Is “goedmaken” een typische kerstgedachte?
Feitelijk is het onzin om alleen in de kerstperiode de hand over het hart te halen als het gaat om een klein of groot misverstand uit de wereld te helpen. Daar waar ruzie is, is er reden om er iets mee te doen. Maar voor veel mensen ligt een misverstand c.q. ruzie uit te spreken (of het in ieder geval bespreekbaar te maken) erg gevoelig. Het hoe en waarom?
De emotie toont de geladenheid
Zolang er mensen zijn, zullen er misverstanden zijn. Dat is nu eenmaal inherent aan mensen en communicatie. We communiceren vaak zonder het te beseffen, of misschien wel met te weinig interesse, langs elkaar heen. We vinden iets bijvoorbeeld belangrijk en dat voelt een ander weer als belemmerend of belerend en weer andere mensen zijn dominant en uiten dit in woorden of daden en het kan allemaal grote of minder grote misverstanden opleveren.
Toch is de diepte van een misverstand vaak uit de emotie te halen. Als iemand zegt “er klaar mee te zijn” dan kan dat uiteraard. De persoon in kwestie kan daadwerkelijk een punt achter de situatie gezet hebben, maar iets zeggen en het vervolgens ook zo in het hart voelen, blijken toch heel verschillende zaken. Dit komt pas echt tot uiting als er om wat voor reden dan ook, gesproken wordt over het misverstand c.q. de ruzie. Als de emotie om de hoek komt, is het boek mogelijk nog niet echt gesloten (ook al voelt dat wel zo). Daarmee niet gezegd dat dit ook het moment is, iets te ondernemen. Slechts een constatering.
Boosheid een plaats geven
Soms zijn situaties niet voor beide partijen bevredigend op te lossen. Maar je boosheid in stand houden is zeker geen goede optie. Een mogelijkheid is proberen de situatie te relativeren. Immers, het gevoel van boosheid zit in jezelf en daar zal je zelf iets mee moeten.
Besef
Om te beginnen is het goed om de boosheid op jezelf los te laten. Als je boos bent, humeurig, woede, haat … noem de emotie maar op, heb je er feitelijk alleen jezelf mee. Wees streng voor jezelf en laat deze boosheid niet toe. Wat bij deze gedachten kan helpen is je te realiseren dat de persoon waar je boos op bent zich er mogelijk niet bewust van is of gewoon met zijn/haar leven door gaat. Als je je daar bewust van bent is de stap, deze verspilde energie achterwege te laten, dichterbij. Loslaten dus!
Een volgende stap in het proces is jezelf eerlijk af te vragen wat je eigen rol in het misverstand c.q. de ruzie is. Daarnaast is het belangrijk te weten wat de toegevoegde waarde van de boosheid is. Wat voegt boosheid toe aan hetgeen er ter discussie ligt? Het antwoord weet je rationeel wel, maar het gaat nu de emotie eruit te krijgen.
Een misverstand de wereld uit helpen
Maar als er een mogelijkheid is het misverstand c.q. de ruzie uit de wereld te helpen, dan is het zinvol hier over na te denken en zonodig in actie te komen. Als dit aan de orde is, zijn er wel wat randvoorwaarden om de oplossing een reële kans te geven.
Randvoorwaarden
- Geen e-mail … onder geen voorwaarde via een e-mail proberen een geschil op te lossen. Ieder heeft een eigen interpretatie van woorden en mondeling kan je direct reageren en je woorden mogelijk herschikken. Een verzonden e-mail ligt er als een soort voldongen feit, de ontvanger vormt er direct zijn/haar gedachten bij en de enige mogelijkheid is later te herstellen (of te proberen). Bovendien voelt het voor veel mensen als te onpersoonlijk (voor het uitspreken van een misverstand).
- Een gesprek is de enige optie, maar neem hier wel een voorbereiding in. Niet zozeer om letterlijk alles voor te bereiden, maar wel wat je over het voetlicht wilt krijgen. Daarbij in het achterhoofd mee te nemen dat de ontvanger een andere gedachte heeft over het geschil (anders was het misverstand er immers niet).
- Houdt het gesprek altijd zo kort mogelijk en bondig als mogelijk. Voorkom dat je er allerlei details in meeneemt.
- Geef degene waar je het gesprek mee gaat voeren ook ruimte om zijn/haar versie uit te spreken en breek niet in tijdens zijn/haar verhaal. Laat iemand altijd uitspreken (dit geldt uiteraard ook andersom).
- Accepteer dat je poging het misverstand uit de wereld te helpen, mogelijk niet lukt. Maar uitspreken op een correcte manier hoe je ergens in zit (en dit geldt ook voor de andere partij), is vaak al een belangrijke stap, het uit je systeem te krijgen. Niet alle meningsverschillen worden opgelost, maar kunnen wel uitgesproken worden.
Tot slot
Een misverstand de wereld uit proberen te helpen is geen typische kerstgedachte, maar er is meer aandacht voor in deze tijd van het jaar. Omdat kerst over samen zijn gaat, is het mooi als misverstanden uitgesproken worden. Maar laat het door het jaar heen vooral geen reden zijn om iets “goed maken” maar achterwege te laten. Concrete communicatie, relativeren en rustig alles tegen elkaar afwegen, geeft de beste basis. Garanties worden echter niet gegeven … nooit.