Rollen binnen vriendschappen

Rollen binnen vriendschappen Er zijn nogal wat verschillende soorten vriendschappen en sommige zijn voor het leven en andere hebben een korter leven. Op zich is dat niet erg, want sommige vriendschappen hoeven ook niet lang te zijn, maar hebben een duidelijke rol ten tijde van de vriendschap. Toch heeft in ieder soort vriendschap iedereen een eigen rol. Vaak komt dit tot uiting bij ruzies c.q. meningsverschillen.

Rolverdeling

De rolverdeling kan per vriendschap wisselen. Als iemand dus bijvoorbeeld dominant is en meestal de aanvoerder van een vriendengroep, kan dit zomaar veranderen als er iemand bij komt die op een natuurlijke wijze deze rol overneemt. Gedwongen geeft meestal frictie, maar als het natuurlijk gaat krijgt de eerst zo dominante vriend/vriendin plots een andere rol. Belangrijk is wel dat als de rolverdeling duidelijk is en iedereen zich hierin kan vinden, er niets aan de hand is. Maar als er meningsverschillen ontstaan zie je vaak de rollen pas echt duidelijk worden.

Enkele rollen

Polderfanaat

De polderfanaat is de man of vrouw die altijd met het compromis bezig is en zich in bochten wringt om zaken voor elkaar te krijgen voor de vrienden. Dat klinkt niet eens zo verkeerd, maar deze man of vrouw kan met dit gedrag voorbij gaan aan eigen gevoelens. Hij/zij wil beide vrienden te vriend houden, ze niet veroordelen, omdat hij/zij oprecht voor beide voelt. Toch kan zo iemand in de spagaat komen, zeker als er vanuit beide “kampen” een beroep gedaan wordt op de persoon.
Dit type mens is ook vaak iemand die ruzies wil vermijden, je moet alleen bedenken dat soms een stevige ruzie tussen vrienden kan opluchten, zolang je maar naar elkaar blijft luisteren. Als vriendschap diep genoeg gaat, kom je er samen ook wel weer uit.

Lijdende leider

De lijdende leider is de man of vrouw die vaak de spil binnen de vriendschappen is. Hij/zij voelt zich daar prettig bij, heeft ook vaak de neiging met alles wat hij/zij doet daar credits voor te willen ontvangen (wat ook vaak zo is) en als dit niet gebeurt dan kan het mis gaan voor deze persoon. Sterker nog, de kans dat het escaleert is zeerwel aanwezig. Het kan voor deze man/vrouw slecht aflopen binnen de vriendschap. Hoge bomen vangen veel wind en zo ook de spil figuur. Hij/zij moet beter realiseren dat niet iedereen zonder tegensputteren hem/haar zomaar volgt. Een leider, als je dit al wil zijn of denkt te zijn, krijgt op een natuurlijke manier de vrienden mee. Daarnaast is het altijd goed alert te zijn, er kan zich in een werk- of privé-situatie iets voordoen dat iemand zich plots anders gedraagt. Daar moet je in een spilfunctie op kunnen anticiperen en ga er niet vanuit dat het altijd vanzelfsprekend is.

Boeman

Bij de boeman kunnen we als allemaal iets voorstellen, toch is de boeman binnen een vriendschap meestal niet iemand die willens en wetens als boeman te werk gaat. Maar door omstandigheden ontstaat er een situatie dat hij/zij in opstand komt, zich vindt te moeten verdedigen (over wat dan ook) en waardoor een scheuring in een vriendenkring kan ontstaan. De boeman gooit de knuppel vaak onbewust in het hoederhok en de kippen vliegen op. Wel leidende rol voor de spilfunctionaris en de polderfanaat krijgt partijen niet meer op een lijn. Om dit binnen een vriendschap goed te krijgen is er vaak tijd nodig. De emoties laaien hoog op en dus moet de emotie eruit zijn om vanuit de ratio opnieuw aan de vriendschap te werken.

Kiezer

De kiezer is duidelijk, zwart-wit, hij of zij kiest binnen de vriendschap duidelijk en openlijk partij. Hij/zij heeft moeite met mensen die geen keuze maken of dit in ieder geval niet uitspreken en deze persoon neemt of krijgt nogal eens een prominente rol binnen een meningsverschil/ruzie.
Het is meestal niet de persoon die wikt en weegt en alles nog eens tegen elkaar afweegt. Toch zou dit geen kwaad kunnen, zeker als de emotie wat naar achter geschoven wordt. Het is lastig als deze persoon eenmaal partij gekozen heeft, om de vriendschap weer goed te krijgen. Hij/zij moet inbinden, wellicht terugkomen op keuze of dit minimaal duidelijk uit kunnen leggen en dat is voor dit type persoon niet altijd even gemakkelijk. Een heel hechte vriendschap is er wel tegen bestand, maar menig vriendschap loopt hierop vast. Tot tien tellen zou helpen, alleen zit dit lang niet altijd in het karakter van deze persoon … maar het valt wel te leren. Het zijn niet altijd heel primaire mensen en als het duidelijk is waarom iemand duidelijk is in zijn/haar keuze kan dit bewust tot het stoppen met een vriendschap leiden.

Bedachtzame/beïnvloeder

De bedachtzame is de man/vrouw die op de achtergrond functioneert en wellicht niet eens naar voren komt met mening of uitspraak. Hij/zij kan wel vanuit een belangrijke rol mensen in een richting laten manoeuvreren, maar zal dit nooit op een dominante manier doen. Beïnvloeder is niet voor niets ook zijn/haar naam. Het is de man/vrouw die qua karakter vaak het tegenovergestelde is van de ‘kiezer’, maar kan door de onopvallende rol toch vaak bevriend blijven met alle partijen.

Tot slot

Vriendschappen zijn waardevol, maar veel vriendschappen hebben een bepaalde houdbaarheid. We doen er alleen vaak zo moeilijk over als een vriendschap afloopt. Dat je moeite doet voor een vriendschap en openstaat voor argumenten is een, maar ga vooral niet aan jezelf voorbij.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrienden maken en vriendschappen onderhoudenVrienden maken en vriendschappen onderhoudenIedereen heeft vriendschappen met leeftijdsgenoten nodig. Mensen met vrienden voelen zich vaak beter en zitten lekker in…
Pubers en vriendenVrienden zijn het belangrijkste bezit voor pubers. Waarom zijn vrienden dan zo belangrijk in de puberteit? Pubers zijn a…
Kost liefde vrienden?Kost liefde vrienden?Over het algemeen kost een nieuwe liefde je twee vriendschappen. Hoeveel intieme vriendschappen heeft een mens? Waarom i…
Vriendschap, wat doet dat voor mensenVriendschap, wat doet dat voor mensenEen goede vriend is het beste wat er is, toch? De behoefte aan vrienden is al zo oud als de mensheid bestaat. Er is uitg…

Totale ontspanning ... je kunt het lerenTotale ontspanning ... je kunt het lerenTotale ontspanning is eigenlijk wat het woord ook zegt... even helemaal niets doen. Je realiseren en bewust er op aanstu…
MinderwaardigheidsgevoelMinderwaardigheidsgevoelEen minderwaardigheidsgevoel of een minderwaardigheidscomplex is iets dat een vervelend gevoel geeft. De persoon in kwes…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-11-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.