Goede voornemens voor het nieuwe jaar!
We kennen het allemaal wel van onszelf of uit de directe omgeving … de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Werkt het of is het onzin? Kortom, wat is de toegevoegde waarde van de voornemens voor het nieuwe jaar versus ergens in het lopende jaar de verandering doorvoeren?
Oordeel
Vooropgesteld dat je alleen zelf bepaald of je iets wel of niet gaat doen, kan een voornemen werken als een soort meetpunt voor de persoon in kwestie werkt. Dat klinkt algemeen en vaag, maar je kunt niet algemeen stellen of iets voor je werkt of niet.
Waar de een plots iets bedenkt en er naar handelt, moet de ander zich voorbereiden en dan is het nieuwe jaar een mooi moment om te starten, een goed meetpunt dus.
Oordelen over hoe de een handelt versus de ander, zegt meer over degene die het oordeel klaar heeft, dan over degene die een voornemen heeft. Toch zitten er in de slagingskans bij voornemens rond het nieuwe jaar wel grote verschillen.
Onderwerpen
Typisch dat het grootse gedeelte van de voornemens met gezondheid te maken hebben en dan is het nieuwe jaar, zo is gebleken, niet het beste moment te stoppen. De gezondheidsperikelen die aangepakt moeten worden, zijn met name:
- stoppen met roken
- stoppen of minder drinken
- gezonder en/of minder eten
- meer bewegen
Het heeft hier namelijk veelal te maken met een levensstijl en een bijbehorende gedachtegang. Die knop gaat nooit zomaar om op een moment welke jij (rationeel) in je hoofd hebt bepaald. Het is niet zozeer de wilskracht die enig moment toch blijkt te ontbreken, maar het feit dat je een manier van leven vaak niet zomaar over boort kunt gooien. Een manier van leven die eigenlijk ook nog wel als prettig ervaren wordt. Alleen de ratio die zegt dat het niet goed is voor je lichaam, is meestal niet genoeg. Daar komt nog bij dat de problemen van de ongezonde levensstijl in de kracht van je leven nog geen consequenties heeft. Het is dus ook gemakkelijker om dit voornemen volgend jaar opnieuw neer te zetten. Tijd genoeg, toch?
Om niet alleen maar negatief over deze voornemens te schrijven, kan er ook gesteld worden dat de aanhouder uiteindelijk vaak wint. We weten inmiddels dat als je een gezondheidsvoornemen hebt, dit na een 5e of 6e keer wel werkt.
Slagingskansen verhogen
Informeer je omgeving
Natuurlijk zijn er wel wat manieren die de slagingskans kunnen verhogen. Je kunt beginnen met je directe omgeving te informeren, maar zeg daar meteen bij wat je wel en niet van hen verlangd als je bijvoorbeeld een keer de fout in gaat. Achteraf zeggen dat iemand betuttelend is, als deze persoon juist die waarschuwer wilde zijn, is niet terecht en kan zelfs tot ruzie leiden. Wees vooraf duidelijk.
Organiseren
Bron: Jill111, Pixabay Je plan goed organiseren kan je slagingskansen ook verhogen. Begin met het duidelijk uit te schrijven voor jezelf en dan te gaan bedenken wat daar voor nodig is. Als je gezonder wilt gaan eten, is het goed om een aantal gezonde zaken in huis te hebben. Maar koop niet zomaar de groentewinkel leeg. Denk zorgvuldig welk fruit je lekker vindt, welke groenten. Als je meer vette vis gaat eten, denk dan na welke vis je lekker vindt etc. Je bent zo behalve met zaken bezig die lekker zijn, ook bezig met voeding in zijn algemeenheid. Dat wil namelijk ook zeggen dat je bewust bezig bent met wat je gaat eten en door je lichaam verteerd moet gaan worden. De kans dat je dan later de fout in gaat is iets kleiner, immers je realiseert je eerder dat het bagger is wat je mond in gaat én dat daar prima alternatieven voor zijn. Bewust eten dus!
Verder pak je kleinere bordjes, bakjes, schaaltjes etc. … en als je chips lekker vindt, dan pak je af en toe gewoon een bakje chips (in het nieuwe kleine bakje) of je koopt een klein zakje. Jezelf alles ontzeggen werkt in veel gevallen averechts. Alles met mate en de balans zoeker biedt meer kans van slagen dan radicaal gedrag.
Andere voornemens
Geen drank of nicotine, wil zeggen dat het ook niet in huis is. Compenseer niet met andere slechte dingen (bijvoorbeeld in voeding), maar zorg voor voldoende afleiding. Je geest bij andere zaken moeten houden, kan helpen in het proces. Je lichaam moet het proces door en binnen een week moet die eerste behoefte afgenomen zijn. Het verslavende gedeelte verwerkt je lichaam binnen 4 tot 5 dagen, daarna nog een week of 3 om het uit je systeem te krijgen. Minder drinken is bijvoorbeeld een drankje bij het eten of na het eten. Vaste momenten helpen in dit proces en zorg dat er op de momenten dat je eerder nog een drankje pakte, andere lekkere drankjes klaar staan. Dit helpt dit ook in het proces. Als thee- of koffiedrinker ga je op zoek naar nieuwe lekkere thee- of koffiesoorten. Frisdrank neem je suikervrij of pak in de avonduren nog eens iets van zuivel. Melk, yoghurt, kwart etc.
Succesvol
Andere voornemens dan die welke met de gezondheid te maken hebben, zijn vaker succesvol. Bijvoorbeeld afspraken over iets meer gangbare werktijden te hanteren, de hobby die niet de overhand moet nemen of minder geld uitgeven, zijn gemakkelijker. Dit soort voornemens heeft meestal te maken met iets wat je met een ander afspreekt. Een sanctie op terugval wil, zo is gebleken, ook nog wel eens helpen.
Tot slot
Maar alles staat of valt met je eigen insteek, ergens echt met volle overtuiging voor willen gaan, werkt uiteindelijk het beste. Feitelijk kan dit ieder moment van het jaar. Alleen is 1 januari een aardig ritueel om met het beste gevoel het nieuwe jaar in te gaan. En op zich is daar niets mis mee.