statistische gegevens wijzen uit dat 80% tot 85% van de mensen ‘volgers’ zijn en dat zou impliceren dat deze groep mense…
Alleen zijn is okéAlleen zijn is okéRelatief veel mensen hebben moeite met alleen zijn, weinig om handen, bang voor eigen gedachten (of het ontbreken daaraa…

Reageer op het artikel "De balans opmaken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: December 2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Special: Levensfilosofie
Schrijf mee!