Ontspannen door andere leefwijze

Ontspannen door andere leefwijze Ontspanning zoeken en vinden in het drukke bestaan is een toverwoord. We zijn druk, moeten zoveel (vooral van onszelf) en dat kan alleen als we de balans vinden in ontspanning. Maar die balans zit er meestal niet in. Zie het groeiende aantal mensen met een burn out, alcoholisme, andere drug of mensen die volledig uit het leven stappen. Je lichaam en geest geven het op of je zoekt je heil in iets waar je rustig van wordt.

Rust in je hoofd

Rust in je hoofd krijg je uiteraard niet door te vluchten in alcohol, maar het is wel aan de orde van de dag. Ontspanning opzoeken wat je die zo belangrijke levensbalans kan bieden, is essentieel om op een gezonde manier oud te worden en niet op te branden. Uiteraard gaat dit samen met goede voeding waar alle benodigde stoffen in zitten en voldoende slaap om te herstellen.

Ontspanning kan je op verschillende manieren realiseren, maar je bent er alleen niet met een uurtje voetbal in de zaal, een tennispartijtje of een uurtje spinnen. Ontspanning die je de levensbalans geeft, is verweven in je hele leven en dat maakt het een leefwijze. Grote stressmomenten in werk of privé zijn dan op te vangen en voor een verkoudheidje draai jij je hand niet meer om.

Ontspan!

Ontspannen is, zoals gezegd, het toverwoord, maar dat maakt nog niet dat je het in je veelal drukke leven verweven hebt. Er zijn verschillende manieren om te komen tot de ontspanning die dit wel bieden. Twee manieren onderstaand beschreven die dat kunnen brengen wat de balans geeft.

Yoga als leefwijze

Bij yoga denken we eigenlijk alleen aan die oefeningen die we soms erg moeilijk vinden. Maar yoga is meer dan dat. Het begint eigenlijk met niet te streng voor jezelf te zijn maar wel consequent. Als je iets opstart om die verandering door te voeren, moet je het een kans geven om die balans te realiseren.

Het begint met een goede ademhaling en dat kennen we allemaal van de yoga oefeningen, maar een goede ademhaling is niet meer of minder dan je lichaam op een gezonde manier laten werken. Een goede ademhaling zorgt er namelijk voor dat je organen genoeg zuurstof krijgen, dat jij je vitaler voelt en dat je lichaam volop haar werk kan doen.
Diepe inademing via de neus waarbij je middenrif afplat en je longen de ruimte krijgen zich vol te zuigen met zuurstof. Adem heel rustig uit en herhaal deze bewuste ademhaling een aantal keer. Doe dit iedere dag een aantal keren op een heel bewuste manier. Langzaam maar zeker zal je zien dat het een tweede natuur wordt.
Maar waar het om gaat is dat je hoofd en lichaam in balans komen en door de oefeningen ben je bewust met je lichaam bezig en voel je alles goed. Dat je lichaam er vervolgens ook nog soepel van wordt is extra prettig en de combinatie maakt dat je lichaam en geest op elkaar afstemt. Het bewustzijnsproces is eigenlijk de eerste, maar erg belangrijke stap.

Een tweetal oefeningen welke helpen te ontspannen. Kat Begin met op je handen en knieën te gaan zitten. Je handen staan onder je schouders en je knieën onder je heupen. Rol als het ware je schouders naar achter en op een diepe inademing breng je je kin en je stuitje gevoelsmatig omhoog. Als je uitademt trek je je navel in en je kin gaat naar de borst. Langzaam trek je je stuitje weer in en houdt je uitademing even vast. Herhaal deze oefening een vijftal keer.

Ga op je rug liggen en zet je voetzolen tegen elkaar en je handen op je dijbenen, je maakt nu de Liggende vlinder. Druk licht en laat je benen in deze houding ontspannen. Je schouders moeten goed onder je lichaam rusten. Voel alle punten waar je lichaam de grond raakt en laat deze punten (schouders, bovenrug, heupen, billen, benen ….) langzaam het werk van de zwaartekracht doen. Voel je wegzakken in de zwaarte van je lichaam en sluit je ogen. Ontspan en voel je lichaam steeds meer de grond raken.

Om weer lekker vitaal op te staan is het goed om te gaan staan en je voeten op heupbreedte op de grond te zetten. Laat je armen die langs je lichaam hangen langzaam omhoog komen tot ze precies boven je hoofd zijn en in de beweging zit je inademing. Zo zuig je op een lekker ontspannen manier je longen vol en voel je de ingeademde zuurstof op de uitademing door je lichaam stromen. Op de uitademing gaan de armen weer omlaag. Herhaal deze oefening enkele keren en voel hoe vitaal je je na deze oefening voelt.

Relativeer spelenderwijs

Spelenderwijs door je leven klinkt zo simpel, maar feitelijk is dat het ook. We doen, zeker zakelijk, allemaal zo interessant over onze baan. Het geeft aanzien, status, maar eigenlijk doe je iets waar je goed in bent, waar je betaald voor krijgt omdat een ander er weer iets aan heeft. Van dat geld kan jij weer andere dingen kopen om in leven te blijven. Meer is het spelletje feitelijk niet en dus kan je je afvragen wat de toegevoegde waarde van die status, aanzien is.
Wat er hier wordt aangegeven is feitelijk niets meer dan op een eenvoudige (misschien kinderlijke) manier naar je drukke werkzaamheden te kijken. Relativeer, want je werkt om te leven en om dat leven gaat het. Wat laad je tikken (behalve in letterlijke zin je hart), waar loop je warm voor, want vind je echt belangrijk in het leven etc.
Dat je voor de echt belangrijke dingen in het leven geld nodig hebt, is een gegeven. Maar als je je werk kunt relativeren, ben je ook eerder in staat om de tegenhanger in het leven toe te laten. Sporten, bewegen in zijn algemeenheid, spelletjes doen, knutselen of in het groen bezig zijn … het is net wat jij als prettig ervaart om je drukke zakelijke bestaan in balans te brengen.

Kunnen relativeren is inmiddels aangetoond een belangrijke factor in ontspanning en balans in je leven. Je niet druk maken over wat een ander van je denkt, maar dat doen wat goed voelt. Naar je lichaam luisteren dus. Zo kan je een stressmoment ook gemakkelijker aan.

Tot slot

Eerlijk gezegd is het eenvoudig, maar we maken het moeilijker dan het is. Gedreven door de omgeving of de gekte die we toelaten. Relativeren en ons lichaam echt voelen kan een begin zijn van de balans. Een eerste stap naar waar het echt allemaal om gaat…
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Over yoga, wat er wel én niet kloptOver yoga, wat er wel én niet kloptYoga heeft in korte tijd behoorlijk wat terrein gewonnen en voor menigeen is het een vast onderdeel van het leven of bet…
Waarom yoga goed is voor lichaam en geest?Waarom yoga goed is voor lichaam en geest?Yoga is meer dan alleen bewegen en degene die aan yoga doen weet dat yoga meer een manier van leven is dan slechts beweg…
Yoga maakt je slankYoga maakt je slankYoga maakt je slank, lenig en sterk, het is goed voor je bloedsomloop, verbeterd je concentratie vermogen, is goed voor…

Is “goedmaken” een typische kerstgedachte?Is “goedmaken” een typische kerstgedachte?Feitelijk is het onzin om alleen in de kerstperiode de hand over het hart te halen als het gaat om een klein of groot mi…
De zin of onzin van downsizenDe zin of onzin van downsizenVooropgesteld dat ieder moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt, is er wel iets te zeggen voor “downsizen”. Maar a…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-12-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.