Wie is er vernieuwend?

Wie is er vernieuwend? Statistische gegevens wijzen uit dat 80% tot 85% van de mensen ‘volgers’ zijn en dat zou impliceren dat deze groep mensen niet in staat is vernieuwend te zijn. Maar dat is feitelijk een misvatting, want er zit meer in de mens dan de buitenland in eerste instantie laat zien. Een grote beïnvloedingsfactor is ‘willen’ en willen is in veel gevallen kunnen. Maar wat wil dat nu zeggen? Iets ‘willen’ is heel belangrijk, want dat zegt iets over je gedachtegang en doorzettingsvermogen. Daarmee heb je een eerste belangrijke stap gezet. Alleen is het proces net iets anders dan bij de creatieveling pur sang. Waar de creatieveling pur sang de eenzaamheid af kan wisselen met de prikkels die bijvoorbeeld het stadse leven op kunnen leveren, zo zal degene die vanuit het ‘willen’ vernieuwend aan de slag gaat, het met name moeten hebben van de prikkels die van buitenaf komen. Vooropgesteld dat je er je voor open stelt.

Aan de slag

Als je er moeite voor doet is het goed je aan enkele voorwaarden of regels te houden. Dit zorgt ervoor dat er een proces op gang komt wat je kan stimuleren.
  • Al eerder aangegeven, maar absoluut belangrijk is prikkels opzoeken. Prikkels opzoeken kan heel divers zijn. Denk hierbij aan de stadse omgeving, maar ook evenementen, een dagje strand, een popfestival, een museum of een restaurant. Waar mensen zijn, gebeuren dingen, ontstaan situaties. Soms is de impact (ogenschijnlijk) minimaal, maar als je alert bent dan kan het kleinste detail je inspireren. Daarmee ook gezegd dat het goed is om een strategische plek in te nemen als je de menigte opzoekt.
  • Doe iets met je boosheid. Ieder mens is soms (of vaak) boos en die boosheid levert adrenaline op. In deze fase ben je extra alert en gebruik deze staat van zijn en doe er je voordeel mee. Als je nog in je boze fase bent is het goed om je heen te kijken of iets op te pakken wat er al even ligt (waar je bijvoorbeeld eerder geen inspiratie voor had). Verdiep je er in en ga er mee los. De kans is groot dat je een stap verder komt.
  • Doelen stellen kan iedereen helpen. Zo maak je een begin door een aantal zaken nieuw te bedenken. Maakt niet uit wat, maar stel jezelf tot doel dat je bijvoorbeeld vijf zaken nog deze dag bedenkt. Maar het moet uiteraard wel vernieuwend zijn. Je hoeft je niet af te vragen of het te realiseren is. Zo kan een fruit-schil-machine heel wat meer mensen aan het fruit eten zetten … maar geen idee of het te realiseren is. Zo’n idee kan je opdoen als je iemand hoort mopperen op een vieze fruitschil, iemand die zegt vieze handen te krijgen van fruit of iemand die moeite met verpakkingen heeft.
  • Het klink misschien wat oneerbiedig, maar het is goed voor het vernieuwingsproces om zo nu en dan ook je kennissenkring wat nieuw bloed te geven. Als je lang in eenzelfde kringetje blijft ronddraaien, komt er weinig productiefs meer uit.
  • Als je wat ideeën hebt is het goed deze op te schrijven en even weg te leggen. Geef het de ruimte om te rijpen, neem er afstand van. Het kan zomaar zijn dat een aantal van je ideeën inmiddels naar de prullenbak verwezen kunnen worden, maar een aantalm kan ook juist verrijkt worden als je er even niet naar gekeken hebt.
  • Als je vernieuwend aan de slag wil gaan moet je altijd iets bij je hebben waar je een brainwave achter kunt laten. Kans is namelijk groot dat als je dit niet doet, je de brainwave even later zomaar kwijt bent. Of het nu een notitieboekje, je agenda of een elektronisch apparaat is waar je iets achter kunt laten, maakt niet uit. Als je het maar vast kunt leggen.

Vertrouwen

Zie deze lijst als een aantal mogelijkheden om vernieuwend bezig te zijn, om het minimaal te willen en er moeite voor te doen. Feit is alleen wel, dat afdwingen niet werkt. Doelen stellen is belangrijk, maar waar even echt niets komt is forceren geen optie.

Wat wel een belangrijk punt is dat je vertrouwen moet hebben en houden in jezelf. Je hebt jezelf tot doel gesteld om vernieuwend aan de slag te gaan. Daarvoor zijn een aantal opties die dit proces kunnen stimuleren geopperd, maar je moet er vertrouwen in hebben dat het echt wel gaat komen. Soms kost het alleen wat meer tijd en dat moet je respecteren. Je moet jezelf ook de ruimte geven dat je soms met ideeën komt die kant noch wal raken, maar dat is niet erg. Zo werkt dit proces nu eenmaal.

Tot slot

Als je jezelf tot doel gesteld hebt dat je vernieuwend aan de slag wil en je hebt een bepaalde mate van ongeduld, dan kan het een moeizaam proces zijn of lijken. Maar zolang je vertrouwen hebt in jezelf en je het niet uit een soort ‘dwang’ doet omdat tot die 80% tot 85% not done is, is er niets aan de hand. Ook die 80% tot 85% van de massa is oké. Je moet het echt willen en er voor durven gaan … pas dan heb je kans te slagen in dit proces.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wonderkinderen: vanwaar hun talent?Af en toe hoor je weleens van wonderkinderen. Neem bijvoorbeeld Mozart die al op zeer vroege leeftijd zijn eerste compos…
Creatief denken, de basisvaardighedenCreatief denken, de basisvaardighedenIedereen is creatief, creatief wordt echter vaak verkeerd opgevat door mensen. Knutselen, schilderen of tekenen zijn cre…
7 eigenschappen van creatieve mensen7 eigenschappen van creatieve mensenCreativiteit is een waardevolle vaardigheid. Sommige mensen lijken geboren te zijn met creatieve eigenschappen, maar ied…
Bouwmarkt Hornbach: vernieuwend en succesvolBouwmarkt Hornbach: vernieuwend en succesvolBouwmarkt Hornbach is succesvol bezig in Nederland. Klussers kunnen hun spullen voor de laagste prijzen aanschaffen. Ook…

Gebruik de kracht van een nieuw jaarGebruik de kracht van een nieuw jaarHet is natuur een psychisch effect, maar het kan werken en voor veel mensen doet dat het ook. Het psychische effect wat…
De balans opmakenDe balans opmakenZo nu en dan de balans eens opmaken kan geen kwaad en de jaarwisseling leent zich daar bij uitstek voor. Wat is er goed…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.