Huwelijkse voorwaarden bespreekbaar maken

Voordat u gaat trouwen, moet u goed nadenken over de consequenties. Een huwelijk wordt aangegaan in gemeenschap van goederen, tenzij u vooraf bij de notaris huwelijkse voorwaarden laat opmaken. U gaat alleen trouwen als u een toekomst ziet met uw partner. Toch moet u er vanuit financieel oogpunt, rekening mee houden dat het huwelijk kan stranden. Dit geldt vooral voor partners met een onderling verschil in vermogen. U moet zich goed beseffen dat na het huwelijk de vermogens, en ook de schulden, worden samengevoegd in één gemeenschappelijk vermogen. Een huis dat van één van de partners is, wordt ook het huis van de partner na het afsluiten van een huwelijk in gemeenschap van goederen.

Nadenken over de mogelijkheid om huwelijkse voorwaarden vast te laten leggen

Bij het verbreken van het huwelijk maakt het geen verschil waardoor er een breuk is ontstaan. Ieder van de partners heeft recht op de helft. Stellen die op korte termijn in het huwelijk gaan treden, doen er verstandig aan om een gesprek aan te gaan met een notaris. Het raadplegen van een notaris gaat u geld kosten, maar kan u ook veel problemen besparen. De notaris kan toelichten wat de mogelijkheden zijn, en wat de gevolgen zijn als er geen huwelijkse voorwaarden worden opgemaakt.

Schenkingen en erfenissen vallen vaak buiten het huwelijkse gemeenschap

In testamenten en bij schenkingen wordt vaak notarieel vastgelegd dat schenkingen en erfenissen geen deel uitmaken van het huwelijkse gemeenschap. Hierdoor ontstaat er voor één van de partners dus een afgescheiden vermogen waar de partner geen aanspraak op kan maken bij een eventuele scheiding.

Huwelijkse voorwaarden bespreken

Twintig procent van de huwelijken strandt. Het is dus niet onrealistisch dat uw huwelijk ook gaat stranden. Het is lastig om huwelijkse voorwaarden bespreekbaar te maken in tijden dat u nog op een roze wolk zitten, maar het is noodzakelijk.

Als één van de partners schulden heeft, huwelijkse voorwaarden opmaken

Als één van de partners schulden heeft, moeten er huwelijkse voorwaarden worden opgemaakt. De partner zonder schulden kan wel hulp bieden om de schulden weg te werken, maar het gaat te ver om schulden over te nemen. In het geval het huwelijks stukloopt, blijft de partner die in eerste instantie geen schulden had, mogelijk met het volledige bedrag aan schulden over. De schuldeisers kunnen het schuld namelijk gaan verhalen bij de partner waar zij de slagingskans het hoogst inschatten. Dit kan de partner zijn die de schulden niet heeft veroorzaakt.

Wat kosten huwelijkse voorwaarden?

De notarissen zijn vrij om hun eigen tarieven vast te stellen. Hierdoor verschillen de tarieven van de notarissen ook sterk. Op het internet zijn diverse vergelijkingssites actief op het gebied van tarieven van notarissen. U hoeft niet naar de plaatselijke notaris te gaan, u kunt zelf een notaris uitzoeken. De tarieven beginnen ongeveer bij € 500 en de tarieven kunnen oplopen tot € 950. Het loont dus de moeite om de tarieven vooraf te vergelijken.

Een notaris inschakelen is kostbaar, maar het kan zich in de toekomst ruim terugverdienen.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trouwen onder huwelijkse voorwaardenTrouwen onder huwelijkse voorwaarden kan een keuze zijn die je maakt omdat je zekerheden wilt hebben wanneer er per onge…
Wat is koude uitsluiting?Een huwelijk kan gesloten worden in gemeenschap van goederen, maar voorafgaand aan een huwelijk kunnen partners ook huwe…
Huwelijkse voorwaarden met verrekenbeding: voor- en nadelenHuwelijkse voorwaarden met verrekenbeding: voor- en nadelenAls twee mensen die nogal verschillen qua bezittingen willen trouwen kan dat vaak het beste op huwelijkse voorwaarden. V…

De herkomst van het woord seksismeSeksisme is een woord wat te pas en te onpas wordt gebruikt. Maar waar komt het woord oorspronkelijk vandaan? In dit art…
Ouderschapsplan makenOuders met minderjarige kinderen die gaan scheiden, moeten een ouderschapsplan opstellen en aan de rechter voorleggen. Z…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.