Rollen binnen vriendschappen
Er zijn nogal wat verschillende soorten vriendschappen en sommige zijn voor het leven en andere hebben een korter leven. Op zich is dat niet erg, want sommige vriendschappen hoeven ook niet lang te zijn, maar hebben een duidelijke rol ten tijde van de vriendschap. Toch heeft in ieder soort vriendschap iedereen een eigen rol. Vaak komt dit tot uiting bij ruzies c.q. meningsverschillen.
Rolverdeling
De rolverdeling kan per vriendschap wisselen. Als iemand dus bijvoorbeeld dominant is en meestal de aanvoerder van een vriendengroep, kan dit zomaar veranderen als er iemand bij komt die op een natuurlijke wijze deze rol overneemt. Gedwongen geeft meestal frictie, maar als het natuurlijk gaat krijgt de eerst zo dominante vriend/vriendin plots een andere rol. Belangrijk is wel dat als de rolverdeling duidelijk is en iedereen zich hierin kan vinden, er niets aan de hand is. Maar als er meningsverschillen ontstaan zie je vaak de rollen pas echt duidelijk worden.
Enkele rollen
Polderfanaat
De polderfanaat is de man of vrouw die altijd met het compromis bezig is en zich in bochten wringt om zaken voor elkaar te krijgen voor de vrienden. Dat klinkt niet eens zo verkeerd, maar deze man of vrouw kan met dit gedrag voorbij gaan aan eigen gevoelens. Hij/zij wil beide vrienden te vriend houden, ze niet veroordelen, omdat hij/zij oprecht voor beide voelt. Toch kan zo iemand in de spagaat komen, zeker als er vanuit beide “kampen” een beroep gedaan wordt op de persoon.
Dit type mens is ook vaak iemand die ruzies wil vermijden, je moet alleen bedenken dat soms een stevige ruzie tussen vrienden kan opluchten, zolang je maar naar elkaar blijft luisteren. Als vriendschap diep genoeg gaat, kom je er samen ook wel weer uit.
Lijdende leider
De lijdende leider is de man of vrouw die vaak de spil binnen de vriendschappen is. Hij/zij voelt zich daar prettig bij, heeft ook vaak de neiging met alles wat hij/zij doet daar credits voor te willen ontvangen (wat ook vaak zo is) en als dit niet gebeurt dan kan het mis gaan voor deze persoon. Sterker nog, de kans dat het escaleert is zeerwel aanwezig. Het kan voor deze man/vrouw slecht aflopen binnen de vriendschap. Hoge bomen vangen veel wind en zo ook de spil figuur. Hij/zij moet beter realiseren dat niet iedereen zonder tegensputteren hem/haar zomaar volgt. Een leider, als je dit al wil zijn of denkt te zijn, krijgt op een natuurlijke manier de vrienden mee. Daarnaast is het altijd goed alert te zijn, er kan zich in een werk- of privé-situatie iets voordoen dat iemand zich plots anders gedraagt. Daar moet je in een spilfunctie op kunnen anticiperen en ga er niet vanuit dat het altijd vanzelfsprekend is.
Boeman
Bij de boeman kunnen we als allemaal iets voorstellen, toch is de boeman binnen een vriendschap meestal niet iemand die willens en wetens als boeman te werk gaat. Maar door omstandigheden ontstaat er een situatie dat hij/zij in opstand komt, zich vindt te moeten verdedigen (over wat dan ook) en waardoor een scheuring in een vriendenkring kan ontstaan. De boeman gooit de knuppel vaak onbewust in het hoederhok en de kippen vliegen op. Wel leidende rol voor de spilfunctionaris en de polderfanaat krijgt partijen niet meer op een lijn. Om dit binnen een vriendschap goed te krijgen is er vaak tijd nodig. De emoties laaien hoog op en dus moet de emotie eruit zijn om vanuit de ratio opnieuw aan de vriendschap te werken.
Kiezer
De kiezer is duidelijk, zwart-wit, hij of zij kiest binnen de vriendschap duidelijk en openlijk partij. Hij/zij heeft moeite met mensen die geen keuze maken of dit in ieder geval niet uitspreken en deze persoon neemt of krijgt nogal eens een prominente rol binnen een meningsverschil/ruzie.
Het is meestal niet de persoon die wikt en weegt en alles nog eens tegen elkaar afweegt. Toch zou dit geen kwaad kunnen, zeker als de emotie wat naar achter geschoven wordt. Het is lastig als deze persoon eenmaal partij gekozen heeft, om de vriendschap weer goed te krijgen. Hij/zij moet inbinden, wellicht terugkomen op keuze of dit minimaal duidelijk uit kunnen leggen en dat is voor dit type persoon niet altijd even gemakkelijk. Een heel hechte vriendschap is er wel tegen bestand, maar menig vriendschap loopt hierop vast. Tot tien tellen zou helpen, alleen zit dit lang niet altijd in het karakter van deze persoon … maar het valt wel te leren. Het zijn niet altijd heel primaire mensen en als het duidelijk is waarom iemand duidelijk is in zijn/haar keuze kan dit bewust tot het stoppen met een vriendschap leiden.
Bedachtzame/beïnvloeder
De bedachtzame is de man/vrouw die op de achtergrond functioneert en wellicht niet eens naar voren komt met mening of uitspraak. Hij/zij kan wel vanuit een belangrijke rol mensen in een richting laten manoeuvreren, maar zal dit nooit op een dominante manier doen. Beïnvloeder is niet voor niets ook zijn/haar naam. Het is de man/vrouw die qua karakter vaak het tegenovergestelde is van de ‘kiezer’, maar kan door de onopvallende rol toch vaak bevriend blijven met alle partijen.
Tot slot
Vriendschappen zijn waardevol, maar veel vriendschappen hebben een bepaalde houdbaarheid. We doen er alleen vaak zo moeilijk over als een vriendschap afloopt. Dat je moeite doet voor een vriendschap en openstaat voor argumenten is een, maar ga vooral niet aan jezelf voorbij.